COTF

PostNord

”PostNords värderingar ligger i linje med min moralkompass”

2022-11-30

Lästid ca 2 min

Foto: PATRIK LUNDIN

Sebastian Nylander är nyexaminerad akademiker som nyligen har börjat som hållbarhetsstrateg på PostNord Sverige. Att arbeta för ett högre syfte är ett privilegium, men också kul och intellektuellt stimulerande.

PostNord är en samhällsviktig arbetsgivare. I nästan 400 år har de delat ut brev och paket i Sverige – att kunna bidra till den samhällsbärande funktionen och få arbeta hos en av landets största arbetsgivare var skälen till att Sebastian Nylander sökte sig hit. Han menar att hållbarhetsarbetet faktiskt kan göra skillnad här.

– Hade allt varit perfekt hade jag inte behövts. En liten förbättring i arbetsmiljöfrågor påverkar 23 000 människor, och ett energieffektiviseringsprojekt ger helt plötsligt tusentals ton mindre koldioxidutsläpp, vilket ger ett bättre klimat.

Sebastian har en bakgrund som bland annat skogshuggare, med idag jobbar han som hållbarhetsstrateg på PostNord. Här ställs han dagligen inför intellektuella utmaningar, och tillfällena där han både får lära sig och dela med sig av kunskap är många.

– Ena stunden kan jag producera en miljörapport, för att sedan arbeta med ett beslutsunderlag i arbetsmiljöfrågor, eller vara med på en hearing om drivmedel, ta fram en livscykelanalys eller svara på frågor från studenter och allmänheten. Vi är en jättestor organisation med höga hållbarhetsambitioner, berättar Sebastian.

Sebastian Nylander

Titel: Hållbarhetsstrateg.

Utbildning: Master i företagsekonomi, Hållbart företagande, Ledning och Styrning, Örebro universitet, examensår 2021.

Mina bästa tips till de som är på väg ut i arbetslivet är: Alla jobb är bra jobb. Man behöver inte veta vad man vill bli när man blir stor direkt – det går bra att jobba lite först och sen studera. Var trevlig mot alla, man vet aldrig när eller var man stöter på en människa nästa gång. Gå den där extra milen, förr eller senare märker din omgivning att du är duktig och jobbar hårt, då kommer du få vara med i det där spännande projektet eller få det där drömjobbet.

PostNord är en bra arbetsgivare för unga för att: PostNord är en av Sveriges största arbetsgivare, här finns roller som passar alla och det finns goda möjligheter att göra en intern karriär.

Hjälpa andra – en hjärtefråga

Sebastian brinner lite extra för social hållbarhet. Vid sidan om studierna arbetade han som mentor på Funka som stöttar studenter med kognitiva och neurologiska funktionsvariationer.

– Det var ett väldigt givande arbete där jag fick bidra till att personer med funktionsvariationer lyckades ta sin examen. Det gjorde att jag ville fortsätta att fokusera på social hållbarhet.

 

PostNord tar ansvar för social hållbarhet genom bland annat arbetsmiljöarbete och olika initiativ som exempelvis mångfalds- och jämlikhetssträvan i rekryteringar.

– Mitt arbete bidrar till en god kraft inte enbart i Sverige utan i hela Norden, och det känns väldigt bra. Det är också betryggande att ett anrikt företag som PostNord har en god ekonomisk plan för framtiden. Logistik är väldigt viktigt för nationens BNP så vår kärnverksamhet bidrar till hållbar ekonomi för hela samhället, säger Sebastian.

”Hade allt varit perfekt hade jag inte behövts.”

Privilegium att ta samhällsansvar

När det kommer till miljömässig hållbarhet är Sebastian med i flera landsöverskridande arbetsgrupper där de jobbar med att sänka koldioxidutsläpp, dels genom arbete för emissionsfria transporter, dels genom energieffektivisering av lokaler, grön el och liknande.

– Om mänskligheten ska överleva på lång sikt och kunna leva under goda och sunda förhållanden är det ett måste att företag tar samhällsansvar. Vi kan inte ha bolag som dumpar miljöfarligt avfall eller inte respekterar mänskliga rättigheter. Så att få arbeta med något så viktigt är ett privilegium och något jag är väldigt stolt över, avslutar Sebastian.

Text: EVA RYDINGER

PostNord

Vi gör vardagen enklare! PostNord är ledande inom paket- och logistiktjänster till, från och inom Norden. Vi säkerställer postservicen till alla privatpersoner och företag i Sverige och Danmark oavsett var de bor och verkar. PostNord kopplar ihop företag, myndigheter och privatpersoner och möjliggör affärer, handel och kommunikation i Norden. Genom vår expertis och ett starkt distributionsnät utvecklar vi förutsättningarna för morgondagens e-handel, distribution, logistik och kommunikation i Norden. 2021 hade koncernen cirka 28 500 anställda och en omsättning på 40,7 miljarder SEK. Moderbolaget är ett svenskt publikt bolag med koncernkontor i Solna.

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

PostNord
”Det är familjärt, en mysig stämning och man känner sig välkommen”
Läs mer
PostNord
”På PostNord får du möjlighet att se, lära och driva olika projekt”
Läs mer
PostNord
”PostNords värderingar ligger i linje med min moralkompass”
Läs mer
PostNord
”Våra tjänster underlättar vardagen för många människor”
Läs mer