Årets employer branding-företag

NIBE

Världsledande bolaget håller fast vid sina rötter – och växer globalt

2023-12-18

Lästid ca 2 min

Foto: Nibe

Få svenska storbolag har haft en så stark utveckling som NIBE de senaste åren. Med produkter som starkt efterfrågas över hela världen ska man nu gå från 40 till 80 miljarder i omsättning på fyra år. Värmepumpstillverkaren NIBE är idag en global koncern med stor framtidsoptimism och hjärtat finns kvar i småländska Markaryd.

NIBE är världsledande på värmepumpar, ett teknikområde som aldrig har varit hetare än just nu. Bakgrunden är omställningen till en fossilfri värld och de höga energipriserna. Sedan en tid tillbaka är den globala efterfrågan på värmepumpar hög och ser så ut att vara under lång tid framåt, enligt NIBE.
– I stora ekonomier som Storbritannien, Frankrike och Tyskland används fortfarande betydande mängder fossila bränslen för uppvärmning, men det vill man nu komma ifrån så snabbt som möjligt, säger Per Åström.
– Att installera en värmepump är en förhållandevis enkel åtgärd för att snabbt energieffektivisera en villa som värms med direktverkande el, eller för att göra en villa med oljepanna betydligt mer klimatvänlig. En svensk standardvilla som eldas med olja släpper ut ungefär 10 ton koldioxid per år, men med en värmepumpslösning kan man komma ner i 70 kilo. Förutsättningen är att värmepumpen kan drivas med grön, fossilfri el. Att stora delar av världen nu uppvisar en stark efterfrågan på dessa produkter är ett delikat problem för en världsledande tillverkare som NIBE. NIBE har bra förutsättningar att växa både organiskt och genom uppköp, säger Per Åström.

Just nu är NIBE mitt i en stor satsning på ett nytt innovationscenter i anslutning till huvudkontoret i Markaryd i Småland. Det är enligt Per Åström Europas största och modernaste värmepumpslabb.
– Vi investerar flera miljarder här i Markaryd. Förutom innovationscentret och nya fabriker bygger vi också ett nytt kundcenter där vi kan visa återförsäljare och installatörer hur man installerar och arbetar med våra produkter. För 20 år sedan var allt mekaniskt, men nu kan värmepumparna programmeras, styras och optimeras på digital väg. Vår stora fördel här är att vi har jobbat med detta längre än någon annan, och det har gett oss ett försprång. Många andra tillverkare har fått ställa om från andra produkter och kommit in i matchen senare.

Per Åström

Titel: Head of Talent.
Utbildning: Bachelor’s degree Human Resources Management, Lund University.

I våras köpte NIBE ett holländskt bolag, ett av flera förvärv som skett de senaste åren. Att förvärva bolag är en del av tillväxtstrategin, men NIBE har som policy att bara ta in välskötta bolag. Det är viktigt att koncernen tror på den befintliga företagsledningen och entreprenörerna bakom bolaget, och att rätt kultur råder.
– Vi är ett svenskt bolag, med en typisk svensk företagskultur som är öppen, icke hierarkisk och familjär. Om du som medarbetare ser något du tror att man kan göra bättre så vill vi att du berättar om din idé. Det är nästan ett krav här, säger Per Åström.

Långsiktigheten tar sig också uttryck i form av individuell karriärutveckling för medarbetarna. NIBE har ett strukturerat utvecklingsspår även för företagets specialister, inte bara för ledare och chefer. För den som är intresserad av att testa att jobba i en internationell miljö finns också goda möjligheter. NIBE har en stark position i Norden, övriga Europa och Nordamerika.
– Vi bjuder på en spännande arbetsmiljö och när vi rekryterar vill vi hitta personer som kombinerar en stark drivkraft med ödmjukhet och har glimten i ögat. Det funkar inte att bara ha driv om du inte har en ödmjuk och respektfull inställning till din omgivning. Men det funkar inte heller att bara vara ödmjuk om du inte har en stark drivkraft och vill utvecklas och nå uppsatta mål. Egentligen handlar väldigt mycket på NIBE om vanligt sunt förnuft. Vi har fötterna på jorden och vi gillar att hålla fast vid vår historia. Nu formar vi ett nytt Markaryd och bygger upp ett av Sveriges modernaste industriområden. Ett av målen är att bli en ännu mer attraktiv arbetsplats, avrundar Per Åström.

Text: Mats Hellström

NIBE

NIBE är en global koncern som utvecklar och tillverkar intelligenta och energieffektiva lösningar för inomhuskomfort i alla typer av fastigheter. Allt startade i småländska Markaryd för 70 år sedan, i en region som är välkänd för sin företagsamhet.

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

230707 Markaryd
Mattias nilsson, Product Development Manager på NIBE.
Foto: André de Loisted
NIBE
”Vi är ett svenskägt bolag och har produktion i Sverige”
Läs mer
Stockholms Stad
Utbildningsförvaltningen i Stockholms stad
Läs mer
Pulsen
Pulsen Group utvecklar företag, människor och världen
Läs mer
Boliden
Boliden bygger framtiden med hållbara metaller
Läs mer