Data/IT

Arbetsförmedlingen

”Vi får ständigt utforska nya och spännande framtidsområden”

2021-12-08

Estimerad lästid ca 2 min

Mattias på Arbetsförmedlingen står lätt lutad mot en vägg. På väggen läser vi Arbetsförmedlingen.

Foto: Felicia Yllenius

En egen enhet inom artificiell intelligens tar Arbetsförmedlingen in i framtiden.

Som AI-arkitekt är Mattias Bielsa med och utvecklar nya områden inom artificiell intelligens som blir till nytta för Arbetsförmedlingen och samhället.
– Jag har ett roligt och varierande arbete och kollegorna är supertrevliga. Vi får ständigt utforska nya områden som ligger långt fram i utvecklingen, säger han.

Mattias Bielsa

Titel: AI-arkitekt.

Utbildning: Elektronikingenjör, KTH.

Favorituppfinning: ”Kaffeautomaten – det är där man möter kollegor. Många extremt bra idéer har kläckts vid en kaffeautomat.”

Mattias är en av dem som 2016 startade upp myndighetens arbete inom artificiell intelligens, och flera AI-modeller är redan i produktion. Enheten bytte 2018 namn till AI-Center. I dag är de 20 medarbetare och två examensarbetare som fokuserar på innovation och skapar nya tjänster kopplade till artificiell intelligens.
– Ett exempel är att utveckla rekommendationstjänster. Istället för att användaren aktivt behöver lämna uppgifter kan vi ge information baserat på stora mängder data som vi fångar in från användandet av våra system, säger Mattias och fortsätter:
– Vi var tidiga med att bygga en språkmodell för det svenska språket kopplat till artificiell intelligens. Arbetet ingår i ett Vinnovafinansierat forskningsprojekt i samarbete med RISE och det kommer att öppna dörrar för nästa steg inom hantering av informationsflöden. Mycket av det myndigheter gör är textbaserat och modellen innebär exempelvis att man kan skapa kunskap ur dokument.

Jag är stolt över att vi använder tekniken till något som är till nytta för hela samhället.

Arbetsförmedlingen samarbetar med andra myndigheter och har även internationella åtaganden. Mattias har vid ett par tillfällen varit i Kambodja för att hjälpa dem att komma igång med apputveckling och diskutera olika vägvalsfrågor.
– Det är intressant att diskutera vad man kan göra med teknik för att förstå utbud och efterfrågan på en så komplex marknad som arbetsmarknaden är.

Sedan Mattias började på Arbetsförmedlingen 2010 efter några år som konsult har han jobbat med teknik på olika sätt.
– Det är en arbetsplats som satsar på schyssta utbildningar, jag har exempelvis fått möjlighet att utbilda mig till certifierad arkitekt. Jag är stolt över att vi använder tekniken till något som är till nytta för hela samhället.

Text: Tina Lindström Carlsson

Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen är en svensk statlig förvaltningsmyndighet, som sorterar under Arbetsmarknadsdepartementet och ansvarar  för offentlig arbetsförmedling och arbetsmarknadspolitisk verksamhet. Arbetsförmedlingens huvudkontor ligger i Solna utanför Stockholm.   Läs mer:www.arbetsformedlingen.se

Dela det här inlägget

Arbetsförmedlingen Placeringar

Data/IT Senior

Artiklar du kanske gillar:

Arbetsförmedlingen
”Det är ett spännande jobb – vi gör verkligen häftiga grejer”
Läs mer
Carolina Emanuelson och Johan Bäckström går tillsammans på trottoaren utanför Arbetsförmedlingens lokaler.
Arbetsförmedlingen
”IT-avdelningen har en oerhört viktig roll för våra framtida kunder”
Läs mer
Mag Interactive
”På MAG finns en tillit och vi har roligt på jobbet”
Läs mer
Björn Jansson, Trafikverket
Trafikverket
”Den snabba utvecklingsresan är kul att vara med på”
Läs mer

Din karriär:

Din Karriär
”Kvaliteten på våra relationer avgör kvaliteten på vårt liv”

Erik Fernholm, grundaren av 29K: Jag insåg ganska snart att psykisk hälsa och inre utveckling kan vara en av vår tids viktigaste utmaningar.

Läs mer
Din Karriär
Hur ser young professionals på sina arbetsgivare?

Vad söker unga talanger efter hos en arbetsgivare? Och har deras syn på sitt framtida yrkesliv förändrats på grund av pandemin?

Läs mer
Din Karriär
Så kan du bli av med din talrädsla

Blir du skräckslagen bara av tanken på att prata inför en grupp? Talrädsla är vanligt, men det finns bra hjälp att få. Det menar psykologen Andreas Schill som här berättar mer om fenomenet, och om det faktum att VR-teknik hittat in i terapirummet.

Läs mer
Om undersökningen
Om undersökningen

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer