Vinnare Employer Branding Awards 2020

RISE

”En självklar arbetsgivare för ingenjörer och forskare”

2020-12-02

Text: Eva Rydinger

Foto: Kristofer Hedlund

Employer Branding Awards 2020

Årets hederspris

Genom forskningsinstitutet RISE har Sverige fått en aktör som bidrar med innovation och tillämpning – i nära samarbete med företag, akademi och offentlig sektor. Pia Sandvik, vd, har varit med från start 2016 och tilldelas Årets hederspris.

RISE är ett oberoende forskningsinstitut och en partner till näringslivet för att hjälpa fram en innovativ och hållbar utveckling av samhället. Här samsas unik expertis och framtidens problemlösare från forskningsområden som till exempel teknologi, naturvetenskap och ekonomi. Utmaningen är att vara spåkulan som kan berätta om var samhället befinner sig – inte i dag utan ett par år framåt.
– RISE har ett väldigt tydligt uppdrag, att stärka konkurrenskraften för näringslivet i Sverige genom att skapa hållbar tillväxt. Och Sverige behöver ett starkt, branschöverskridande forskningsinstitut som verkar inom många områden. Vi måste ha tillgång till andras kunskap då vi har mycket att lära av varandra, säger Pia Sandvik, vd på RISE.

Pia Sandvik

Titel: Vd och koncernchef.
Utbildning: Civilingenjör, tekn dr, Linköpings universitet, examen 1989.
Vem skulle du vilja ha som mentor? ”Våra medarbetare och kunder är mina viktigaste mentorer.”

Pia har varit med från start och i år tilldelas hon Årets hederspris för sitt framgångsrika employer branding-arbete.
– Jag är jättestolt! Framför allt å medarbetarnas vägnar som sliter hårt. Genom hela min karriär har jag velat känna att jag bidrar till något som är större, där jag ser påtaglig nytta för näringsliv och samhälle. Jag tycker också om att vara i en organisation med hög kunskapsnivå och se till att alla kan bidra och uppfylla sina drömmar. I samband med att RISE på allvar blev det forskningsinstitut som de är i dag började varumärkesresan och arbetet med employer branding. Utvecklingen har gått från en helt anonym tillvaro till att bli kända i näringsliv och i den akademiska världen. Grundpelaren i RISE bygger bokstavligen på kompetens, vilket också är själva erbjudandet.
– Vi har gjort en mycket snabb resa. För fyra år sedan visste ingen vilka RISE var, i dag 2020 syns vi och klättrar på olika rankinglistor. Det visar på en otrolig målmedvetenhet att vilja nå ut och att vi har lyckats med det. Det har varit ett systematiskt arbete som förändrat och genomsyrat verksamheten.

Hållbarhetsfrågan står också högt på RISE agenda och huvudparten av verksamheten handlar om den gröna omställning som hela industrin och samhället går igenom. Allt från att använda skogen till så mycket mer än att bygga hus till att tillverka biobränsle eller tyger.
– Ofta anlitar man oss för vår kompetens och att göra skarpa tester i våra testbäddar och demonstrationsmiljöer. Det blir hands
on när vi är med och bidrar och kan ta del av resultaten varje dag. RISE var också med och bidrog när pandemin drabbade samhället under våren:
– Vi ställde om jättesnabbt och jobbade med allt från kvalitetskontroller av ansiktsmasker till antikroppstester. Vi satte också upp ett call center för att kunna få ut produkter när sjukvården stod och skrek efter skyddsutrustning. I det långsiktiga perspektivet tror hon att det kommer bli huggsexa om skickliga kompetenser. Nu när distansarbete har blivit etablerat kommer den geografiska arbetsmarknaden att bli större och konkurrensen kommer hårdna om de verkliga talangerna.
– Vårt mål är att bli en självklar arbetsgivare för Sveriges ingenjörer och forskare. Därför är vi glada för att se den markanta ökningen av ansökningar från de som vill jobba hos oss!

RISE

RISE är en internationellt ledande institutskoncern. På RISE står kreativiteten i fokus och du som medarbetare får stor frihet att utforma ditt arbete. Hos oss får du arbeta med framtidens lösningar och bidra till en hållbar utveckling i samhället. Antal medarbetare: 2 800. Medarbetarnas bakgrund: Bland akademiker främst forskarutbildade och civilingenjörer. Läs mer: www.ri.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

RISE
RISE – ett epicentrum för hjärnkraft och nytänkare
Läs mer
RISE
”En självklar arbetsgivare för ingenjörer och forskare”
Läs mer
Boliden
Boliden skapar metaller för klimatomställningen
Läs mer
Essity
Stor stolthet bland Essitys medarbetare
Läs mer