Civilingenjör

Veidekke

Det pågår ett stort arbete med genus- och mångfaldsfrågor på Veidekke

2020-12-08

Text: Fridah Jönsson

Foto: Veidekke

Civilingenjör

Utmanare loggaUtmanare
Arbetsgivarna som tagit upp jakten på topplaceringarna.

Byggbolaget Veidekke arbetar aktivt med jämställdhet och hälsa för alla medarbetare.

Johanna Axelsson är platschef på Veidekke, men har haft olika roller sedan hon började på bolaget som praktikant när hon var student på KTH. Hon trivs på bygg- och anläggningsföretaget där det just nu pågår ett genus-och mångfaldsarbete.

 

– Genom intervjuer och enkäter har man har gjort en kartläggning av nuläget rörande mångfald, kultur och ledarskapsnormer. Alla ledningsgrupper har även gått en workshopserie.

 

En konkret jämställdhetsåtgärd där Johanna varit med i en fokus-grupp berör arbetet i produktionen, alltså ute på själva byggena.

 

– Vi ställer upp byggbodar på våra byggarbetsplatser. Eftersom det tidigare mest har varit killar som jobbat ute har bodarna inte varit anpassade utifrån en mixad grupp, gällande till exempel omklädningsrum och duschmöjligheter. Nu har man tagit ett grepp med våra leverantörer för en ny standard som gäller på alla nystartade projekt från och med 2020, där vi ställer krav på utformningen. Veidekke var först i branschen med dessa krav.

”Att jobba i produktion är inte bara en språngbräda, man kan ha så många positioner!”

Innan hon blev platschef 2019 arbetade Johanna som arbetsledare i produktionen, vilket hon såg som ett uppdrag med stora utvecklingsmöjligheter.

 

– När jag pluggade märkte jag att byggproduktion ibland ses som en språngbräda – att man går ut, jobbar som arbetsledare och går vidare inom organisationen. Men att jobba i produktion är inte bara en språngbräda, man kan ha så många positioner! Även om man inte byter titel eller roll finns det mycket att rikta in sig på och jobba med. Min upplevelse är att många vid första anblick förknippar det med ett hårt klimat, men det är inte min upplevelse.

 

Under 2021 fortsätter Veidekke att arbeta för att alla medarbetare ska må bra. De har en satsning för ledare med fokus på hälsa och personligt ledarskap. Bland annat har man fått träffa en träningscoach som hjälper en att nå sina mål.

 

– Om vi mår bra i kroppen och knoppen så kan vi också prestera bättre på jobbet. Det är en grym satsning som jag inte förväntade mig att få vara med om på jobbet när jag gick ut skolan.

Johanna Axelsson

Titel: Platschef.

Utbildning: Real Estate & Construction Management, KTH, examen 2016.

En ikon för jämställdhet som jag gillar: ”Annie Lööf.”

Veidekke

Veidekke är det stora, lilla företaget. Med muskler men som alltid låter hjärtat visa vägen. Här är framtiden jämställd. Hållbarhet är inget modeord, det är handling. Hos oss är det viktigaste att alla får vara som hen vill, för det är då människor växer och bygger bra samhällen tillsammans. Men vårt arbete är långt ifrån klart. Om vi ska fortsätta förändra byggbranschen behöver vi dina innovativa idéer och dina värderingar. Vi behöver din hjälp att fortsätta bygga med hjärta.  

Läs mer: www.veidekke.se

Dela det här inlägget

Veidekke Placeringar

Högskoleingenjör

Artiklar du kanske gillar:

Jonas Petersson från Veidekke sitter i kontorsstol framför en gardin
Veidekke
”Den närheten vi har på Veidekke är fantastisk”
Läs mer
Maria Forssten, Viedekke
Veidekke
”Det är okej att tänka med hjärtat här”
Läs mer
Kristina Andreasson, Veidekke 2020
Veidekke
Börsnoterad entreprenör som bygger framtiden med hjärna och hjärta
Läs mer
Elise Ekliden står utomhus på en väg i skogen med ett pågående grävarbete och en grävmaskin i bakgrunden.
Veidekke
”Vårt involverande arbetssätt gjorde att vi nådde målet”
Läs mer

Din karriär:

Din Karriär
”Kvaliteten på våra relationer avgör kvaliteten på vårt liv”

Erik Fernholm, grundaren av 29K: Jag insåg ganska snart att psykisk hälsa och inre utveckling kan vara en av vår tids viktigaste utmaningar.

Läs mer
Din Karriär
Hårdare konkurrens om talangerna post-corona

Företagen lär få kämpa för att behålla talangerna – och attrahera nya. Vi dyker ner i den glödheta rekryteringsmarknaden.

Läs mer
Din Karriär
Hållbarhetsfrågan är här för att stanna

I årets KarriärBarometern associeras den ideala arbetsgivaren med trygghet – samtidigt som viljan att byta jobb är oväntat hög.

Läs mer
Om undersökningen
Om undersökningen

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer