Framtidens kvinnor

Assa abloy

Ett globalt företag med stark entreprenöriell kultur

2020-11-11

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Felicia Yllenius

Digitaliseringen öppnar nya dörrar för ASSA ABLOY. På det globala företaget kombineras hårdvara, mjukvara och elektronik för framtida accesslösningar.

Taline Forsberg lockades av rollen som produktchef för högsäkerhetslås på ASSA ABLOY. Nu, sex år senare, jobbar hon med affärsutveckling av nya tjänster med syfte att effektivisera logistikflöden. 

– Det som är extra roligt är att vi inom ASSA ABLOY har alla möjliga typer av hårdvaru- och mjukvarulösningar, och att vi genom att pussla ihop dem kan få fram lösningar för i princip vilket kundsegment som helst, säger Taline. 

 Berätta om ditt jobb! 

– Jag jobbar med lösningar för obemannade leveranser på en nystartad enhet inom divisionen ASSA ABLOY Global Solutions. Tillsammans med våra samarbetspartners tittar vi på hur vi ska kunna effektivisera den sista milen av leveranskedjan för företag. Lösningen bygger på etablerad teknologi med mobila nycklar som används för bland annat hotell där gästen får sin rumsnyckel levererad digitalt i mobilen i stället för ett plastkort. Andra divisioner inom ASSA ABLOY har även varit tidiga med att möjliggöra leveranser till hem med hjälp av våra elektroniska lås. 

”Vi har förvärvat över 200 bolag.”

 Ni är populära bland studenter och young professionals. Varför tror du? 

– Trots att vi är ett av Sveriges största bolag har vi en entreprenöriell kultur; koncernen bildades för endast 25 år sedan och den som vill förverkliga sig själv får spelrum att göra det. Dessutom är vi aktiva på arbetsmarknadsdagar på KTH, Chalmers tekniska högskola och Lunds universitet, där vi knyter kontakter med unga ingenjörer. Eftersom vi förvärvat över 200 bolag sedan 1994 är möjligheterna att göra karriär i princip obegränsade – både lokalt och globalt. 

Taline Forsberg 

Titel: Business Development Manager. 

Utbildning: Högskoleingenjör i mekatronik, Mälardalens högskola, examen 2000. Magister i Advanced Robotics and Automation, University of Salford, examen 2001. 

Dina bästa karriärtips:

• Nätverka och håll kontakt med gamla chefer och kollegor. 

• Utnyttja tillfällen att synliggöra dig själv och din kompetens. 

• Bjud på dig själv. 

• Ge beröm och feedback! 

Vad ser du för utmaningar? 

– Vi behöver öka intresset bland unga tjejer, och det gör vi genom olika initiativ. Vi har ett kvinnligt nätverk som anordnar träffar och som bjuder in intressanta föreläsare. Vi har nyligen också varit med i Female Digital Engineer. Det är ett program för kvinnliga civilingenjörsstudenter som vill driva och forma digitaliseringen. Studenterna fick tävla om en traineeplats på tre av de företag som var med i programmet. 

Assa abloy

ASSA ABLOY är världsledande inom lås- och dörrlösningar som uppfyller slutanvändarnas krav på trygghet, säkerhet och användarvänlighet.

Läs mer: Assaabloy.com/Career

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Assa abloy
”Det är en bra arbetsmiljö och vi har roligt tillsammans”
Läs mer
Samsung
En öppen och välkomnande arbetsplats
Läs mer
Sofia Abdelkarim, SKF
SKF
“Jag kände mig direkt som en i teamet”
Läs mer
Malin Sjödahl sitter på ett kontor vid ett avlångt bord med en soffgrupp i bakgrunden.
Midroc
”Vi bidrar till att skapa en miljö som människor vill bo och verka i”
Läs mer