Data/IT Senior

AstraZeneca

”Livsviktiga mediciner till patienter globalt”

2020-11-25

Text: Eva Rydinger

Foto: Kristofer Hedlund och Julia Sjöberg

#49

Data/IT Senior

AstraZeneca är ett globalt läkemedelsföretag med stark närvaro i Sverige. It och innovation spelar en nyckelroll för att bolaget ska kunna utveckla, producera och distribuera nya innovativa läkemedel globalt.

AstraZeneca har två anläggningar i Sverige, på båda har it en nyckelroll. I Södertälje finns företagets största produktionsanläggning och i Göteborg arbetar man företrädesvis med forskning och utveckling.

Maria Ardell började som managementkonsult på AstraZeneca 2003. Idag arbetar hon som it-chef i Södertälje där hon ansvarar för it och digitalisering för AstraZenecas produktion.
– Jag har möjlighet att arbeta i en stor global organisation med olika kulturer och samtidigt har jag min hemvist på vår tillverkningssite här i Sverige. Mina arbetsuppgifter innefattar att säkerställa och förbättra hur vi kan producera mediciner som gör livet bättre för miljontals patienter.

Robert Cvetkovski började arbeta på AstraZeneca i Göteborg för knappt ett år sedan och är ansvarig för en global projektportfölj inom forsknings- och utvecklingsdelen av it.
– Något som lockade mig var att företaget satsar väldigt mycket på samarbete och innovation. Ett exempel är Bioventure Hub som möjliggör för mindre företag att använda AstraZenecas faciliteter samt GoCo Health Innovation City som nu byggs som ekosystem för HealthTech.

Maria Ardell

Titel: It- och Digitaliseringsansvarig, Södertälje.
Utbildning: Civilingenjör, MSc Ind Ek, Linköpings universitet, examen 1998.
Vilken innovation skulle du inte vilja vara utan? ”Digitala möten.”

Robert Cvetkovski

Titel: Project Portfolio Leader R&D IT, samt ansvarig för it i Göteborg.
Utbildning: Företagsekonomi, Master, Högskolan i Borås, examen 1999.
Vilken innovation skulle du inte vilja vara utan? ”Alla appar i min mobiltelefon som förenklar min vardag och sparar tid, exempelvis bank-id för legitimering.”

För AstraZeneca är it och digitalisering en stor del av kärnleveransen och en nyckelkomponent genom hela vår värdekedja. AstraZeneca har därför medvetet investerat stort i tillämpningen av bland annat AI.

– It och innovation är ett av de starka ben som vi står på. Vi måste ligga i framkant och samarbetar därför med företag, universitet/högskola och forskningsbolag för att snabbare hitta de bästa lösningarna. Det är stora processer vi jobbar med – så även små förbättringar kan ge en enorm utväxling, säger Maria.
– It är också en viktig komponent när det kommer till forskningen på ett tidigt stadium. Beräkningen av till exempel nya molekylstrukturer är tidskrävande, och att kunna accelerera denna genom tillämpning av AI och maskininlärning är en stor vinst, berättar Robert.

”Inte minst i coronatider har vi tagit samhällsansvar. Det känns bra att jobba på ett företag som är redo att ställa om snabbt för att bidra till att bekämpa den rådande pandemin.”

AstraZeneca har som vision att skapa Smarta Fabriker. Ett mål är att få bort repetitiva och tidsödande arbetsuppgifter med hjälp av BOT:ar och CoBots (samarbetande robotar) i system, fabriker och lab.
– AR och VR hjälper oss att vara närvarande i våra fabriker utan att fysiskt finnas på plats. Detta gynnar också AstraZenecas hållbarhetsmål. Vi ska vara klimatpositiva 2030. Det är en hög ambition med tanke på att vi är ett kemitekniskt företag, säger Maria.

Ett annat område handlar om kliniska studier där AI och digitalisering har en viktig roll. Det är långa, komplicerade processer som involverar tusentals patienter och kräver regelbundna uppföljningar med olika parter.
– Vi investerar i att effektivisera processen samtidigt som vi ökar användarupplevelsen för patienten och vårdinrättningarna. Till exempel genom att koppla digitala tjänster till våra mediciner, säger Robert.

För både Maria och Robert är det viktigt med det samhällsansvar som AstraZeneca tar.
– Patienten är ständigt närvarande i allt vi gör. Därför känns det extra meningsfullt att använda digitalisering för att effektivisera och lösgöra kapital i våra processer. Dessa medel kan vi sedan investera i forskningen, säger Maria.
– Inte minst i coronatider har vi tagit samhällsansvar. Det känns bra att jobba på ett företag som är redo att ställa om snabbt för att bidra till att bekämpa den rådande pandemin, avslutar Robert.

AstraZeneca

AstraZeneca är ett globalt, innovationsdrivet bioläkemedelsföretag med fokus på forskning, utveckling och marknadsföring av receptbelagda läkemedel. Vi har 70 600 medarbetare över hela världen och vi är verksamma i över 100 länder. I Sverige har vi 7 200 medarbetare, 4 800 i Södertälje och 2 400 i Göteborg.

Läs mer: www.astrazeneca.se

Dela det här inlägget

AstraZeneca Placeringar

Civilingenjör

Civilingenjör Senior

Data/IT

Data/IT Senior

Hälsa/Medicin

Naturvetare

Artiklar du kanske gillar:

Björn Jansson, Trafikverket
Trafikverket
”Den snabba utvecklingsresan är kul att vara med på”
Läs mer
Linnea Ljung sitter i en grön soffa Trafikverkets lokaler med folk i bakgrunden.
Trafikverket
”Jag är med och påverkar så många människors vardag”
Läs mer
Coor
”Många av våra tjänster på Coor är tekniskt utmanande”
Läs mer
Maria-Therese Brandberg står och lutar sig mot ett brod med en gulmålad vägg och en Michelintavla i bakgrunden.
Michelin
”Vi vill ha en hållbar arbetsmiljö som får människor att växa”
Läs mer

Din karriär:

Din Karriär
Guide: Tre tips till dig som ska starta eget

Okej, du har bestämt dig för att bli entreprenör. Eller har åtminstone en grym affärsidé som du vill förverkliga. Men hur går det till? Här är vad du behöver för att gå från idé till action.

Läs mer
Din Karriär
Hållbarhetsfrågan är här för att stanna

I årets KarriärBarometern associeras den ideala arbetsgivaren med trygghet – samtidigt som viljan att byta jobb är oväntat hög.

Läs mer
Din Karriär
”Många längtar efter att göra något bra tillsammans”

Skjutsgruppen är samåkningsrörelsen som är snäll mot både människor och miljön. Sedan starten har den lett till många möten – vissa har till och med blivit kära eller fått ett nytt jobb under resorna. Grundaren Mattias Jägerskog, som fått ett miljöpris för sitt initiativ, tror att det ligger i människans natur att vilja dela.

Läs mer
Om undersökningen
Om undersökningen

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer