2019-11-29

Civilingenjör

Trafikverket

”Visar du att du vill kommer du få stort ansvar på Trafikverket”

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: André de Loisted

Robin Backebjörk står på ett torg i Malmö.

#16

Civilingenjör

Nära samarbete mellan interna och externa parter ligger bakom Trafikverkets framgångar

Civilingenjören Robin Backebjörk sökte och fick en plats på Trafikverkets ettåriga traineeledarskapsprogram för juniora rådgivare 2013.

– Jag klev in i rollen som rådgivare åt Trafikverkets högsta ledning. Under det året hade jag många olika arbetsuppgifter beroende på vilken hjälp ledningsgruppen behövde. En stående punkt var omvärldsspaning, säger han och fortsätter:
– Jag fick se hur vi fattar beslut på Trafikverket och hur besluten sipprar ner i organisationen och tas vidare. Jag satt i öppet kontorslandskap och upplevde hur olika beslut mottogs av medarbetarna. Det var en viktig lärdom för mig, jag såg hur avgörande det är för resultatet att första linjens chef och medarbetarna har en bra dialog.

Robin Backebjörk

Titel: Chef verksamhetsstyrning
Utbildning: Civilingenjör i väg- och vattenbyggnad, Lunds tekniska högskola, examen 2013.
Favoritvägsträcka: ”Vägsträckan innan man kommer fram till Jönköping och har Vättern på höger sida – den är väldigt fin.”

I dag ansvarar Robin tillsammans med fyra enhetschefer för en avdelning med sammanlagt 50 medarbetare. De jobbar med ekonomifrågor för underhåll och har en budget på drygt 14 miljarder kronor.

– Efter min roll som junior rådgivare var jag förändringsledare och växte in i det ansvaret. Därefter sökte jag och fick en chefstjänst, vilket innebar att jag tidigt fick ta ett stort ansvar. Om man har driv och visar att man vill får man också ta mycket ansvar på Trafikverket.

”Vi har ett brett uppdrag och hos oss kan man jobba med olika typer av verksamhetsfrågor.”

Trafikverket har en öppen företagskultur och har nära till chefer i olika led. Kulturen bygger på samarbete, både internt och externt med olika aktörer.

– Vi jobbar på uppdrag att utveckla Sverige och infrastrukturen, och samarbetar i team för att åstadkomma nytta för samhället, säger Robin.

Myndigheten knyter samman Sverige och arbetar för att alla ska komma fram smidigt, grönt och tryggt.

– Vi har ett brett uppdrag och hos oss kan man jobba med olika typer av verksamhetsfrågor. Vi har 150 olika yrken i hela landet som man kan söka beroende på intresse och drivkrafter. Vi är med hela vägen från att det finns ett behov i samhället, till att vi utreder, åtgärdar och förvaltar, säger Robin.

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.   Läs mer: www.trafikverket.se

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Civilingenjör

Civilingenjör – Senior

Data/IT

Data/IT – Senior

Ekonomi – Senior

Högskoleingenjör

Högskoleingenjör – Senior

Samhällsvetare – Senior

Artiklar du kanske gillar:

Lena Hägg och Kristofer Södergberg står i en av Trafikverkets lokaler med två stora skärmar i bakgrunden.
Trafikverket
”Vi gör avtryck i samhället som kommer att hålla i generationer”
Läs mer
Linnea Ljung sitter i en grön soffa Trafikverkets lokaler med folk i bakgrunden.
Trafikverket
”Jag är med och påverkar så många människors vardag”
Läs mer
Rebecca sitter vid ett bord på JM:s kontor mittemot en kollega.
JM
”Jag lärde mig oerhört mycket om byggbranschen som trainee”
Läs mer
Portättfotografier på Erik och Nahid, anställda på Midroc.
Midroc
”Korta beslutsvägar och familjär stämning”
Läs mer