Civilingenjör

Stockholms stad

”Stockholm är en fascinerande stad och vi är med och utvecklar den”

2023-01-13

Lästid ca 2 min

Foto: Felicia Yllenius

Joel Berring och Fanny Larsson är två medarbetare i Stockholms stad som är med och förverkligar Fokus Skärholmen – stadsutvecklingsprojektet med social hållbarhet i fokus.

Fokus Skärholmen är ett stadsutvecklingsprojekt med ambitionen att bygga över 8 000 nya bostäder. Joel Berring är stadsplanerare och teamledare på stadsbyggnadskontoret och en av dem som varit med och startat upp Fokus Skärholmen. Han samordnar de detaljplaner som pågår och driver även egna. Han jobbar dessutom övergripande med samordning som handlar om hur Stockholms stad planerar framåt, exempelvis i frågor som är kopplade till förskolor och infrastruktur.

 

– Stockholm är en fin och fascinerande stad och vi är med och utvecklar den, säger han.

Fanny Larsson är projektledare på exploateringskontoret med områdesansvar för Bredäng, en av fyra stadsdelar i Skärholmen. Som samordnande för alla projektledare och byggprojektledare på exploateringskontoret håller hon ihop delar som avtal, budget, bygglogistik och genomförandebitar samt sköter kontakten med externa intressenter.

 

– En viktig målsättning är att bidra till social hållbarhet vilket är inspirerande. Det kan bland annat vara att vi stöttar kultur, idrott och föreningslivet och möjliggör för människor som bor i området att få praktik. Vi vill skapa miljöer som är omhändertagande och trygga, säger hon.

Fanny Larsson

Titel:

Projektledare – Exploateringskontoret.

 

Utbildning:

Civilingenjör inom samhällsbyggnad. Master i hållbar stadsplanering och stadsutformning. Examen 2016.

 

Fritidsintressen:

”Jag tycker om att vara ute i naturen, att springa och utöva yoga.”

Joel, hur ser du på din roll?

– Vi har ett samlat uppdrag med ett stort ansvar i att forma processen och planera för en god stad. Att samarbeta med andra är roligt och vi gör jobbet tillsammans. Jag jobbar med många olika projekt och träffar mycket människor både på kontoret och i andra sammanhang.

Fanny, vad är det bästa med din projektledarroll?

– Vi får jobba med inspirerande projekt. I min roll är jag spindeln i nätet och det passar mig bra. Det är många aktörer som samarbetar för att lösa komplexa frågor inom stadsplanering. Det kan vara både svårt, utmanande och väldigt kul. Jag får användning för hela min kompetens.

Joel Berring

Titel:

Stadsplanerare – Stadsbyggnadskontoret.

 

Utbildning:

Landskapsarkitekt, Sveriges lantbruksuniversitet, examen 2004.

 

Fritidsintressen:

”Träning och orientering. Vi har en kolonilott där vi bland annat odlar vinrankor som vi använder till att göra eget vin.”

Vad ser du, Fanny, extra mycket fram emot?

– Det är lärorikt att se olika delar av processer. Jag började i Stockholms stad för drygt två år sedan och det kommer att bli en stor sak att se något av projekten jag har varit med och planerat som färdigbyggt.

”Vi är över 40 000 medarbetare.”

Hur ser karriärmöjligheterna ut i Stockholms stad?

– Jag anställdes som projektledare. Fokus Skärholmen har blivit ett större projekt och jag har tagit på mig ett samordningsansvar. Det har lett till att jag nu har en formell roll som samordnare, vilket innebär ett större ansvar, säger Fanny.

 

– Vi är över 40 000 medarbetare och det finns olika vägar att gå om man vill utvecklas och göra karriär. Du kan jobba med mer komplexa projekt och ta större ansvar. Jag anställdes som stadsplanerare och nu är jag också teamledare. Både Fanny och jag har överblick över projektet och har tagit ett kliv upp i strategiskt tänkande, säger Joel.

Fokus Skärholmen är Stockholms stads profilprojekt för socialt hållbar stadsutveckling. Skärholmens fyra stadsdelar; Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg, planerades och byggdes under 1960- och 70-talet. Sedan dess har ingen större stadsutveckling skett i området, förrän nu! Över 8 000 bostäder planeras, vilket innebär satsningar på parker och grönområden, kultur, idrotts- och mötesplatser, nya gator och fler förskolor och skolor. Projektet drivs av exploateringskontoret i nära samarbete med fastighetskontoret, miljöförvaltningen, stadsbyggnadskontoret, trafikkontoret med flera.

Text: Tina Lindström Carlsson

Stockholms stad

Stockholm är en stad med snart en miljon invånare. Stockholms stad vill vara en förebild som arbetsgivare och vi vill att våra medarbetare ska trivas och ha en god arbetsmiljö och vilja stanna hos oss. Som en av Sveriges största arbetsgivare erbjuder vi dig utmanande arbetsuppgifter och goda utvecklingsmöjligheter.

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Stockholms stad
”Stockholm är en fascinerande stad och vi är med och utvecklar den”
Läs mer
Trafikverket
”Det roligaste är att se människor växa och axla nya roller”
Läs mer
Lund 230912
Samaneh Ericson på Trafikverket.
Foto: André de Loistecd
Trafikverket
”Alla sitter vid samma bord, oavsett ålder, kön, erfarenhet eller etnisk bakgrund”
Läs mer
Trafikverket
”Det är få arbetsplatser som kan erbjuda en sådan bredd som vi”
Läs mer