Nominerade 2021

Trafikverket

Så lyckas Trafikverket nå ut till sina målgrupper

2020-09-22

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Kristofer Hedlund

Nominerad 2021

Årets hederspris

Trafikverket vässar ständigt sitt arbete med att vara en attraktiv arbetsgivare. Och myndigheten ser till att medarbetarnas berättelser från vardagen når ut till ett stort antal människor i de rätta målgrupperna.

En starkt bidragande faktor till Trafikverkets framgångar är alla medarbetare som gärna berättar om hur de har det på jobbet. Emil Adén, HR-strateg – arbetsgivarprofilering, och hans kollegor ser till att berättelserna når ut till de rätta målgrupperna.

Namn: Emil Adén

Titel: HR-strateg – arbetsgivarprofilering.

Utbildning: Master of Science in Business Administration and Economics, Growth Through Innovation and International Marketing. Linnéuniversitetet, examen 2008.

Pendlar: ”I stället för förmånsbilar i tjänsten har vi möjlighet att leasa cyklar på Trafikverket, vilket jag tänker göra.”

Medarbetarna berättar

Trafikverkets grundliga arbete i att stärka arbetsgivarvarumärket fortsätter. Emil som leder det strategiska arbetet är nominerad till Årets hederspris inom employer branding.

– Det är ett helt gäng som jobbar med employer branding kring mig, och så har vi alla medarbetare som driver det framåt. Det gäller att medarbetarnas skildringar är verklighetsbaserade, att de tycker det är bra att arbeta på Trafikverket och gillar att prata om det. Vårt jobb är att öppna upp kanaler för att de ska kunna berätta om sitt yrkesutövande och om Trafikverket som arbetsgivare. Det handlar om att säkerställa att Lasse som jobbar hos oss inte bara berättar om sin vardag för den närmaste bekantskapskretsen som kanske är 50 personer, utan att hans berättelse når ut till 5 000 personer där flera skulle kunna ha intresse att jobba på Trafikverket, säger han.

Sanna bilden

När det gäller att locka nya medarbetare har Emil tre tips som han gärna delar med sig av. I stället för att fokusera på ålder frågar man sig hur man får den arbetskraft som behövs.
– Meriter och skicklighet är det primära, och vi tittar på vad den här personen kan leverera hos oss. Då får vi rätt person på rätt plats. Det kan vara Stina, 55 år, som är bäst lämpad för jobbet, eller Kajsa, 30. Ålder ska inte vara någon begränsning. Se bara på Nancy Pelosi, politiker i USA – hon håller låda och är 80 år.

Emils andra tips är att sälja in den verkliga bilden.
– Det gäller att sälja in verkligheten som den ser ut här och nu, inte framtidsdrömmen. När du köpt en resa till ett land som beskriver sig som det nya Thailand och det sedan visar sig att det inte ens finns en säng, då reagerar du. Det räcker inte att de säger att det kommer finnas en säng om tio år, säger han och fortsätter:
– Det tredje tipset är att försöka sätta ord på känslor. När du som medarbetare kommer till arbetsplatsen ska du känna att det var som de sa, att det känns rätt.

Hälsan först

Emil och hans kollegor tittar ständigt på de konkurrensfördelar som Trafikverket kan erbjuda. Det kan exempelvis vara förmåner, vilka kollegor man har och hur man tar sig tryggt och säkert till och från arbetsplatsen.
– Jag tror att vi står inför en stor omsvängning när det gäller förväntningar på arbetsgivare. När det är dags att jobba på kontoret igen efter coronapandemin tror jag många funderar över vad de vill ha hos sin nästa arbetsgivare. Man kanske har upptäckt att man vill jobba hemma tre dagar i veckan. Jag tror att de mjuka värdena kommer att bli ännu viktigare.

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.  

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Trafikverket
Järnvägssektorn attraherar nya medarbetare
Läs mer
Trafikverket
Tydliga strategier formar Trafikverket
Läs mer
Trafikverket
Morgondagens arbetssätt finns redan på Trafikverket
Läs mer
Trafikverket
Vänlig arbetsmiljö präglar Trafikverket
Läs mer