Traineeguiden

JM

“Vi är med under hela processen – från markförvärv till förvaltning”

2019-12-13

Text: Sara Schedin

Foto: Kristofer Hedlund

Från produktion och projektering till verksamhetsutveckling och projektledning. Som trainee på JM får Elin Englund en bred inblick i byggbranschen.

När Elin Englund pluggade sitt sista år på sin master i byggprojektledning på KTH började hon som de flesta andra studenter som närmar sig sin examen att fundera på vad hon vill jobba med. Vilken bransch det skulle bli var såklart redan bestämt, men när det kom till inriktning kände hon sig villrådig. Det ledde till att hon sökte JM:s tvååriga traineeprogram, där deltagarna får testa på flera olika områden för att hitta det som passar dem bäst.

Elin Englund

Titel: Trainee.

Utbildning (skola och examensår): Master i byggprojektledning, KTH, examen 2018. Byggnadsingenjör, Finland, examen 2016.

Har du något tips till den som vill bli trainee? Var dig själv så kommer du långt!”

Du är nu lite mer än halvvägs in i programmet – vad har du fått göra hittills?

– Jag började min traineetid ute i produktion i rollen som biträdande arbetsledare för stommen. Det innebar att jag fick se över arbetet med stommen i projektet Skattkistan i Älvsjö i Stockholm. Jag såg även till att allt material var på plats och att leveranserna kom i tid. Jag fick också testa på att gjuta betong tillsammans med hantverkarna. Efter det gick jag in i block två – programmet är indelat i fem block – och började arbeta som biträdande projekteringsledare på kontoret i Stockholm, där jag också har min hemmabas.

Var är du baserad i dag?

– Nu befinner jag mig på avdelningen verksamhetsutveckling och arbetar med ett projekt som handlar om att utveckla digitala lösningar till JM:s bostäder. När jag är klar här kommer jag att ha mitt bortablock, vilket innebär att jag kommer att åka till Malmö och arbeta som biträdande projektledare. Det femte och sista blocket är ute i produktion här i Stockholm, men den här gången kommer att jag arbeta som biträdande arbetsledare för inredningsskedet.

”Jag lockades av bredden”

Berätta om en höjdpunkt under programmet!

– Mellan varje block har vi en så kallad teorivecka där alla 17 traineer träffas för att gå på interna föreläsningar, gå ledarskapsutbildning och göra platsbesök. Det är något som jag tycker har varit väldigt roligt och givande. Bland annat har vi fått besöka JM:s stora byggprojekt vid Liljeholmskajen i Stockholm, där en av traineerna hade sitt produktionsblock.

Vad tycker du gör JM till en spännande arbetsgivare?

– Här får man vara med under hela processen – från markförvärv till förvaltning. Något som också gör att det finns så många möjligheter till utveckling inom bolaget.

JM

JM är en av Nordens ledande projektutvecklare av bostäder och bostadsområden. Verksamheten är fokuserad på nyproduktion av bostäder i attraktiva lägen med tyngdpunkt på expansiva storstadsområden och universitetsorter i Sverige, Norge och Finland. Vi arbetar också med projektutveckling av kommersiella lokaler samt entreprenadverksamhet, huvudsakligen i Storstockholmsområdet. JM ska i all verksamhet främja ett långsiktigt hållbarhetsarbete. Vi omsätter cirka 17 miljarder kronor och har cirka 2 600 medarbetare. JM AB är ett publikt bolag noterat på NASDAQ Stockholm, segmentet Large Cap.

Läs mer: www.jm.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Jenny Karlsson står utomhus med en byggarbetsplats i bakgrunden.
Trafikverket
Från trainee till projektledare för miljardprojekt
Läs mer
SEB
“Jag valde att testa på okända områden som trainee”
Läs mer
Emil Nordander står utanför Tetra Paks lokaler längs stora fönster.
Tetra Pak
Från trainee till utvecklare av framtidens material
Läs mer
Malmö 190806
Dekan Aco Aziz på One Nordic.
Foto: André de Loisted
ONE Nordic
”ONE Nordic är väldigt lyhörda för mina önskemål och intressen”
Läs mer