Data/IT

Arbetsförmedlingen

”Vi får ständigt utforska nya och spännande framtidsområden”

2021-12-08

Estimerad lästid ca 2 min

Mattias på Arbetsförmedlingen står lätt lutad mot en vägg. På väggen läser vi Arbetsförmedlingen.

Foto: Felicia Yllenius

En egen enhet inom artificiell intelligens tar Arbetsförmedlingen in i framtiden.

Som AI-arkitekt är Mattias Bielsa med och utvecklar nya områden inom artificiell intelligens som blir till nytta för Arbetsförmedlingen och samhället.
– Jag har ett roligt och varierande arbete och kollegorna är supertrevliga. Vi får ständigt utforska nya områden som ligger långt fram i utvecklingen, säger han.

Mattias Bielsa

Titel: AI-arkitekt.

Utbildning: Elektronikingenjör, KTH.

Favorituppfinning: ”Kaffeautomaten – det är där man möter kollegor. Många extremt bra idéer har kläckts vid en kaffeautomat.”

Mattias är en av dem som 2016 startade upp myndighetens arbete inom artificiell intelligens, och flera AI-modeller är redan i produktion. Enheten bytte 2018 namn till AI-Center. I dag är de 20 medarbetare och två examensarbetare som fokuserar på innovation och skapar nya tjänster kopplade till artificiell intelligens.
– Ett exempel är att utveckla rekommendationstjänster. Istället för att användaren aktivt behöver lämna uppgifter kan vi ge information baserat på stora mängder data som vi fångar in från användandet av våra system, säger Mattias och fortsätter:
– Vi var tidiga med att bygga en språkmodell för det svenska språket kopplat till artificiell intelligens. Arbetet ingår i ett Vinnovafinansierat forskningsprojekt i samarbete med RISE och det kommer att öppna dörrar för nästa steg inom hantering av informationsflöden. Mycket av det myndigheter gör är textbaserat och modellen innebär exempelvis att man kan skapa kunskap ur dokument.

Jag är stolt över att vi använder tekniken till något som är till nytta för hela samhället.

Arbetsförmedlingen samarbetar med andra myndigheter och har även internationella åtaganden. Mattias har vid ett par tillfällen varit i Kambodja för att hjälpa dem att komma igång med apputveckling och diskutera olika vägvalsfrågor.
– Det är intressant att diskutera vad man kan göra med teknik för att förstå utbud och efterfrågan på en så komplex marknad som arbetsmarknaden är.

Sedan Mattias började på Arbetsförmedlingen 2010 efter några år som konsult har han jobbat med teknik på olika sätt.
– Det är en arbetsplats som satsar på schyssta utbildningar, jag har exempelvis fått möjlighet att utbilda mig till certifierad arkitekt. Jag är stolt över att vi använder tekniken till något som är till nytta för hela samhället.

Text: Tina Lindström Carlsson

Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen är en svensk statlig förvaltningsmyndighet, som sorterar under Arbetsmarknadsdepartementet och ansvarar  för offentlig arbetsförmedling och arbetsmarknadspolitisk verksamhet. Arbetsförmedlingens huvudkontor ligger i Solna utanför Stockholm.   Läs mer:www.arbetsformedlingen.se

Dela det här inlägget

Arbetsförmedlingen Placeringar

Data/IT Senior

Artiklar du kanske gillar:

Arbetsförmedlingen
”Det är ett spännande jobb – vi gör verkligen häftiga grejer”
Läs mer
Carolina Emanuelson och Johan Bäckström går tillsammans på trottoaren utanför Arbetsförmedlingens lokaler.
Arbetsförmedlingen
”IT-avdelningen har en oerhört viktig roll för våra framtida kunder”
Läs mer
Sogeti
”Är man målinriktad och engagerad är möjligheterna oändliga”
Läs mer
Pulsen
”Vi får vara med och utforma verksamheten”
Läs mer

Din karriär:

Din Karriär
Hårdare konkurrens om talangerna post-corona

Företagen lär få kämpa för att behålla talangerna – och attrahera nya. Vi dyker ner i den glödheta rekryteringsmarknaden.

Läs mer
Din Karriär
Känner du dig som en bluff på jobbet?

Oroar du dig för att dina kollegor eller klasskamrater ska avslöja dig som en bluff – att de snart ska inse du inte är så kompetent som de tror? Det är du i så fall inte ensam om. Vi pratade med en psykolog om fenomenet och bad henne om tips för att komma tillrätta med känslan.

Läs mer
Din Karriär
”Vi kan se en Greta-effekt”

När vi ser arbetsplatsen som vår ’second family’ är det förstås viktigt att arbetsgivaren erbjuder trygghet – långt bortom terrorhot, Donald Trump och allt som händer i omvärlden.

Läs mer
Om undersökningen
Om undersökningen

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer