2019-11-28

Karriär

Vattenfall

“Det finns många möjligheter för mig att verkligen göra skillnad”

Text: Sara Schedin

Foto: Kristofer Hedlund

Gustav Frid står utomhus på en trottoar vid Vattenfalls lokal.

#3

Karriär

Att aktivt få arbeta med omställningen till ett elektrifierat samhälle lockade Gustav Frid till Vattenfall.

Som miljöstrateg på Vattenfalls strategiavdelning i Solna utanför Stockholm stöttar Gustav Frid energikoncernens olika affärsområden i deras miljöarbete. Bland annat är han involverad i ett projekt tillsammans med Vattenfalls hållbarhetsstab där de jobbar med riskanalys av mineraler.

– När vi genomför teknologiomställningen till ett mer elektrifierat samhälle kommer det att bli ett ökat tryck på vissa råvaror och resurser. Det är därför viktigt för oss som bolag att bygga kunskap och riskmedvetenhet kring miljö- och samhällspåverkan. På så sätt har vi möjlighet att ta fram processer och produkter med minsta möjliga klimatpåverkan.

Gustav Frid

Titel: Miljöstrateg.

Utbildning: Hållbar utveckling, KTH, examen 2016.

Vad gör du i vardagen för att leva mer hållbart? I mitt arbete reser jag en hel del och har aktivt valt bort flyg för ett flertal av mina resor. Som exempel tar jag tåget hem från möten i Tyskland. Dessutom har jag bestämt mig för att ta de ibland lite jobbiga diskussionerna om att vi kanske behöver förändra saker i vår livsstil. Jag säger inte att jag är bättre än någon annan, men att vi alla kan ta ett steg i taget mot en mer hållbar livsstil.

Hur fick du din nuvarande roll?

– Jag började på Vattenfall direkt efter att jag var klar med min master i hållbar utveckling på KTH. Jag kom in i bolaget via ett projektledarprogram och fick snabbt ansvar för ett underhållsavtal för Svenska Kraftnäts stamnätsstationer i Stockholm. Men eftersom miljöarbete är min största passion började jag efter tag att kika runt efter en roll inom det området och fick då nys om tjänsten som miljöstrateg. Vid årsskiftet byter jag tjänst till miljöspecialist inom vårt affärsområde Vind, vilket känns spännande.

Dessutom anordnar Vattenfall årligen en intern innovationstävling där jag i år var med i det vinnande bidraget som syftar till att driva på utbyggnaden av laddinfrastrukturen för elbilar. Under våren kommer vi ha två studenter från KTH som tar vidare idéen i sitt examensarbete.

“Här jobbar vi aktivt för att skapa ett fossilfritt samhälle”

Hur kommer det sig att du valde att börja jobba på Vattenfall?

– När jag var klar med min utbildning valde jag mellan att antingen rikta in mig mot livsmedel eller mot energi, detta eftersom jag i de branscherna såg stora möjligheter att vara med och göra skillnad inom hållbarhetsområdet. I och med att elektrifieringen är en nyckel i klimatomställningen föll till slut valet på Vattenfall. Här jobbar man strategiskt och målinriktat för att verka för ett fossilfritt samhälle.

Berätta om Vattenfalls hållbarhetsarbete!

– Vi har satt som ambition att vi ska möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation, vilket innebär att vi fokusar på miljö och hållbarhet i hela vår värdekedja och hjälper våra kunder med att nå deras hållbarhetsmål. Här arbetar vi bland annat för en fossilfri industri, t.ex. driver Vattenfall projektet HYBRIT tillsammans med SSAB och LKAB där visionen är att vi ska kunna producera fossilfritt stål från och med 2030-talet.

Vattenfall

Vattenfall är ett europeiskt energiföretag med cirka 20 000 anställda. I mer än 100 år har vi elektrifierat industrier, levererat energi till människors hem och moderniserat vårt sätt att leva genom innovation och samarbete. Vi vill nu göra det möjligt att leva fossilfritt inom en generation. Läs mer: www.vattenfall.se

Dela det här inlägget

Vattenfall Placeringar

Karriär

Artiklar du kanske gillar

Business Sweden
“It instantly stood out to me how different and unique this role was”
Läs mer
SKF
“Trots SKF:s storlek känns det som att arbeta på ett litet företag”
Läs mer
Assa abloy
Ett globalt företag med stark entreprenöriell kultur
Läs mer
AlexandraDonnersMuhammed klädd i en stark orange skjorta, lutad mot en ljus vägg i Vattenfalls ljusa och luftiga lokal.
Vattenfall
Fossilfri energi – Vattenfall antar utmaningen
Läs mer