Nominerade 2022

Trafikverket

Trafikverket drivs av engagemang och nyfikenhet

2021-09-01

Lästid ca 2 min

Niclas Lamberg HR-diriktör Trafikverket

Nominerad 2022

Årets Hr-direktör

Foto: Patrik Lindström

Förtroendet för Trafikverket har stärkts under de senaste åren samtidigt som antalet medarbetare har ökat med närmare 70 procent. Bakom framgångarna ligger nyfikenhet, engagemang och ett ihärdigt arbete.

Alla ska komma fram smidigt, grönt och tryggt – visionen är en långsiktig ledstjärna för Trafikverkets medarbetare och ledare. På drygt fem år har myndigheten gått från 6 000 till 10 000 medarbetare samtidigt som de har stärkt sitt varumärke.
– Vi har nått ut med våra värderingar och den kultur och ledarskap vi står för, och också de möjligheter vi erbjuder. Vi har visat att det vi säger är sant – så som vi visar upp vardagen på Trafikverket, så ser den verkligen ut, säger Niclas.

Niclas Lamberg

Titel: Hr-direktör.
Utbildning: Officer, officershögskolan i Enköping och Försvarshögskolan i Stockholm, examen 1999.
Fritidsintresse: ”Jag har alltid tyckt om att snickra och bygga med allt som har med trä och sten att göra. Nästa projekt blir att bygga ett attefallshus vid vårt hus på Gotland.”

Drivs av nyfikenhet

Niclas har nominerats till Årets hr-direktör. Han började 2014 och sedan dess har han jobbat målmedvetet för att Trafikverket ska ha en stark position i sitt arbetsgivarvarumärke.
– Jag tror att det är det ihärdiga arbetet på ledningsnivå har gjort avtryck, men också nyfikenhet och viljan att hitta lösningar. Vi har inte stannat av i vårt arbete utan fortsatt med samma energi och engagemang framåt, säger Niclas och fortsätter:
– Vi ser i olika mätningar att allmänheten har ett större förtroende för Trafikverket än vad man hade för sju år sen. Jag är stolt över att vi har klarat tillväxten och hittat kompetensen samtidigt som vi har utvecklat och rustat våra medarbetare till att vara med på den fortsatta resan.

Fem filmer i höst

Fem nya filmer ”På väg till jobbet” publiceras i höst som ett sätt att beskriva myndighetens breda verksamhet.
– Filmerna visar hur vår vardag fungerar och har en humoristisk touch, säger Niclas.

Arbetslivet efter pandemin

Trafikverket ställde snabbt om när coronapandemin bröt ut, och två tredjedelar av medarbetarna gick över till att arbeta hemifrån. Utvecklingen av hållbara arbetssätt, säkerhet och tekniska plattformar fortsätter för att ge förutsättningar att kunna jobba på distans även efter pandemin.
– Medarbetarskapet kommer att präglas av ett ökat ansvar för arbetsmiljön och dialogen med kollegor och chefer. Och att varje medarbetare hittar en mix av kontors- och distansarbete som är bra för dem själva och för helheten. Jag som chef ska kunna leda på distans, hålla igång en dialog, känna av signaler och ge bästa förutsättningar för personalen att utföra sitt jobb i en flexibel miljö, säger Niclas.

Under våren och sommaren har Niclas och hans kollegor jobbat intensivt för att skapa en ännu säkrare och tryggare arbetsplats. Chefer och medarbetare som jobbar på distans behöver lära sig mer om arbetsmiljön i hemmiljö, och få tillgång till verktyg för att skapa struktur i vardagen.
– Det gäller att hitta harmoni mellan arbetsliv och privatliv, och balans i förhållande till ordinarie arbetsplats och kollegor. Vi som arbetsgivare ska, utifrån verksamhetens krav och behov, fortsätta bygga en stark kultur. Varje individ är en del av ett sammanhang och behövs för att få verksamheten att fungera.

Text: Tina Lindström Carlsson

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.  

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Trafikverket
Järnvägssektorn attraherar nya medarbetare
Läs mer
Trafikverket
Tydliga strategier formar Trafikverket
Läs mer
Trafikverket
Morgondagens arbetssätt finns redan på Trafikverket
Läs mer
Trafikverket
Vänlig arbetsmiljö präglar Trafikverket
Läs mer