Nominerade 2023

Tietoevry

Tietoevry minskar gapet mellan teknik och människa

2022-06-17

Lästid ca 2 min

Andreas Palm sitter vid vattenkanten.

Employer Branding Awards 2023

Årets employer branding-person

Foto: Julia Sjöberg

Globala muskler och en lokal närvaro, en lärandemodell som går nedifrån och upp och ett högre syfte. Det är tre faktorer som gör det möjligt att minska gapet mellan människa och teknik och som är viktiga för Tietoevry när de ska hitta nya talanger.

Techbolaget Tietoevry är summan av finska Tieto och norska EVRY – två starka bolag på sina respektive marknader. Bolagen gick samman för cirka två år sedan och Tietoevry har i dag över 24 000 anställda. Andreas Palm är Nordic Employer Branding Lead och nominerad till Årets employer branding-person.
– Det är jättekul att ha blivit nominerad! Vi är fortfarande ett relativt nytt bolag som formas och det i sig är en spännande resa att vara med på. Vi är ett team på fyra personer och har fått en bra balans mellan att möta de lokala behoven i respektive land och samtidigt ha en stark enhetlighet mot den nordiska marknaden. Jag är stolt över att teamet hittat en modell som fungerar.

Andreas Palm

Titel: Nordic Employer Branding Lead.

Utbildning: Kandidat i personalvetenskap samt magister i strategisk information och kommunikation, Göteborgs universitet och Borås högskola, examen 2011 och 2015.

Var hämtar du din inspiration? ”När det kommer till jobbet inspireras jag av media och film – interaktion mellan människor helt enkelt. Intressanta kommunikationsgrepp är ofta applicerbara i många olika situationer, även i talangkommunikation.”

En skandinavisk anda

Vid sammanslagningar kan det vara en utmaning att hitta en gemensam företagskultur. Men hos Tietoevry fanns många gemensamma nämnare. Bolaget har också gjort ett bra grundarbete och bjudit in medarbetarna att vara med i processen, bland annat genom olika workshops.
– Mycket av företagskulturen bygger på det skandinaviska arvet som innebär öppenhet, förtroende och mångfald inom och mellan funktioner och länder. Detta är extremt viktigt när vårt erbjudande är komplext, det handlar om tekniska lösningar med många olika funktionaliteter. Därför är det superviktigt att ha ett sömlöst samarbete över gränserna, säger
Andreas Palm.

Samhällsviktiga lösningar

Tietoevry erbjuder en möjlighet för sina medarbetare att minska gapet mellan teknik och människa – och att med sina lösningar bidra till samhället. Många av bolagets lösningar ligger bakom vanliga men samhällsviktiga aktiviteter som att handla, åka tåg eller olika banktjänster. Funktioner som ger värde för medborgaren och som i slutändan tjänar ett högre syfte.
– Vi måste vara duktiga på att förklara vad våra tjänster skapar för mening för slutkonsumenten. Jag tror att man blir förvånad över att vi ligger bakom så många samhällsviktiga lösningar, det är inget man ser från utsidan.

Learning communities

Andreas Palm menar att Tietoevry är unikt duktiga på att jobba med intern kompetensutveckling. Man gör det genom att ge organisationen frihet att driva lärande och utveckling med så kallade learning communities.
– Vi tror på en lärandemodell som sker nerifrån och upp – inte tvärtom. Det är inte till exempel HR-avdelningen som vet vad som är viktigt att kunna, det är experterna på fältet som vet det. Och de måste få tid och resurser till att undersöka och sedan dela den nya kompetensen.

Andreas väljer:

City

Camping

Tidning

Podd

Svart

Vitt

Elbil

Elcykel

Fokus som nyckel

Företagets employer branding-arbete har särskilt handlat om att skapa en så fokuserad strategi som möjligt. Och detta fokus har gett frukt. Många ovärderliga kompetenta medarbetare har hittat till Tietoevry.

– Employer branding som område är så ofantligt stort. För att bryta igenom bruset krävs det att man vågar välja, och därefter jobbar med nyanserna för att hitta fram till en storytelling som känns unik för oss. Less is more skulle man väl kunna sammanfatta det med, avslutar Andreas Palm.

Text: Eva Rydinger

Tietoevry

Tietoevry skapar digitala fördelar för företag och samhälle. Vi är ett ledande nordiskt digitalt tjänste- och programvaruföretag med lokal närvaro och global kapacitet. Våra nordiska värderingar och vårt nordiska arv styr vår framgång. Tietoevry har sitt huvudkontor i Finland och har omkring 24 000 experter anställda globalt. Bolaget tillhandahåller service åt tusentals företag och organisationer inom privat och offentlig sektor i mer än 90 länder. Tietoevry omsätter årligen cirka 3 miljarder euro och aktierna är noterade på NASDAQ i Helsingfors och Stockholm samt på Oslo Børs.

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Fotograf: Patrik Lundin

Frilansbild.
Tietoevry
På TietoEVRY är karriärmöjligheterna många
Läs mer
Hemköp/Tempo
Matglädje och möjligheter på Hemköp och Tempo
Läs mer
Trafikverket
Tydliga strategier formar Trafikverket
Läs mer
Accountor
Accountor lyfter fram sina medarbetare
Läs mer