Data/IT

SEB

“Jag har ansvarat för SEBs största interna digitala event någonsin”

2021-05-17

Text: Sara Schedin

Foto: Kristofer Hedlund

#24

Data/IT

Möjligheten att få vara med och påverka i både stort och smått, gör att Sofia Johansson trivs på SEB.

När Sofia Johansson pluggade till civilingenjör med inriktning mot IT hade hon inte en tanke på att jobba på bank. Men av en slump sökte hon till SEBs traineeprogram för tre år sedan. I dag har hon tre olika roller på banken: Technology Strategist, Cloud Communicator och frontendutvecklare.

Sofia Johansson

Titel: Technology Strategist, Cloud Communicator och frontendutvecklare.
Utbildning: Civilingenjör inom IT, KTH, examen 2018.
Vad var roligast med att vara trainee på SEB? “Att jag fick inblick i så många olika delar av organisationen.”

Vad gör du på jobbet?

– Som Technology Strategist driver jag strategiska initiativ inom Technology och fokuserar på områden som Open Banking, Cloud och data. Jag är även kommunikatör och utbildningsansvarig för Cloud-programmet, vilket innebär att jag ser över hur vi kommunicerar kring Cloud, som är en del av den moderna infrastruktur som vi implementerar på SEB. Förra veckan var jag ansvarig för Cloud Day, ett stort digitalt event om vårt samarbete med Google Clouds plattform, där 1300 medarbetare deltog. Sedan en tid tillbaka har jag även börjat jobba deltid med en av våra digitala kanaler i rollen som frontendutvecklare.

Vad gillar du mest med ditt jobb?

– Att jag får vara med och lösa problem på detaljnivå samtidigt som jag är med och påverkar mer strategiska beslut, som till exempel vår Cloud-resa.

Hur har SEB stöttat din utveckling?

– När jag kommer med idéer tas de på allvar och jag känner att jag blir lyssnad på. Det känns som att man kan vara med och påverka väldigt mycket. Vid flera tillfällen har jag sett saker som jag velat förändra och sedan nämnt det, och då har jag fått jobba med de frågorna. I somras gick jag till exempel genom vår Developer Garden, en sida med beskrivningar av tekniska komponenter för utvecklare, och såg att den var lite svårnavigerad. Efter det fick jag uppdraget att designa om sidan för att göra strukturen enklare.

“Det finns många kvinnor på coola tech-positioner på SEB”

Hur märker du att SEB jobbar med mångfald och inkludering?

– Något som jag tycker är oerhört inspirerande är att det finns många kvinnor på coola tech-positioner där det ofta brukar vara killar. Till exempel Petra Ålund, Head of Technology på SEB och Petra Barkeby, Head of Trading Area Technology på SEB.

Hur skulle du beskriva SEB som arbetsplats?

– Det är verkligen en arbetsplats med varm och öppen atmosfär. Det känns enkelt att ta kontakt med personer och fråga om råd och få support från alla delar av banken.

SEB

SEB är en ledande nordeuropeisk finansiell koncern med internationell räckvidd. Vårt syfte är att positivt forma framtiden med ansvarsfull rådgivning och kapital, idag och för framtida generationer. Genom att samarbeta med våra kunder vill vi vara en ledande katalysator i omställningen till en mer hållbar värld. I Sverige och i de baltiska länderna erbjuder vi ett stort spann av finansiella tjänster och rådgivning. I Danmark, Finland, Norge, Tyskland och Storbritannien är vi inriktade på företagsaffären och investment banking utifrån ett fullservicekoncept till företag och institutioner. Vår internationella prägel återspeglas genom vår närvaro i mer än 20 länder världen över med cirka 17 500 medarbetare. Läs mer: sebgroup.com/career

Dela det här inlägget

SEB Placeringar

Civilingenjör

Data/IT

Data/IT Senior

Ekonomi

Ekonomi senior

Juridik

Artiklar du kanske gillar:

SEB
“Jag gillar att utvecklingen går snabbt inom hållbar finans”
Läs mer
SEB
“Jag får en spännande inblick i innovationer som driver utveckling”
Läs mer
SEB
“Jag är stolt över att de såg min potential”
Läs mer
Oskar Grönberg Trafikverket Borlänge
Trafikverket
”Du känner att du gör nytta ända ner på individnivå”
Läs mer

Din karriär:

Din Karriär
”Det är svårt att bygga bolag – men det ska vara lika svårt för alla”

IT-ansvarig som 19-åring och en av Europas främsta entreprenörer under 30. I dag är Linnéa Kornehed Falck CMO och medgrundare av Einride.

Läs mer
Din Karriär
Känner du dig som en bluff på jobbet?

Oroar du dig för att dina kollegor eller klasskamrater ska avslöja dig som en bluff – att de snart ska inse du inte är så kompetent som de tror? Det är du i så fall inte ensam om. Vi pratade med en psykolog om fenomenet och bad henne om tips för att komma tillrätta med känslan.

Läs mer
Din Karriär
“IT är en framtidsbransch där allt händer och alla behövs”

Hon har korsat Atlanten nio gånger, varit innovationschef på Isabella Löwengrips startupfabrik Nordin Tech House, haft världens sämsta affärsidé och blivit utnämnd till Årets it-kvinna 2019. – Ibland känns det som att jag har haft flera liv eftersom jag verkligen brunnit för så olika saker.

Läs mer
Om undersökningen
Om undersökningen

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer