Civilingenjör

PRV Patent och registreringsverket

“Det är här det händer, innan det händer”

2019-05-22

Text: Siljastina Rönnkvist

Foto: Anna Fanqvist

Vad gör egentligen en patentingenjör? Och hur kan Patent- och registreringsverket skapa förutsättningar för innovation och tillväxt hos svenska företag? Vi har träffat Jimmie Femzén och Siri Luthman för att höra mer om deras jobb på centret för immaterialrätt i Sverige.

Jimmie Femzén jobbar sedan åtta år på Patent- och registreringsverket, PRV. Han är utbildad civilingenjör och lärare, och har en bakgrund som utbildare på Ericsson. På PRV jobbar han som patentingenjör och är för närvarande tf. enhetschef.

Vad är det bästa med jobbet?

– Att få jobba med teknik innan någon annan ser den. På PRV håller vi oss hela tiden ajour med den nya tekniken, långt innan den slår ute i samhället. Företeelser som AI, maskininlärning, blockchain och IoT är inget nytt för oss.

 

Jimmie är ofta ute och föreläser och märker att det finns en stor okunskap och vilja att lära sig mer om patent. Att höja kunskapen hos företag och studenter är något han brinner för.

 

Som patentingenjör är det viktigt att vara noggrann och detaljerad, och samtidigt kunna fatta snabba beslut. PRV handlägger alla teknikområden och kunskapen är hög. Ett och samma patent kan spänna över flera områden och patentingenjörerna samarbetar tätt.

 

Alla nyanställda ingenjörer går en 18 månader lång patentingenjörsutbildning. Praktik varvas med teori och språkundervisning ingår. Hela utbildningen är kostnadsfri och har ett högt anseende.

 

Siri Luthman, PhD Biomedicinsk Optik, har en bakgrund som akademisk forskare på Cambridge och Genèves universitet och går just nu patentingenjörsutbildningen.

Varför PRV?

– Som forskare tenderar du att jobba väldigt spetsinriktat. Jag ville jobba bredare och mer interdisciplinärt. Patentingenjör kändes som ett spännande jobb och PRV en bra arbetsgivare.

 

Hon tycker att jobbet är perfekt för den som är teoretiskt lagd, gillar språk, ny teknik och juridik. Själv gillar hon att snabbt sätta sig in i nya teknikområden och tycker om att jobba med språket som verktyg.

 

En patentingenjör kan även jobba internationellt med stöd till andra länder. Siri är med i en stödgrupp för PRV:s arbete med WIPO och SIDA, med syfte att hjälpa utvecklingsländer att utveckla sina immaterialrättssystem.

 

Balans i livet är viktigt för dem båda. Jimmie kan planera sitt jobb så att han hinner hämta eller lämna på förskolan, jobba, träna och träffa vänner. Dessutom cyklar han till och från jobbet varje dag. Siri rider, träffar vänner och läser. Ingen av dem verkar speciellt stressad.

 

Immateriella rättigheter som patent, varumärken och design är grunden för ett starkt näringsliv. Patentingenjör är verkligen framtidens jobb!

PRV Patent och registreringsverket

På PRV arbetar vi med nya idéer i teknikens framkant – varje dag. PRV ger ensamrätt till tekniska idéer, varumärken och design. Vår uppgift är även att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft genom att sprida kunskap om immaterialrätt och dess värde.

Läs mer: www.prv.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Glada Beatrice och Emma framför ett Uppsalahems bostäder.
Uppsalahem
”Uppsalahem – en modig samhällsaktör som tar ställning”
Läs mer
Caverion
”Vi är med och sparar enorma mängder energi”
Läs mer
Maeva Hachem och Lawand Hamam, Uppsalahem
Uppsalahem
”Här får jag chansen att arbeta för ett bättre Uppsala”
Läs mer
Andreas Severinsson står på en bro med grönska bakom sig.
Göteborgs Stad
”Jag bidrar till att göra Göteborg till en ännu bättre stad”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Show me the money!

Trygghet i form av pengar väger tungt i en värld präglad av pandemi, krig och inflation. I alla fall om man ska tro dagens unga talanger som sätter framtida hög inkomst allt längre upp på prioriteringslistan.

Läs mer
Din karriär
Längtan efter trygghet och äkthet viktigt för Generation Z
Läs mer
Din karriär
Viktigt för unga studenter!

Möjligheten att tjäna bra i framtiden, ha goda referenser och en trygg anställning är viktigast när Sveriges studenter ska välja arbetsgivare.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer