2019-05-22

Högskoleingenjör

Boliden

”Det bästa med mitt jobb är att det är så kreativt”

Text: Camilla Rindås

Foto: Anna Lintzen

Högskoleingenjör

Raket logga

+16

Christian Hartman testar gärna idéer i labbet. Som avkoppling spelar han innebandy med kollegorna.

Det var kärleken som lockade Christian Hartman hem till Skellefteå efter kemistudier i Uppsala. Han valde då att söka jobb på Bolidens smältverk Rönnskär. – För mig är Boliden den mest attraktiva arbetsgivaren i Skellefteå kommun om man vill arbeta med kemi. Jag hade också hört ryktas att det är en bra arbetsplats.

Christian Hartman

Titel: Utvecklingsingenjör.

Utbildning: Kandidat i kemi, Uppsala universitet, 2014. Håller på och tar en master. Även studerat ekonomi.

Vad skulle du ta med till en öde ö och varför? ”En spegel, för att reflektera ljus bland annat. Och prata med mig själv när jag är ensam.”

Christian fick först ett jobb som laborant, där han analyserade processflöden och gick skiftgång. – Jag var en typisk labbråtta och det var verkligen kul att få lära sig allt från grunden. Labbet här skiljer sig mycket från det labb jag hade i skolan. Här finns nya instrument och en ny typ av arbetsmetodik.

Så småningom började Christian intressera sig alltmer för själva processen. Idag jobbar han istället med att optimera, utveckla och hitta nya processflöden för olika material. – Det bästa med mitt jobb är att det är så kreativt. Om du till exempel är sugen på att testa något i labbet så är det fritt fram. Jag brukar höra med kollegorna först och sen kör jag. Jag gillar också att det finns utrymme för att nörda ner sig, till exempel genom vetenskapliga artiklar.

Vad ser du fram emot under kommande år?

– Att få se slutprodukten av pilotprojektet ”Lakverket”, där syftet är utvinna metaller från våra restmaterial. Jag har varit med från början och i slutet av 2020 tas det i drift. Det kommer bli otroligt lärorikt att se slutresultatet!

”Jag gillar också att det finns utrymme för att nörda ner sig.”

Hur var den första tiden på Boliden?

– Jag fick gå ett Young Professionals-program, något jag rekommenderar till alla unga nyanställda på Boliden. Man får se hela värdekedjan, besöka flera gruvor och smältverk samt träffa ledare från hela koncernen. Det ger ett brett kontaktnät och en bra insikt om självutveckling. Om man senare vill bli chef så finns liknande program utformat för ledare.

Vad har du för råd till den som är ny på jobbet?

– Var ödmjuk och våga fråga, då blir jobbet mycket roligare. Och häng med på saker utanför jobbet. Vi har till exempel brädspelskvällar och en innebandyförening som jag är med i.

Boliden

Boliden är ett ledande europeiskt metallföretag som verkar i en spännande bransch. Det finns nästan inga produkter i dagens samhälle som inte innehåller, eller i sin framställning är beroende av metaller. Huvudmetallerna är zink och koppar, men även bly, guld och silver framställs. Boliden behöver människor med spetskunskap och kreativt tänkande och erbjuder omväxlande och spännande arbetsuppgifter.

Läs mer: www.boliden.com

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar

Gruppchefen Tina Jonasson sitter i gräset på en kulle framför BillerudKorsnäs stora fabriker.
BillerudKorsnäs
”Vi utmanar konventionella förpackningar för en hållbar framtid”
Läs mer
Amer Hadic, Bravida sitter vid bordet med ritningar
Bravida
”Bravidaskolan är som en godispåse fylld med utbildningar”
Läs mer
Civilingenjören och soldaten Agnes Tyrén står lutad mot en vägg som föreställer någon slags ritning. Hon tittar in i kameran. I förgrunden syns en gulorange taklampa.
JM
”Allt som sker innan man börjar bygga är otroligt intressant”
Läs mer
Jessica Hultgren, elektroingenjör på Göteborg Energi, sitter på kontoret och ler mot kameran. I förgrunden syns en turkos stol och en krukväxt, och på väggen bakom henne står det skrivet
Göteborg Energi
Hållbar stadsutveckling i fokus hos Göteborg Energi
Läs mer