2020-11-11
Text: Fridah Jönsson
Foto: Kristofer Hedlund
Påminnelser från chefen om att ha kul och telefonsamtal från koncern vd:n – på byggbolaget Veidekke blir alla medarbetare sedda.
Biträdande projektutvecklaren Nathalie Haenel och entreprenadingenjören Konrad Hansson har båda jobbat på Veidekke sedan 2017. De lockades hit av kontakter som jobbade inom bolaget och fastnade för Veidekkes kultur som alltid sätter medarbetaren i fokus.
– När jag började som trainee här blev jag kontaktad av vår dåvarande Sverigechef Jimmy Bengtsson som idag är koncern-vd, och han ville höra hur min första tid på Veidekke hade varit, berättar Nathalie. Det kändes jättehäftigt att bli sedd av honom trots att jag ”bara” var trainee, det visar Veidekkes engagemang och övertygelse om att alla som jobbar här är viktiga.
Konrad Hansson
Titel: Entreprenadingenjör.
Utbildning: Anläggningsingenjör, Nackademin 2007.
Drömbostad: ”Som jag för tillfället bor, i en villa på landet tillsammans med min familj i närhet av Stockholm.”
Nathalie Haenel
Titel: Biträdande projektutvecklare.
Utbildning: Kungliga tekniska högskolan, Samhällsbyggnad, 2017.
Drömbostad: ”Sekelskiftesvåning i Stockholms innerstad.”
Både Nathalie och Konrad har deltagit i Veidekkes mentorskapsprogram för unga ledare i hela Skandinavien, där yngre medarbetare får varsin mer erfaren kollega att coacha i ett halvår. Under programmets gång märkte Konrad något han tycker utmärker Veidekkes sätt att se på arbetet:
– Jag tror inte att jag har suttit i ett möte med en chef som inte har avslutats med att man ska tänka på att ha roligt hela tiden. När vi var i Norge med mentorskapsprogrammet var koncern-vd:ns sista ord alltid ”… och ha gøy på jobbet!”, vilket är norska för roligt!
Byggbranschen förknippas ofta med en grabbig jargong, vilket Veidekke vill ändra på. Nathalie och Konrad lyfter fram företagets engagemang för inkludering som en av anledningarna till att medarbetarna trivs så bra. Till exempel har Nathalie suttit med i en fokusgrupp om genus och mångfald.
– Det pågår ett arbete för att krossa machokulturen. Jag tycker att det är otroligt bra att vi jobbar för en mer inkluderande arbetsplats. En kartläggning har gjorts i form av enkäter och djupintervjuer med alla medarbetare, utifrån det som ett första steg jobbar nu alla ledningsgrupper i workshopform med genus- och mångfaldsfrågor, säger hon.
– Under mina två år här har jag hunnit bli tvåbarnsförälder och när jag för första gången gick på föräldraledighet hade Veidekke Sverige precis lagt om reglerna för föräldralön, berättar Konrad. Enligt kollektivavtal krävs det att man varit anställd i minst ett år, men nu har alla fast anställda tjänstemän – oavsett anställningstid – rätt till föräldralön. Jag är väldigt stolt över att jobba på ett företag som vågar gå först i ledet för en sund och vettig bransch där alla kan må bra.
Veidekke