Branschbäst Student

Atlas Copco

Om några år kommer vi att kunna använda 3D-printing i större skala

2022-05-25

Lästid ca 2 min

För tre år sedan lämnade Shyam Geo Prakash hemlandet Indien för Sverige för att studera en master i maskinteknik vid KTH. Han gjorde sedan sitt examensarbete på Atlas Copco. Idag arbetar Shyam som Mechanical Design Engineer på det globala industriföretagets huvudkontor i Stockholm.

Shyam Geo Prakash

Titel: Mechanical Design Engineer.
Utbildning : Master in Production, Engineering and Management, KTH,
examen 2020.

Hur är det att bo och arbeta i Sverige?
”Det är väldigt annorlunda mot Indien. Exempelvis är arbetskulturen mindre hierarkisk här, vilket gör att det blir lättare att dela idéer med kollegor från andra delar av företaget och att lära av varandra. Och efter snart tre år här har jag äntligen börjat vänja mig vid vädret!”

Vad var det som lockade dig till Atlas Copco?

– Mitt examensarbete handlade om 3D-printing och när jag var klar med det ville Atlas Copco att jag skulle jobba kvar och driva ett projekt på samma tema. Eftersom 3D-printing är något jag verkligen brinner för gick det helt i linje med vad jag vill göra.

Vad arbetar du med just nu?

– För närvarande arbetar jag med ett projekt med syftet att utveckla monteringsverktyg av hög volym till låg kostnad. Det är relativt nytt för Atlas Copco eftersom vårt fokus är premiumverktyg. Sedan är jag även del av ett initiativ där människor med olika typer av kompetenser samlas för att öka kunskapen om 3D-printing inom bolaget. Att jag får jobba med den allra senaste tekniken är en av anledningarna att jag trivs så bra här. Vår förhoppning är att kunna använda 3D-printing i större skala inom fem år.

”Jag får arbeta med den allra senaste tekniken”

Vad gillar du mest med att jobba på Atlas Copco?

– Kombinationen av stor frihet och mycket ansvar. Som Mechanical Design Engineer har jag stort inflytande över produkten, vilket innebär att jag måste säkerställa att den håller hög kvalitet. Om man har mycket ansvar samlar man också på sig kunskap och det gillar jag. Atlas Copco uppmuntrar att vi medarbetare kommer med nya idéer och är måna om att vi känner att vi utvecklas.

Vad gör dig stolt över ditt arbete?

– Det finns inga andra verktyg på marknaden som håller samma goda kvalitet som Atlas Copcos premiumverktyg, och det i sig gör mig stolt över att jobba här. Jag arbetade tidigare med produktion men kände att jag inte var på rätt plats. Det var därför jag flyttade till produktutveckling där jag jobbar nu. Att jobba med forskning och utveckling innebär att man får ta sig an utmanande arbetsuppgifter och vara kreativ.

Atlas Copco

Atlas Copco är en hemvist för industriella idéer. Våra innovativa produkter, lösningar och tjänster efterfrågas inom alla typer av branscher. De möjliggör allt från säkra medicinska behandlingar till produktion av förnybar energi, och underlättar vardagen för människor över hela världen. Läs mer på: Atlascopco.com

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Skanska
Medarbetarna är Skanskas främsta styrka
Läs mer
EY (Ernst & Young)
”Vi är ett kunskapsvaruhus där medarbetarna är i fokus”
Läs mer
Vattenfall
Vattenfall leder utvecklingen mot en hållbar elmarknad
Läs mer
Trafikverket
”Jag omringas av kompetenta och erfarna människor”
Läs mer