Civilingenjör

Vattenfall

”Här får jag möjlighet att påverka och driva förändring”

2023-07-03

Lästid ca 2 min

På Vattenfall får Anna Lundgren möjlighet att utveckla sitt intresse för teknik och naturvetenskap.

Som tonåring bestämde sig Anna Lundgren för att hon ville hitta ersättare till bensin och diesel. Så hon utbildade sig till civilingenjör i energisystem. Idag jobbar hon med projektledning på Vattenfall som förutom att producera och distribuera el bedriver forskning och utveckling i framkant. 

– Jag är uppvuxen på en bondgård och som ingenjör kan jag kombinera mitt intresse för teknik och naturvetenskap samtidigt som jag jobbar med människor. Jag vill påverka och driva förändring och det får jag göra på Vattenfall. På min del av företaget är vi med och håller i affären för att producera fossilfritt flygbränsle och fossilfritt stål. Även om jag inte jobbar direkt i de projekten känner jag mig som en del av allt vi gör för att ligga i framkant, säger hon. 

Anna Lundgren

Titel: Projektledare.

Utbildning (skola och examensår): Civilingenjör i energisystem, Uppsala universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet, examen 2018.  

 

Vad ger dig energi?

”När jag kan bidra till att starta upp en viktig diskussion i projektgruppen. Det är en härlig känsla att kunna ta ett steg tillbaka och se gruppen lösa problemet tillsammans.”

Personlig utveckling

2019 fick Anna en plats på Vattenfalls internationella traineeprogram. Hon delade sin tid mellan rollen som trainee och biträdande projektledare vilket bidrog till en snabb personlig utveckling. 

– Det var lärorikt att få resa till anläggningar i Europa, träffa människor från olika delar av organisationen och kunna jämföra arbetssätt. Och att Vattenfall är ägare och bestämmer hur verksamheten ska bedrivas lockade mig. Det är här besluten tas. 

Fortsatt karriärutveckling

Nu har Anna en bred och ansvarsfull roll som projektledare och hon ser till att Forsmarks kärnkraftverk underhålls, uppdateras och fungerar som det ska. 

– I rollen ingår mycket kommunikation och att se till att alla projektmedlemmar har rätt förutsättningar att göra sina jobb. Vi löser saker tillsammans.

”Det är häftigt att jobba i ett företag med stora muskler”

En hjälpande kultur

Medarbetare på Vattenfall får mycket ansvar. Samtidigt är det en kultur som innebär att man stöttar och hjälper varandra. 

– Du får alltid hjälp om du behöver, säger Anna och fortsätter: 

– Det är häftigt att jobba i ett företag som är en viktig aktör i samhället och som samtidigt har stora muskler. Projektledning har ett tydligt karriärutvecklingsspår och du kan arbeta inom i princip vilken del av företaget som helst. 

Annas top 3 råd till dig som är ny på jobbet.

  1. Flagga för hjälp. Kollegor hjälper gärna till så länge du visar ett driv och är nyfiken. 
  2. Nyttja organisationen. Vi har bland annat innovationstävlingar och en idrottsförening som gör roliga saker tillsammans.
  3. Nätverka. Ofta kan du hitta medarbetare inom andra avdelningar som jobbar med liknande saker. 

Text: Tina Lindström Carlsson

Vattenfall

Vattenfall är en internationell koncern som producerar, distribuerar och säljer energi till flera miljoner kunder i Norden och norra Europa. Huvudprodukterna är el, värme samt nättjänster, entreprenad och konsulttjänster. Vattenfall har verksamheter i Sverige, Danmark, Finland, Nederländerna, Storbritannien och Tyskland.

Dela det här inlägget

Vattenfall Placeringar

Civilingenjör

Data/IT

Ekonomi

Högskoleingenjör

Naturvetenskap

Artiklar du kanske gillar:

Vattenfall
”Vattenfalls engagemang för hållbarhet gör mig stolt”
Läs mer
Maryan Bouraleh i Vattenfalls ljusa lokaler.
Vattenfall
”Vi är en viktig del av samhällets infrastruktur”
Läs mer
Emma Ekberg Berry står vid ett stort fönster på Vattenfalls kontor.
Vattenfall
”Jag brinner för att bidra till klimatomställningen”
Läs mer
Vattenfall
”Vattenfalls drivkraft att förändra är så oerhört inspirerande”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Så här känner du igen en bra arbetsplats

Under vår livstid spenderar vi i genomsnitt 99 117 timmar på jobbet. Av den anledningen förtjänar du att vara på en arbetsplats där du trivs och mår bra. Men hur vet du att en arbetsplats är bra innan du börjat jobba där? Ledarskapscoachen Clara Löfvenhamn vet hur du redan under första arbetsintervjun kan ta reda på det.

Läs mer
Din karriär
”Pengar och trygghet väger tungt”

Studentundersökningen 2022 visar att lönerelaterade faktorer som hög grundlön och framtida hög inkomst blir allt viktigare för studenterna.

Läs mer
Din karriär
“Hållbarhet och prestige står högt i kurs hos talangerna”

Sveriges studenter har fått säga sitt i Universums årliga undersökning vad gäller attityder till arbetsliv & karriär. En tydlig trend är hållbarhetsfrågan.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer