Civilingenjör

Fortifikationsverket

”Det är spännande att få bidra till försvarsförmågan”

2019-09-16

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Patrik Ljungman

Vanja Karlsson går i skyddsjacka och hjälm utanför en av Fortifikationsverkets lokaler.

Vanja Karlsson på Fortifikationsverket projektleder byggnader som Försvarsmakten har behov av.

Fortifikationsverket är en av Sveriges största fastighetsägare och experter inom fortifikation, det vill säga skydds- och anläggningsteknik. Myndigheten kombinerar sin unika kompetens med att vara fastighetsägare och byggherre. Försvarsmakten som är den största kunden står nu inför stora investeringar. Vanja Karlsson, som började i Halmstad våren 2018, jobbar som projektledare för byggnader som Försvarsmakten behöver och som kräver en särskild kompetens och kunskap.
– Det är spännande att vara en del av projekt som bidrar till försvarsförmågan i vårt samhälle.

Vanja Karlsson

Titel: Projektledare.
Utbildning: Byggingenjör, Högskolan i Jönköping, examen 2010.
Vilket är ditt smultronställe i Sverige och varför? ”I somras var jag på Ven för första gången och det var helt fantastiskt. Det var en perfekt dag med strålande solsken och vacker natur. När man kommer till en ö känns det som att bli bortkopplad från verkligheten.”

Beskriv ditt arbete!

– Jag ansvarar för att driva igenom nybyggnationer och verksamhetsanpassningar i befintliga byggnader som Försvarsmakten har behov av. Militärbyggnader är ofta tekniktäta. Det kan handla om byggnader både under och ovan mark, och vi har även fastigheter som mark och skog, skjutfält och flygbaser, så mina uppdrag är väldigt varierande.

Ge exempel på uppdrag som du projektleder!

– Sverige har köpt in ett nytt luftvärnssystem, Patriot, och utbildningen av systemet ska ligga i Halmstad. Det innebär att vi kommer att bygga en anläggning anpassad för den verksamheten här. Ett annat projekt innebär att vi ska bygga en helt ny hinderbana inför VM i militär femkamp som går av stapeln i Halmstad 2020. Det är ett extra roligt projekt för mig som tränar OCR, som är en slags hinderbana.

Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut?

– Jag tycker att möjligheterna till utveckling är stora. Det finns möjlighet att specialisera sig inom olika teknikområden samt att alla kollegor som jag dagligen arbetar med bidrar till en konstant kompetensutveckling.

Hur ser möjligheten ut till balans mellan privat och arbetsliv?

– Det är jättebra! Här lägger jag upp mina dagar som jag vill utefter mina projekt vilket jag inte har haft möjlighet till på tidigare arbetsplatser. Vi har flexibel arbetstid, får friskvårdsbidrag och har möjlighet att träna en timme i veckan på arbetstid, vilket är värdefullt.

Fortifikationsverket

Fortifikationsverket är en av Sveriges största fastighetsägare och experter inom fortifikation, det vill säga skydds- och anläggningsteknik. Vi kombinerar vår unika kompetens med att vara fastighetsägare och byggherre. Våra fastigheter skiljer sig radikalt från ett vanligt förvaltningsuppdrag. Här kan en fastighet vara ett skjutfält, ett flygledartorn, en skog, marker, vatten, militäranläggningar och säkra utrymmen både ovan och under jord. Vi bidrar till Sveriges försvarsförmåga.   Läs mer: www.fortifikationsverket.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Veoneer
På Veoneer utvecklar man den självkörande bilen
Läs mer
Vattenfall
”Här väcktes min passion för innovation och förnybar energi”
Läs mer
Lund 200409
Marcus Malmsjö på Tetra Pak.
Foto: André de Loisted
Tetra Pak
”Min uppgift är att ta fram framtidens förpackningsmaterial”
Läs mer
Trafikverket
”Att vara med och göra nytta för samhället är viktigt för mig”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Så här ökar du dina chanser att få jobb på advokatbyrå

“Lär känna så många arbetsgivare som möjligt under studietiden”. Det tipset ger HR på den affärsjuridiska byrån Mannheimer Swartling till alla juriststudenter.

Läs mer
Din karriär
Maskinen ska vara steget före människan

Kapplöpningen mot framtidens bilindustri har bara börjat.

Läs mer
Din karriär
Mästare på att vända motgång till möjligheter

När äventyraren och föreläsaren Aron Andersson tar sig an nya utmaningar är glädje och passion den främsta drivkraften. Hittills har jakten på glädjeruset tagit honom på skidresa till Sydpolen, med rullstol upp på Kebnekaise och på en 37 kilometer lång simtur över Ålands hav.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer