2019-05-22
Text: Sofie Lundmark
Foto: Pavel Koubek
Utvecklingschefen Sofia Bratt är med när Epiroc elektrifierar framtidens utrustning för gruvindustrin.
Sofia Bratt började som mekanikkonstruktör på Epiroc redan för 13 år sedan. Sedan dess har hon tagit klivet över till projektledning och nu till rollen som utvecklingschef. Den röda tråden är att hon ur olika perspektiv fått följa Epirocs arbete med att utveckla framtidens utrusning för gruvor och industrier inom infrastruktur.
Sofia Bratt
Titel: Manager, Project Office & Systems Engineering.
Utbildning: Maskiningenjör, Örebro universitet, examen 2002.
Vilket råd vill du ge till nyexaminerade ingenjörer? ”Om det finns möjlighet att knyta an till industrin genom mentorskap, så ta chansen. Det ger en inblick och förståelse för vilken bredd av tjänster det finns i rollen som ingenjör. Tro på dig själv, våga fråga – och ta plats!”
– Från början var det möjligheten att jobba inom storindustrin. Jag lockades också av det internationella perspektivet då Epiroc är ett globalt företag. Att våra produkter används över hela världen präglar mitt arbete varje dag, på ett eller annat sätt.
– Möjligheterna att byta roll internt har varit attraktivt för mig. Här finns stora utvecklingsprojekt där jag fått vara delaktig, och känslan av att se projekten resultera i färdiga produkter är en stor och viktig del i att jag trivs så bra. Dessutom är Epiroc en arbetsgivare som är mån om sina anställda, det märks bland annat på vår öppna och omhändertagande företagskultur. Vi sätter också alltid frågor om säkerhet och hälsa överst på agendan, både när det gäller vår egen verksamhet – men också där våra produkter slutligen ska användas.
”Epiroc är en arbetsgivare som är mån om sina anställda.”
– Personligen känner jag en stor stolthet över det stora paradigmskiftet inom elektrifiering som Epiroc är mitt inne i just nu. Vi är tidigt ute i branschen och är tydliga med att vi elektrifierar både för miljöns skull och för att förbättra arbetsmiljön i gruvor och industrier.
– Under mina år har jag dels gått kurser inom ledarskap och projektledning, och dels har jag fått gå ett female mentorship-program. Det är ett globalt nätverk inom Epiroc, där man blir matchad med en chef inom organisationen. För mig har programmet varit väldigt givande. Det visar också att Epiroc velat satsa på mig och min utveckling.
Epiroc
Den största rädslan för många nyutexaminerade är att inte få jobb. Och att få drömjobbet är ännu svårare. Men faktum är att det finns en viss yrkesgrupp som kan göra ditt sökande betydligt enklare – headhunters.
Läs merRedo för nytt jobb? Här är fem steg till en vinnande LinkedIn-profil.
Läs merSociala medier har de senaste åren spelat en allt viktigare roll i svenskarnas jobbsökande och utannonsering av tjänster.
Läs merVill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.
Läs mer