Gävle kommun

Det är meningsfullt att arbeta inom det offentliga

2019-11-13

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Alexander Lindström

Gävle kommun satsar på framtidens chefer genom utvecklingsprogrammet ”Framtida ledare”. Socionomen Lisa Wennlund är en av dem som nyligen avslutat programmet.

Lisa Wennlund upplever att hon gör nytta varje dag i sitt arbete som socialsekreterare i Gävle kommun. Hon lyfter det goda samarbetet som en betydelsefull del i det dagliga arbetet.

 

– Det är fint och meningsfullt att arbeta i det offentliga. I Gävle kommun har vi ett gott samarbete vad gäller avlastning och utlåning av personal. Det tycker jag är fint. Att vi hjälper och stöttar varandra är värt så otroligt mycket.

 

 

Lisa Wennlund

Titel: Socialsekreterare.

Utbildning: Socionom, Högskolan i Gävle, examen 2013.

Smultronställe: ”Skogen och mina egna små svampställen.”

Gävle kommun har en stark vision om gemenskap och öppenhet. I kommunens vision 2025 ingår bland annat ”frihet att välja hur vi vill leva”, vilket Lisa lyfter fram som särskilt intressant.

 

– Gävle är en gammal industristad som har fått tänka om. Kommunen ha lyckats identifiera var vi behöver satsa och dessutom lyckats förmedla det väl ut i organisationen. Vi har exempelvis ett väl utbyggt förebyggande arbete, så som fältgrupp, flera olika samtalsgrupper och familjestöd, eftersom vi tror på att det ger resultat.

 

Det är drygt två och ett halvt år sedan Lisa började på Gävle kommun. Hon lockades av att arbeta med målgruppen ensamkommande barn.

 

– Vår förvaltningschef har benämnt oss som ”lojala rebeller” vilket jag tycker är en målande bild av vad vårt dagliga arbete kan innebära. En av många händelser som rört Lisa ända in i hjärtat är när hon och en kollega hämtade en pojke från Somalia som nyss hade fyllt 14 år.

 

– Han hade varit på flykt i flera månader, han var rädd och grät. Han var hungrig och kom under fastetiden, ramadan, till ett land där solen inte går ner förrän sent på kvällen. I handen hade han en skrynklig lapp med en adress i Gävle och det visade sig vara mostern som bodde där. Pojken kastade sig i mosterns armar i en stor björnkram, det var som om all rädsla släppte för honom. Det var inte ett öga torrt. Jag är glad att kunna dela det minnet med honom i dag.

Utvecklingsprogrammet ”Framtida ledare” är en satsning som nio av länets kommuner deltar i. Lisa var en av deltagarna i vårens omgång. Gruppen tog exempelvis del av den senaste forskningen inom ledarskap och skuggade chefer inom kommunen.

 

– Vi har också lärt oss mycket om oss själva och försökt svara på frågan ”vem är jag i mitt ledarskap?”. Jag vill bredda mig ytterligare och kommer inom kort att börja arbeta som skolkurator. Där kommer jag också att få nytta av min ledarskapsutbildning

Gävle kommun

Gävle kommun söker medarbetare inom många yrkesgrupper, till exempel lärare, socialsekreterare, sjuksköterskor, chefer samt ett flertal yrken inom samhällsbyggnadsområdet. Akademisk utbildning är ett krav för de flesta professioner – redan i dag har knappt 70 procent av våra medarbetare eftergymnasial utbildning. Vi erbjuder arbetsplatser med goda utvecklingsmöjligheter där just du ges möjlighet att göra skillnad för över 100 000 gävlebor, i dag och imorgon.

Antal medarbetare: 7 500. Läs mer: www.gavle.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Xylem
»Jag får jobba med en produkt som jag tycker är viktig«
Läs mer
Rejlers
»Vi uppmuntrar till ett kontinuerligt lärande«
Läs mer
Sofi Vilahamn, Essity
Essity
Ett hållbart arbetsliv även i en oviss omvärld
Läs mer
Alen Music från Sogeti står utomhus, lutandes mot en vägg
Sogeti
”Sogeti är en del av min familj”
Läs mer