Ekonomi

Svensk Exportkredit

”Det känns bra att vårt jobb bidrar till samhällsnyttan”

2022-06-07

Lästid ca 2 min

Lai-Yan och Albin sitter vid ett bord på SEK:s kontor.

Foto: Patrik Lundin

Svensk Exportkredit finansierar svenska exportföretag – alltid med hållbarheten i fokus.

Lai-Yan Wong och Albin Johansson är båda relativt nya på Svensk Exportkredit (SEK), dit de fördes genom sitt intresse för siffror och ekonomi. Albin hade läst finans och Lai-Yan maskinteknik, och båda drogs till SEK av samma anledning: bolagets hållbarhetsarbete.
– Här finns ett syfte som tilltalar mig: Att stärka svensk konkurrenskraft på ett hållbart sätt, säger Albin. SEK har finansierat många viktiga projekt och när jag sökte tjänsten var det bland annat en solkraftspark i Angola som väckte mitt intresse.
– För mig har det alltid varit viktigt att jobba någonstans där jag bidrar till samhällsnyttan, säger Lai-Yan. Jag läste också om solkraftsparken i Angola och om gröna lån, vilket passade mig eftersom hållbarhet ligger mig väldigt varmt om hjärtat.

Lai-Yan Wong

Titel: Riskanalytiker.

Utbildning: Civilingenjör i maskinteknik med master i tillämpad matematik, KTH, examen 2021.

Albin Johansson

Titel: Finansiell analytiker.

Utbildning: Magisterexamen i finans, Lunds universitet, examen 2020.

Detta gör en analytiker

I Lai-Yans roll som riskanalytiker ingår att analysera bolagets tillgångar och kassaflöden. Hon säkerställer att bolaget lever upp till sina likviditetsmått och uppfyller regleringar från Finansinspektionen och EU.

– Varje dag inleder jag med en intern rapportering av SEK:s likviditetsrisker som ska vara klart senast klockan 12:00. Jag arbetar också löpande med aktiviteter som är i linje med affärsplanen, såsom automatisering och effektivisering av rapporter och analysverktyg.

Som finansiell analytiker har Albin som huvuduppgift att analysera och följa upp resultat- och balansräkningen. I det arbetet ingår att jämföra utfallet för en viss period mot den finansiella planen, ett arbete som också har toppar vid månadsskiftet.
– En annan viktig uppgift är vår ränteriskrapport som uppdateras tre-fyra gånger dagligen, och däremellan handlar mycket om att utveckla analysverktyg för att nå gruppens mål, förbereda powerpoints och så vidare.

”Det här är ett företag där man får mycket bekräftelse, både personligen och i grupp”

Nya utvecklingar premieras

Albin ska snart byta avdelning från finansiell styrning till kredit- och företagsanalys. Rörelse inom företaget är uppmuntrat och vanligt förekommande på SEK.

– Det känns som att det är uppskattat att personalen söker interna tjänster, säger Albin. Många inom SEK har stannat väldigt länge och det ju är ett kvitto på att folk vill vara kvar och fortsätta utvecklas inom bolaget.

De tre viktigaste sakerna en chef kan göra för någon som är ny i arbetslivet, enligt Albin och Lai-Yan:

1. Lägg tid på den första introduktionen, vi hade en längre kick-off istället för en snabb lunchtimme.
2. Gör introduktionsveckan strukturerad med olika, tydliga hållpunkter och ett genomtänkt upplägg.
3. Under möten: Se till att kort förklara bakgrund till diskussionen och vad olika förkortningar betyder, då slipper den som är ny sitta som ett frågetecken.

Text: Fridah Jönsson

Svensk Exportkredit

Svensk Exportkredit är ett statligt bolag som lånar ut pengar till svenska företag som vill exportera och till deras underleverantörer och utländska kunder som vill köpa svenska varor och tjänster.

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Svensk Exportkredit
”Våra projekt gör skillnad för svensk export, industrins omställning och för framtiden”
Läs mer
Svensk Exportkredit
“Jag blir stolt när jag ser att våra hållbarhetskrav gör skillnad”
Läs mer
Bolagsjuristen Latipha Haidara står i Folksams ljusa lokaler, lutad mot en fönsterförsedd innervägg. På andra sidan väggen syns en vit spiraltrappa. Hon har händerna i fickorna och ler mot kameran.
Folksam
”Det är en kreativ miljö som öppnar upp för samarbete och utveckling”
Läs mer
Hedda Engvall, Skadereglerare inom ansvar & rättskydd, Dina Försäkringar
Dina Försäkringar
”Tillfälligheter kan leda till något riktigt bra – om du bara vågar”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Mästare på att vända motgång till möjligheter

När äventyraren och föreläsaren Aron Andersson tar sig an nya utmaningar är glädje och passion den främsta drivkraften. Hittills har jakten på glädjeruset tagit honom på skidresa till Sydpolen, med rullstol upp på Kebnekaise och på en 37 kilometer lång simtur över Ålands hav.

Läs mer
Din karriär
Så landar du jobbet via sociala medier

Sociala medier är numer regel än undantag i jakten på drömjobbet. Charlotta Nordström, digital expert på Proffice, tipsar om hur du använder de digitala kanalerna för att landa nästa jobb.

Läs mer
Din karriär
Trygghet blir allt viktigare i en osäker värld

Det senaste årets pandemi har i hög grad påverkat våra liv, något som reflekteras i Universums årliga studentundersökning.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer