Nominerade 2022

Huawei

Huawei är dedikerade till att leda teknikutvecklingen

2021-06-14

Lästid ca 2min

Nominerad 2022

Årets employer branding-företag

Foto: Lovisa Tivelius

Peter Lundin hittade ny inspiration under sina år i Kina och när han flyttade hem valde han att söka sig till Huawei. Här får han jobba för en arbetsgivare som satsar på forskningen och som vill leda vägen framåt.

Civilingenjören Peter Lundin kan snart fira 30 år inom en bransch som ligger honom varmt om hjärtat; kommunikationsteknologi. Sedan fyra år arbetar han på Huawei Sverige som forsknings- och utvecklingschef. Vad som är allra roligast med jobbet kan Peter svara på utan att tveka.
– Att få jobba med något som är så viktigt i människors liv! Kommunikationsindustrin är existentiell. Nuförtiden känner sig människor halva utan mobil eller uppkoppling. Det har blivit ett basbehov. Mobilkommunikation möjliggör så mycket spännande saker i samhället, nya tjänster och funktioner, som kan göra världen till en bättre plats. Det gör vårt jobb på Huawei väldigt spännande, säger Peter.

Peter Lundin

Titel: Forsknings- och utvecklingschef på Huawei Sverige.

Utbildning: Civilingenjör, elektroteknik, Chalmers. Examen 1992.

Kraften i Kina

I nästan fyra års tid bodde Peter i Kina, där han arbetade med forskning och utveckling på ett annat företag. Karriären och livet på andra sidan jordklotet fick honom att bli väldigt intresserad av den kraftfulla ekonomiska och tekniska utveckling som sker i Nordostasien.
– Jag insåg att Sverige måste arbeta mer med Nordostasien, det händer så mycket där som vi verkligen borde vara en del av. När jag flyttade hem 2014 valde jag därför att byta arbete till ett kinesiskt bolag – Huawei – för att skapa en brygga mellan länderna och samtidigt främja tekniken.

Vill leda framåt

Idag ansvarar Peter för Huaweis svenska forskning- och utvecklingsorganisation tillsammans med 350 anställda. Här sker forskning inom flera områden bland annat mobilnät, materialteknologi, kraftteknologi och ASIC-kretsar. Peters roll som chef är att tillsammans med sina team driva forskningen framåt.
– Vår vilja att hitta nya lösningar och möjligheter är stark, vi är väldigt hängivna att leda innovation- och teknikutvecklingen framåt. Därför investerar vi väldigt mycket i forskning, något som gör arbetet för en ingenjör eller forskare på Huawei oerhört intressant. Många företag följer industrin och fokuserar främst på de kommande ett–två åren. Vi vill istället skapa och leda vägen mer långsiktigt, säger Peter och fortsätter:
– Som forskare på Huawei tvingas man tänka nytt och ”out of the box”. Det moderna samhället har kommit så långt med dagens teknikutveckling att vi nästan nått gränsen för vad som är möjligt. Därför behöver vi hitta nya områden och teknologier. Vad ska bli nästa grej? Där ligger hela tiden vårt fokus.

“Vår vilja att hitta nya lösningar och möjligheter är oerhört stark”

Mycket egna initiativ

Företaget letar fortlöpande efter nya talanger och ser just nu ett extra behov av att förstärka teamet inom mobilnätsutveckling, men även inom övriga nyckelområden.
– Våra forskare tar mycket egna initiativ och jobbar med det som de finner intressant och ser potential i. Här finns en stor möjlighet att utvecklas och förädla dina kunskaper till något konkret. Vi vill hela tiden ta oss framåt och se om våra resultat kan ha kommersiell bäring, annars går vi vidare till något annat.

Något som Peter Lundin själv attraherades av med Huawei är den resa som företaget har gjort.

– Huawei har på trettio års tid vuxit från ingenting till att bli världens största kommunikationsföretag, vilket är en otrolig bedrift. Du blir inte nummer ett i världen om du inte satsar. Vill man vara en del av ett globalt och multikulturellt bolag där det sker en snabb utveckling – då är det här rätt plats, avslutar Peter.

Text: Camilla Rindås

Huawei

Huawei, grundat 1987, är ett av världens största bolag inom telekommunikation och smarta enheter. Som en leverantör av informations- och kommunikationsteknik och erbjuder Huawei helhetslösningar för telekom, nätverk och molnbaserade tjänster samt utvecklar datorer, mobiltelefoner, surfplattor och modem för mobilt bredband. Med cirka 190 000 anställda och verksamma i mer än 170 länder och regioner, betjänar Huawei mer än tre miljarder människor runt om i världen. Huawei etablerades i Sverige år 2000, där det idag arbetar cirka 600 medarbetare inom forskning, utveckling och försäljning.

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

 Carina Elofsson, HR chef, Uppsalahem
Uppsalahem
“Uppsalahem vill skapa hem och jobb för alla”
Läs mer
Carl Dahlen, vd, Securitas.
Securitas Sverige AB
Securitas sätter ord på den inre styrkan
Läs mer
Kurt-Ove på Boliden står lutad vid ett ståbord, ler och tittar in i kameran.
Boliden
Boliden utvecklar industrin genom teknikutveckling och innovation
Läs mer
Tove Arrelid & Per Ericsson, Autoliv
Autoliv
Autoliv räddar liv på en global fordonsmarknad
Läs mer