Universum Awards 2020

Svensk fastighetsförmedling

På Svensk Fastighetsförmedling är människorna viktigast

2020-09-24

Text: Manja Bååth

Foto: Kristofer Hedlund

Liza Nyberg sitter med armarna lutandes mot ett bord iklädd vit kavaj.

Universum Awards 2020

Årets VD

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största oberoende mäklarkedja. Det innebär att de inte ägs av en bank eller ett försäkringsbolag vilket majoriteten av andra stora mäklarkedjor gör. Företaget har funnits i 83 år och varit initiativtagare för många stora förändringar inom mäklaryrket. De var bland annat först med kvinnliga mäklare, söndagsvisningar, digitala visningar och de var med och startade Hemnet som annonsplats för bostäder.

Attrahera de bästa medarbetarna

Liza har arbetat på företaget sedan februari 2019 och har en tidigare bakgrund från bank- och finansbranschen. Hennes uppdrag är bland annat att fortsätta driva företaget in i framtiden och att attrahera de bästa medarbetarna.
– För att kunna rekrytera de bästa måste vi ha en kultur och tydliga värderingar som attraherar de bästa. Vi lägger mycket tid på att skapa en arbetsplats där man verkligen trivs, har kul på jobbet och där man har möjlighet att utvecklas. Vi vill att våra medarbetare ska känna sig hemma i organisationen och att företagets värderingar går i linje med deras egna värderingar.

Liza Nyberg

Titel: Vd.
Utbildning: Civilekonomexamen, Stockholms universitet, examen 1984.
Det ringer på dörren hemma och utanför står en känd person. Vem hade du önskat stod där, och varför? ”Angela Merkel – hon har lyckats styra ett stort land under många år på ett imponerande sätt. Att få samtala med henne om hennes utmaningar och svårigheter vore häftigt. Hon är ball.”

”Vi måste leva upp till det vi säger”

Inom ramen för satsningen har Liza anställt en HR-chef. Hon har däremot valt att kalla rollen för något annat.
– Head of People and Culture, jag tycker att den titeln bättre speglar vad en sådan roll innebär. För hos oss handlar det om människorna. Vår Head of People and Culture kommer att fokusera på att utveckla kulturen ytterligare, arbeta med ledarskap, utveckling och allt annat som gör att människor trivs hos oss. För att vi ska lyckas rekrytera de bästa räcker det inte med att sätta upp en skylt med våra värderingar på väggen, utan vi måste leva upp till det vi säger.

Ett hållbart boendeliv

Liza menar att det finns fler saker som skiljer Svensk Fastighetsförmedling från andra mäklarfirmor, förutom ägandeformen.Framförallt handlar det om deras ”why”, att ”skapa ett hållbart boendeliv”.
– Självklart strävar vi efter att erbjuda den bästa tjänsten när det kommer till att sälja och köpa bostad. Men vi anser också att det uppdraget innefattar så mycket mer. En bostadsaffär hänger i många fall ihop med något stort i livet. Kanske ska du flytta ihop med en partner, få barn eller separera. Och då krävs det att vi kan möta och förstå dessa olika livssituationer och relationer, säger Liza och fortsätter:
– Därför söker vi medarbetare som delar våra värderingar och som kan se människan bakom affären.

En egen mäklarskola

Svensk Fastighetsförmedling jobbar mycket ihop med högskolor runt om i landet för att nå ut till studenter. De har även en egen mäklarskola i samarbete med Gävle Högskola.
– Mäklarskolan ger oss möjlighet att lära känna studenter och studenter att lära känna oss, avslutar Liza.

Svensk fastighetsförmedling

Svensk Fastighetsförmedling har omkring 1200 medarbetare fördelade på ca 230 bobutiker runt om i Sverige. Bobutikerna drivs av kedjans ca 200 franchisetagare. Läs mer: www.svenskfast.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Svensk fastighetsförmedling
Förändring en boost för Svensk Fastighetsförmedling
Läs mer
Sabine Hergenröder och Fredrik Von Elek, SKF
SKF
Nya miljöer främjar innovation på SKF
Läs mer
TUI Nordic
TUI formar framtidens resande
Läs mer
Trine Krohnstad sitter i en loungestol med en dator i knät.
Sector Alarm
Sector Alarm formar framtidens ledare
Läs mer