Civilingenjör

BDX

”Jag har det övergripande ansvaret för ett stort järnvägsprojekt”

2022-06-12

Lästid ca 2 minuter

Helena Backman Andersson, projekteringsledare, BDX

Civilingenjör

Utmanare loggaUtmanare
Arbetsgivarna som tagit upp jakten på topplaceringarna.

Foto: Camilla Niemi

Under sina åtta år på BDX har Helena Bäckman Andersson fått testa på många spännande roller.

Helena Bäckman Anderssons resa på BDX, som erbjuder innovativa helhetslösningar inom allt från logistik till entreprenad- och industritjänster, började 2013 när hon sökte sommarjobb på företaget. I dag arbetar hon som projekteringsledare samt ställföreträdande projektchef och har precis påbörjat projekteringen av ett stort järnvägsprojekt i Umeå.

Vilka olika roller har du haft på BDX?

– Som sommarjobbare skulle jag fungera som ett administrativt stöd, men fick också testa på att vara yrkesarbetare ute i fält. När jag sedan gjorde min praktik på företaget klev jag in i rollen som entreprenadingenjör för ett stort och komplext dammprojekt i Gällivare. Efter det har jag jobbat både som arbetsledare och platschef.

”Jag blir utmanad till att testa på nya saker och känner hela tiden att jag får stöd från mina chefer.”

Berätta mer om din nuvarande roll!

– Just nu sitter jag på divisionsstaben som fungerar som ett stöd till produktionen och bland annat driver utvecklingsfrågor. Framöver kommer jag att ha ett övergripande ansvar för bygget av den nya järnvägsterminalen i Umeå. Det känns både spännande och utmanande.

Vad får dig att stanna på företaget?

– En av mina största drivkrafter är att känna att jag hela tiden rör mig framåt och det är något jag verkligen gör här. Jag blir utmanad till att testa på nya saker och känner hela tiden att jag får stöd från mina chefer.

Berätta om ett minne du har från jobbet!

– Mitt starkaste minne från arbetslivet hittills är praktiken som jag gjorde i Gällivare. Det var den som fick mig att inse att det var det här jag ville jobba med. Vad gör BDX för att fler tjejer ska söka sig till branschen? – Förutom att ha satt upp som mål att få in fler kvinnliga medarbetare, har företaget bland annat ordnat tjejkvällar på universitetet, som även jag deltagit i. Det finns avsevärt fler kvinnor här i dag än när jag började på bolaget, vilket såklart är jätteroligt.

På vilket vis är BDX ett framtidsföretag?

– BDX lägger stort fokus på att medarbetarna hela tiden ska utvecklas, och det betyder att vi också hittar nya innovativa lösningar som driver företaget framåt.

Helena Bäckman Andersson

Titel: Projekteringsledare/ställföreträdande projektchef.
Utbildning: Väg- och vattenbyggnadsteknik, Luleå tekniska universitet, examen 2018.
Vad gillar du att göra på fritiden?
”Att äta god mat med mina vänner.”

Text: Sara Schedin

BDX

BDX Företagen AB skapar innovativa helhetslösningar som löser kundens behov – allt från logistik till maskin-, entreprenad- och industritjänster. Vi jobbar över hela landet med norra Sverige som vår hemmamarknad. Vi är framtidsbyggare.

Antal medarbetare: Cirka 600.
Vägar in:
Sommarjobb, praktik och ex-jobb.
Söker just nu: Civilingenjörer.

Läs mer: bdx.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Marknadsdirektör Michael Almqvist Maisor står i en ljus lokal med gröna växter och fönster bakom sig.
Elektroskandia
”Brinner man för hållbarhet är vi ett häftigt bolag”
Läs mer
Lund 190403
Ashfaq Taimor på Kraftringen. Han står i en glastrappa i någon slags lobby och håller en hand på räcket. Bakom honom skymtar ett stort träd och i taket hänger stora runda vita lampor. Han ler mot kameran.
Foto: André de Loisted
Kraftringen
”Vi ska investera 1 miljard kronor de kommande fem åren”
Läs mer
Lia Detterfelt, Renova
Renova
”Vi hjälper beslutsfattare att göra smarta val”
Läs mer
Petter Madsen jobbar som utvecklingsingenjör på LKAB. Han står högt upp på ett delvis snötäckt fjäll. Bakom honom skymtar man Kiruna. Solen skiner på en blå himmel.
LKAB
”Vi jobbar med att minimera gruvindustrins miljöpåverkan”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Här är trenderna inom rekrytering

Vad letar rekryterarna efter och hur kan du utnyttja det till din fördel för att få drömjobbet? Här är rekryteringsexperten Linus Zackrissons bästa tips.

Läs mer
Din karriär
Recept på det goda mötet

Känner du liksom många andra att möten har blivit till en stor stressfaktor i arbetslivet när det egentligen borde vara ett hjälpmedel? Faktum är att möten är en förutsättning för framgång – om det görs på rätt sätt. Nu blomstrar nya mötestrender för att effektivisera och göra möten till en trevligare upplevelse. Vi har samlat några av dem.

Läs mer
Din karriär
Bli framtidens digitala ledare!

Digitaliseringen har lett till nya beteenden och behov hos människor. Vi reder ut vad det innebär att vara en ledare i dagens digitala värld.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer