Civilingenjör

Epiroc

”Det finns många vägar att utvecklas, som ledare eller specialist”

2020-06-09

Text: Christian Albinsson

Foto: Pavel Koubek

Epiroc levererar gruv- och infrastrukturutrustning och erbjuder internationella karriärmöjligheter.

Epiroc skapades för två år sedan när Atlas Copcos affärsområde gruv- och bergbrytning blev ett eget bolag. Med omkring 14 000 medarbetare runt om i världen och kunder i över 150 länder är det ett företag med en stark internationell atmosfär. Det är inspirerande att arbeta i en miljö som erbjuder många olika möjligheter, menar Josephine Sörensen, som har tagit vara på förutsättningarna. Hon har haft flera olika roller på Epiroc – både i Sverige och utomlands.

Josephine Sörensen

Titel: Produktingenjör.

Utbildning: Civilingenjör i Maskinteknik, Mälardalens Högskola 2012.

Vad inspirerar dig?: ”Modiga människor som går utanför de
upptrampade stigarna och kör sin grej.”

Vad finns det för utvecklingsmöjligheter på Epiroc?

– Inom mitt område börjar många med att konstruera i CAD-program som ”junior konstruktör”. Själv började jag med att konstruera hytter. Det finns många sätt att utvecklas inom Epiroc och företaget är generösa när det gäller utbildningar. Du kan antingen utvecklas som ledare i någon form eller som specialist. Det finns flera specialistroller, men för mig passar nog kombinationen bäst. Jag har exempelvis varit teknisk projektledare vilket är utmanande eftersom du måste ha god ledarskapsförmåga samtidigt som du har djup teknisk kunskap.

”Att inte ha så bråttom är en bra insikt.”

Vilket råd hade du velat ge dig själv när du var ny på jobbet?

– Att inte ha så bråttom är en bra insikt. Det tar tid att bli duktig och därför är det en bra taktik att hänga med när maskinerna testas, på kundbesök eller ty sig till de kollegor som du märker är duktiga och erfarna. Det är väldigt kraftfullt att få tillgång till hela deras kunskapskatalog. De har erfarenhet som inte är så lätt att läsa sig till.

Berätta om ett tillfälle då du var stolt över din eller din arbetsgivares insats.

– Om våra kunder får stillestånd i produktionen kostar det väldigt mycket pengar. Därför gäller det att de får hjälp med en gång. Jag kommer ihåg en gång då en elmotor av speciell typ gick sönder i en gruva i Sydamerika. Kunden ringde och var stressad. Vi letade efter en ny elmotor över hela världen och hittade en enda i Tyskland som budades med flyg med några dagars varsel. Kunden var väldigt nöjd och nästan lite förvånad över att det hade gått så snabbt. Då blev jag stolt!

Epiroc

Epiroc är en ledande produktivitetspartner för gruv-, infrastruktur- och naturresursindustrin. Med den senaste tekniken utvecklar och producerar företaget nyskapande utrustning, förbrukningsmaterial och service för användning i yt- och underjordisk gruv, infrastruktur, civilarbeten, borrning och geotekniska tillämpningar. Epiroc har kunder i mer än 150 länder världen över och har mer än 14 000 anställda. Huvudproduktutveckling och tillverkningsenheter är belägna i Sverige, USA, Kanada, Tyskland, Kina och Indien.

Läs mer: www.epiroc.com

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Sofia Bratt står utomhus på Epirocs stora anläggning. I bakgrunden syns ett flertal stora byggmaskiner
Epiroc
”Det internationella perspektivet märks varje dag”
Läs mer
Eskilstuna kommun
”Många tror att vi GIS-ingenjörer är magiker”
Läs mer
Trafikverket
”Man känner sig uppskattad, trygg och glad när man kommer till jobbet”
Läs mer
Maeva Hachem och Lawand Hamam, Uppsalahem
Uppsalahem
”Här får jag chansen att arbeta för ett bättre Uppsala”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Maximera studietiden för att bli attraktiv på arbetsmarknaden

Att ha rätt utbildning är inte längre tillräckligt för att få ditt drömjobb. Här är tre tips som kan ge dig som student ett försprång på arbetsmarknaden.

Läs mer
Din karriär
7 tips för det perfekta personliga brevet

Vad bör man ta med i ett personligt brev och hur får man det att sticka ut? Experten delar med sig av de bästa tipsen!

Läs mer
Din karriär
”Intraprenörer är doers som aldrig stannar upp”

Entreprenör är ett vedertaget begrepp, men vad är egentligen en intraprenör? Enligt Magnus Klofsten (bilden), professor i entreprenörskap vid Linköpings universitet, rymmer rollen handlingskraft, visioner och en stor dos mod.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer