Ekonomi

Svensk Exportkredit

”Våra projekt gör skillnad för svensk export, industrins omställning och för framtiden”

2021-06-08

Lästid ca 2 min

Ekonomi

Raket loggaRaketer
De arbetsgivare som klättrat minst sex placeringar på listorna sedan förra årets undersökning.

+7

Foto: Patrik Lundin

En lokal arbetsplats med globalt fokus – det lockade Natasha Svaneby till SEK.

Natasha Svaneby jobbar med projektfinansiering på statligt ägda Svensk Exportkredit (SEK) där hon har rollen som affärsansvarig. 
– Just nu sitter vi i slutskedet av en transaktion gällande en vindkraftpark, parallellt med andra infrastrukturprojekt i tidigare skeden. Mitt arbete är verkligen spännande och utmanande. Det enda tråkiga är att det inte finns nog med timmar på dygnet, berättar Natasha.

Natasha Svaneby

Titel: Affärsansvarig projektfinansiering.

Utbildning: Umeå universitet, civilekonom, inklusive ett år på handelshögskolan i Wien. Examen 2009.

Natasha är den klassiska spindeln i nätet med ansvar för att affären går i hamn.

– Det är stora och långfristiga projekt som vi finansierar, det handlar om hundratals miljoner. Vi jobbar i ett deal team tillsammans med olika experter såsom en jurist, en hållbarhetsanalytiker och en kreditanalytiker. Vi samarbetar även med andra banker. Gemensamt för alla våra finansieringar är att det måste finnas en koppling till svensk export. I Sverige kan projekten ha en indirekt exportkoppling så länge det bidrar till en mer hållbar värld. SEK finansierar därför både exportföretag, deras underleverantörer och utländska kunder.

”Jag är extra stolt över vårt hållbarhetsarbete.”

Vad är du mest stolt över med ditt jobb?

– Jag är extra stolt över vårt hållbarhetsarbete. SEK har ett meningsfullt och viktigt samhällsuppdrag där vi kombinerar arbetet att stärka Sveriges konkurrenskraft med att vara en kraft i den viktiga, industriella omställningen. Kraven vi ställer på våra kunder och samarbetspartners är höga – om vi inte kan komma överens om tillfredsställande hållbarhetsnivåer i linje med internationella riktlinjer som Ekvatorprinciperna och OECD Common Approaches så finansierar vi inte. Det är fantastiskt att kunna bidra till Sveriges tillväxt och samtidigt arbeta för en grönare värld.

Tips som ny på jobbet: 

1. Tro på dig själv.
2. Feedbacka dig själv. Människor är generellt dåliga på att ge feedback. Fixa det åt dig själv istället genom att fråga andra i utvalda sammanhang.
3. Var nyfiken och våga ställa många frågor – det visar på engagemang!”

Vad är det bästa med SEK som arbetsgivare?

– SEK utmärker sig från kommersiella banker eftersom det är ett statligt bolag med ett tydligt syfte och mandat. Det är en internationell arbetsplats med svenska värderingar – den kombinationen gillar jag. Dessutom finns det många kollegor här att inspireras av. SEK fyller 60 år nästa år, och några av mina kollegor har arbetat här i femton år eller längre, de har en otrolig erfarenhet.

Text: Camilla Rindås

Svensk Exportkredit

Svensk Exportkredit är ett statligt bolag som lånar ut pengar till svenska företag som vill exportera och till deras underleverantörer och utländska kunder som vill köpa svenska varor och tjänster.

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Lai-Yan och Albin sitter vid ett bord på SEK:s kontor.
Svensk Exportkredit
”Det känns bra att vårt jobb bidrar till samhällsnyttan”
Läs mer
Svensk Exportkredit
“Jag blir stolt när jag ser att våra hållbarhetskrav gör skillnad”
Läs mer
Hedda Engvall, Skadereglerare inom ansvar & rättskydd, Dina Försäkringar
Dina Försäkringar
”Tillfälligheter kan leda till något riktigt bra – om du bara vågar”
Läs mer
Aweza Diliwi, Ellos
Ellos Group
”Branschen definieras av högt tempo och snabb föränderlighet”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Hjärnforskaren: Mobilen kan göra dig deprimerad

Mobilen är en digital godisskål som kan få oss att prestera sämre och bli mer stressade. Det menar hjärnforskaren Katarina Gospic – som tycker att vi ska bli bättre på att använda mobilen med en intention.

Läs mer
Din karriär
Så här känner du igen en bra arbetsplats

Under vår livstid spenderar vi i genomsnitt 99 117 timmar på jobbet. Av den anledningen förtjänar du att vara på en arbetsplats där du trivs och mår bra. Men hur vet du att en arbetsplats är bra innan du börjat jobba där? Ledarskapscoachen Clara Löfvenhamn vet hur du redan under första arbetsintervjun kan ta reda på det.

Läs mer
Din karriär
6 poddar som boostar dig i vårsolen

Tanka på med energi och ny kunskap! Poddar som kommer lära dig nya saker, få dig att må bättre och göra dig mer framgångsrik.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer