Karriär

Vattenfall

Fossilfri energi – Vattenfall antar utmaningen

2019-06-18

Text: Liv Lövendahl

Foto: Kristofer Hedlund

AlexandraDonnersMuhammed klädd i en stark orange skjorta, lutad mot en ljus vägg i Vattenfalls ljusa och luftiga lokal.

Vi påminns dagligen om utmaningarna gällande klimatet. Det är dags att mänskligheten gör bättre ifrån sig – och det snabbt. Vattenfall satsar på att leverera fossilfri energi redan inom en generation. Men då krävs rätt kompetens på plats.

Alexandra Donners Muhammed, Business Optimization Strategy Analyst på Vattenfall Eldistribution, berättar hur det är att jobba på en arbetsplats som levererar energilösningar som möjliggör dagens och framtidens samhälle. Alexandra har alltid varit lockad av energibranschen. Tanken på att vara med och påverka framtiden till det bättre, gjorde valet enkelt efter hennes examen på KTH.
– Varje dag påminns vi om klimatutmaningen, samtidigt som vårt behov av nya energilösningar ökar. Mitt arbete och min arbetsplats är relevant för hela vårt samhälle. Det finns flera orsaker till varför Alexandra valde Vattenfall.

– Vattenfall är en internationell och stabil organisation med lång erfarenhet i branschen. Samtidigt jobbar Vattenfall aktivt med nya lösningar och uppmuntrar till innovation och kreativitet.

Alexandra berättar att Vattenfall förr engagerade sig i trafiksäkerheten och var de som fick ett nytt och säkrare säkerhetsbälte att fungera 1956. Då var det de många trafikolyckorna som tog upp samhällsdebatten, idag är det klimatfrågorna som dominerar.
– Därför är det självklart att Vattenfall deltar med initiativ och konkreta energilösningar.

Alexandra Donners Muhammed

Titel: Business Optimization Strategy Analyst.

Utbildning: KTH, industriell ekonomi, examen 2009.

Vilken av dina personliga egenskaper har du mest användning för i ditt arbete? ”Jag är social och öppen. En riktig ‘people person’. Det behövs eftersom det är viktigt att kommunicera med många människor från olika grupper.”

Många möjligheter

Rollen som Strategy Analyst innebär kontakt med flera delar av organisationen.
– Min grupp sätter upp långsiktiga mål genom simuleringar av hur elnätets utveckling kan komma att se ut de närmaste 10–50 åren. Vi jobbar med långtgående omvärldsanalys och tar sedan hjälp av våra experter och andra grupper för att se hur vi på bästa sätt möter de krav och behov som uppstår. Alexandra trivs väldigt bra i sin nuvarande roll, men säger att hon är öppen till att prova något nytt på Vattenfall i framtiden.

– Det här är en arbetsplats dit man kommer för att växa. Vattenfall är en stor organisation som deltar i de flesta delar av energi­värdekedjan med produktion, distribution och försäljning av energi. Det innebär stora möjligheter att byta jobb inom företaget.

En ny era

Vattenfall behöver kreativa människor, menar Alexandra.
– Det finns aldrig något självklart svar, därför behövs rätt kompetens på plats.
Ny teknik och nya affärsmodeller är nödvändigt för att nå de högt uppsatta målen med fossilfri energi inom en generation som Vattenfall siktar på.
– Vattenfall, i likhet med alla framgångsrika organisationer, behöver medarbetare som gillar utmaningar.
– Det är otroligt motiverande att jobba med det vi gör. Alla förbättringar påverkar världen på riktigt.

Vattenfall

Vattenfall är ett europeiskt energiföretag med cirka 20 000 anställda. I mer än 100 år har vi elektrifierat industrier, levererat energi till människors hem och moderniserat vårt sätt att leva genom innovation och samarbete. Vi vill nu göra det möjligt att leva fossilfritt inom en generation. Läs mer: https://careers.vattenfall.com/se/

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Vattenfall
“Det finns många möjligheter för mig att verkligen göra skillnad”
Läs mer
Fanny Ladebom, John Eliasson och Malin Alexis Nordin på Vattenfall går utomhus på rad bredvid varandra.
Vattenfall
“Som trainee får du en bred förståelse för kärnkraften och Vattenfall som bolag”
Läs mer
Anders Ramqvist står utomhus, i en park, med höstfärgade träd och solen i bakgrunden.
Trafikverket
”För de som har viljan har Trafikverket möjligheterna”
Läs mer
Trafikverket
”Vi bjuder in till samtal för att hitta lösningar tillsammans”
Läs mer