Data/IT

Arbetsförmedlingen

”Vi får ständigt utforska nya och spännande framtidsområden”

2021-12-08

Estimerad lästid ca 2 min

Mattias på Arbetsförmedlingen står lätt lutad mot en vägg. På väggen läser vi Arbetsförmedlingen.

Data/IT

Utmanare loggaUtmanare
Arbetsgivarna som tagit upp jakten på topplaceringarna.

Foto: Felicia Yllenius

En egen enhet inom artificiell intelligens tar Arbetsförmedlingen in i framtiden.

Som AI-arkitekt är Mattias Bielsa med och utvecklar nya områden inom artificiell intelligens som blir till nytta för Arbetsförmedlingen och samhället.
– Jag har ett roligt och varierande arbete och kollegorna är supertrevliga. Vi får ständigt utforska nya områden som ligger långt fram i utvecklingen, säger han.

Mattias Bielsa

Titel: AI-arkitekt.

Utbildning: Elektronikingenjör, KTH.

Favorituppfinning: ”Kaffeautomaten – det är där man möter kollegor. Många extremt bra idéer har kläckts vid en kaffeautomat.”

Mattias är en av dem som 2016 startade upp myndighetens arbete inom artificiell intelligens, och flera AI-modeller är redan i produktion. Enheten bytte 2018 namn till AI-Center. I dag är de 20 medarbetare och två examensarbetare som fokuserar på innovation och skapar nya tjänster kopplade till artificiell intelligens.
– Ett exempel är att utveckla rekommendationstjänster. Istället för att användaren aktivt behöver lämna uppgifter kan vi ge information baserat på stora mängder data som vi fångar in från användandet av våra system, säger Mattias och fortsätter:
– Vi var tidiga med att bygga en språkmodell för det svenska språket kopplat till artificiell intelligens. Arbetet ingår i ett Vinnovafinansierat forskningsprojekt i samarbete med RISE och det kommer att öppna dörrar för nästa steg inom hantering av informationsflöden. Mycket av det myndigheter gör är textbaserat och modellen innebär exempelvis att man kan skapa kunskap ur dokument.

Jag är stolt över att vi använder tekniken till något som är till nytta för hela samhället.

Arbetsförmedlingen samarbetar med andra myndigheter och har även internationella åtaganden. Mattias har vid ett par tillfällen varit i Kambodja för att hjälpa dem att komma igång med apputveckling och diskutera olika vägvalsfrågor.
– Det är intressant att diskutera vad man kan göra med teknik för att förstå utbud och efterfrågan på en så komplex marknad som arbetsmarknaden är.

Sedan Mattias började på Arbetsförmedlingen 2010 efter några år som konsult har han jobbat med teknik på olika sätt.
– Det är en arbetsplats som satsar på schyssta utbildningar, jag har exempelvis fått möjlighet att utbilda mig till certifierad arkitekt. Jag är stolt över att vi använder tekniken till något som är till nytta för hela samhället.

Text: Tina Lindström Carlsson

Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen är en svensk statlig förvaltningsmyndighet, som sorterar under Arbetsmarknadsdepartementet och ansvarar  för offentlig arbetsförmedling och arbetsmarknadspolitisk verksamhet. Arbetsförmedlingens huvudkontor ligger i Solna utanför Stockholm.   Läs mer:www.arbetsformedlingen.se

Dela det här inlägget

Arbetsförmedlingen Placeringar

Data/IT – Senior

Samhällsvetare

Samhällsvetare – Senior

Artiklar du kanske gillar:

Arbetsförmedlingen
”Det är ett spännande jobb – vi gör verkligen häftiga grejer”
Läs mer
Carolina Emanuelson och Johan Bäckström går tillsammans på trottoaren utanför Arbetsförmedlingens lokaler.
Arbetsförmedlingen
”IT-avdelningen har en oerhört viktig roll för våra framtida kunder”
Läs mer
Pulsen
”Vi får vara med och utforma verksamheten”
Läs mer
Mattias på Arbetsförmedlingen står lätt lutad mot en vägg. På väggen läser vi Arbetsförmedlingen.
Arbetsförmedlingen
”Vi får ständigt utforska nya och spännande framtidsområden”
Läs mer

Din karriär:

Din Karriär
Visselblåsning – viktig nyckel för företag

Personer som läcker information till media i syfte att avslöja brott eller missförhållanden i en organisation kallas ofta för visselblåsare. Men hur vet jag som arbetstagare när det är dags att blåsa? Och hur kan arbetsgivare skapa en kultur som förebygger skandaler? Vi har frågat experten Karin Henriksson, grundare till visselblåsarplattformen WhistleB.

Läs mer
Din Karriär
Så här blir du expert på att förhandla

Ibland ska du övertyga sambon om tacos till middag och ibland förhandla dig till en högre lön. Oavsett vilken förhandlingssituation du står inför är det en fördel att känna till några retoriska verktyg. Retorikkonsulten Serena Mon de Vienne delar med sig av effektiva knep att ta till vid nästa förhandling.

Läs mer
Din Karriär
”Det är svårt att bygga bolag – men det ska vara lika svårt för alla”

IT-ansvarig som 19-åring och en av Europas främsta entreprenörer under 30. I dag är Linnéa Kornehed Falck CMO och medgrundare av Einride.

Läs mer
Om undersökningen
Om undersökningen

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer