Karriär

Vattenfall

“Det finns många möjligheter för mig att verkligen göra skillnad”

2019-11-28

Text: Sara Schedin

Foto: Kristofer Hedlund

#3

Karriär

Att aktivt få arbeta med omställningen till ett elektrifierat samhälle lockade Gustav Frid till Vattenfall.

Som miljöspecialist på miljö- och hållbarhetsavdelningen inom affärsområdet Vind på Vattenfall i Solna utanför Stockholm stöttar Gustav Frid den svenska vindkraften i deras miljöarbete. Bland annat ser han till att de svenska vindkraftsparkerna följer sina tillstånd och hanterar miljöfrågorna inom organisationen.
– Förnybar energi är nyckeln till det fossilfria samhället, men all energiproduktion har en påverkan på vår miljö. För vindkraften är det därför viktig att sköta verksamheten och följa de villkor som givits i tillståndet, men samtidigt arbeta med att hitta sätt att utveckla miljöarbetet tillsammans med entreprenörer och leverantörer. På så vis har vi möjlighet att tillsammans producera energi från vindkraft med minsta möjliga påverkan.

Gustav Frid

Titel: Miljöspecialist.

Utbildning: Hållbar utveckling, KTH, examen 2016.

Vad gör du i vardagen för att leva mer hållbart? I mitt arbete reser jag en hel del och har aktivt valt bort flyg för ett flertal av mina resor. Som exempel tar jag tåget hem från möten i Tyskland. Dessutom har jag bestämt mig för att ta de ibland lite jobbiga diskussionerna om att vi kanske behöver förändra saker i vår livsstil. Jag säger inte att jag är bättre än någon annan, men att vi alla kan ta ett steg i taget mot en mer hållbar livsstil.

Hur fick du din nuvarande roll?

– Jag började på Vattenfall direkt efter att jag var klar med min master i hållbar utveckling på KTH. Jag kom in i bolaget via ett projektledarprogram och fick snabbt ansvar för ett underhållsavtal för Svenska Kraftnäts stamnätsstationer i Stockholm. Men eftersom miljöarbete är min största passion började jag efter tag att kika runt efter en roll inom det området och fick då nys om en tidsbegränsad tjänst som miljöstrateg på Vattenfalls miljöstab. Trots att tjänsten var temporär valde jag att satsa och fick jobbet. Under 2019 jobbade jag i ett projekt tillsammans med vår vindorganisation och när min tjänst som miljöstrateg närmade sig sitt slut öppnades möjligheten för att söka en tjänst som miljöspecialist inom Vattenfall Vind. Jag sökte, och fick tjänsten som jag påbörjade tidigare i år.

“Här jobbar vi aktivt för att skapa ett fossilfritt samhälle”

Hur kommer det sig att du valde att börja jobba på Vattenfall?

– När jag var klar med min utbildning valde jag mellan att antingen rikta in mig mot livsmedel eller mot energi, detta eftersom jag i de branscherna såg stora möjligheter att vara med och göra skillnad inom hållbarhetsområdet. I och med att elektrifieringen är en nyckel i klimatomställningen föll till slut valet på Vattenfall. Här jobbar man strategiskt och målinriktat för att verka för ett fossilfritt samhälle.

Berätta om Vattenfalls hållbarhetsarbete!

– Vi har satt som ambition att vi ska möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation, vilket innebär att vi fokusar på miljö och hållbarhet i hela vår värdekedja och hjälper våra kunder med att nå deras hållbarhetsmål. Här arbetar vi bland annat för en fossilfri industri, t.ex. driver Vattenfall projektet HYBRIT tillsammans med SSAB och LKAB där visionen är att vi ska kunna producera fossilfritt stål från och med 2030-talet.

Vattenfall

Vattenfall är ett europeiskt energiföretag med cirka 20 000 anställda. I mer än 100 år har vi elektrifierat industrier, levererat energi till människors hem och moderniserat vårt sätt att leva genom innovation och samarbete. Vi vill nu göra det möjligt att leva fossilfritt inom en generation. Läs mer: https://careers.vattenfall.com/se/

Dela det här inlägget

Vattenfall Placeringar

Karriär

Artiklar du kanske gillar:

Fanny Ladebom, John Eliasson och Malin Alexis Nordin på Vattenfall går utomhus på rad bredvid varandra.
Vattenfall
“Som trainee får du en bred förståelse för kärnkraften och Vattenfall som bolag”
Läs mer
AlexandraDonnersMuhammed klädd i en stark orange skjorta, lutad mot en ljus vägg i Vattenfalls ljusa och luftiga lokal.
Vattenfall
Fossilfri energi – Vattenfall antar utmaningen
Läs mer
PostNord
”PostNords värderingar ligger i linje med min moralkompass”
Läs mer
Peab
”Alla jag arbetar med på Peab brinner verkligen för det de gör”
Läs mer