COTF

Essity

Utveckling och hälsa bygger hållbara karriärer

2017-05-07

Text: Jacqueline Fahlander

Foto: Julia Sjöberg

Sofi Vilahamn, SCA

Det ledande och globala hygien- och hälsobolaget Essity, med kända varumärken som Libero barnblöjor och Libresse mensskydd, sätter sina medarbetare i rörelse, både utvecklingsmässigt och fysiskt.

Cirka 200 medarbetare från Essity ställde upp i årets Göteborgsvarv och sprang ett halvt maraton. En av dem var Sofi Vilahamn, Safety & Health Specialist på Göteborgskontoret, som ingick i projektgruppen för Göteborgsvarvet. Men hennes uppdrag är större än så – det handlar om att skapa en långsiktigt hållbar arbetsmiljö för medarbetarna.

Sofi Vilahamn

Titel: Safety & Health Specialist.

Utbildning: Legitimerad sjukgymnast, Göteborgs universitet, magisterexamen i arbetsliv och hälsa, Umeå universitet, arbetsmiljörätt, Örebro universitet.

Det ger mig energi: Att ha ett utmanande och roligt jobb samt goda relationer med familj och vänner. Jag får även energi av att ge mig ut i löpspåret.

Vad lockade dig till Essity?

– Jag brinner för hälsa och arbetsmiljö och på Essity, som har hälsa och medarbetarutveckling högt på agendan, får jag möjlighet att göra skillnad. I min roll ingår bland annat att utbilda våra chefer inom arbetsmiljö och hälsa samt att motivera och underlätta för våra medarbetare att göra hälsosamma val. Jag arbetar nära företagshälsovårdens läkare, psykologer och sjukgymnaster och gör även arbetsmiljöundersökningar och sätter in lämpliga åtgärder.

”Du driver själv din karriär framåt.”

Varför är det viktigt att vara en hållbar och hälsosam arbetsgivare?

– Om medarbetarna trivs, utvecklas och mår bra på jobbet så presterar de också bättre och stannar längre. På Essity strävar vi efter att skapa en långsiktig relation till varje medarbetare och vi vill att varje individ ska nå sin fulla potential. Professionell och personlig utveckling är en viktig del av det – här har alla medarbetare en individuell utvecklingsplan som tas fram i dialog med närmsta chef. Du driver själv din karriär framåt och alla med rätt attityd och kompetens har stora möjligheter att utvecklas. Essity har en bred verksamhet som täcker allt från forskning och produktion till försäljning och marknadsföring vilket gör det möjligt att söka sig till olika roller och affärsområden. Om du vill göra en internationell karriär så finns alla möjligheter då vi har försäljning i cirka 150 länder.

Vilka andra faktorer är viktiga i en hållbar karriär?

– Att du har en bra balans i livet och tillräckligt med energi för livets olika områden. På Essity arbetar vi förebyggande mot stressrelaterad ohälsa genom att till exempel utbilda våra chefer i hur man fångar upp tidiga tecken på stress, men också genom att skapa en kultur där det är naturligt att säga till om man har för mycket. Vi strävar efter att ha ett öppet och respektfullt arbetsklimat där vi arbetar tillsammans som ett team och praktiserar frihet under ansvar, något som underlättar livspusslet med till exempel träning och hämtning på förskola.

Ni strävar också efter att få medarbetarna i rörelse!

– Ja, fysisk aktivitet är viktigt för såväl välbefinnande som hälsa och fokus. Medarbetarna erbjuds bland annat ett friskvårdsbidrag och gemensamma träningspass för alla som vill. Vi erbjuder även inspirationsföreläsningar kring träning och hälsa. Att träna ihop, som vi till exempel gör varje år inför Göteborgsvarvet, höjer både lagkänslan och energinivån. En gång per år arrangeras även en hälso- och säkerhetsvecka på våra fabriker och kontor runt om i världen, vid den senaste fick medarbetarna här i Göteborg till exempel möjlighet att skapa sin egen hälsoplan, träningsprogram för att förebygga besvär i nacke/rygg och sjunga i kör. Det var väldigt uppskattat!

Essity

Essity är ett ledande globalt hygien- och hälsobolag. Vi ökar människors välbefinnande genom våra produkter och tjänster. Försäljning sker i cirka 150 länder under de globalt ledande varumärkena TENA och Tork samt andra starka varumärken såsom JOBST, Leukoplast, Libero, Libresse, Lotus, Nosotras, Saba, Tempo, Vinda och Zewa. Essity har omkring 46 000 medarbetare. Nettoomsättningen 2019 var cirka 129 miljarder kronor (12,2 miljarder euro). Huvudkontoret ligger i Stockholm och Essity är noterat på Nasdaq Stockholm. Essity bryter barriärer för ökat välbefinnande och bidrar till ett hälsosamt, hållbart och cirkulärt samhälle.   För mer information, besök:  www.essity.com och www.lifeatessity.com

Dela det här inlägget

Essity Placeringar

Balans & Utveckling

Hållbar Framtid

Artiklar du kanske gillar:

Essity
“I go to work every day and feel like I can make a difference”
Läs mer
Essity
“På Essity är varje karriär unik och dina styrkor leder vägen”
Läs mer
Henrik Pindamo, Essity
Essity
Hög utvecklings- och innovationstakt attraherar ingenjörer till Essity
Läs mer
Essity
”Jag vill bidra till en mer hållbar värld och det får jag göra här”
Läs mer