Civilingenjör

Vattenfall

”Jag brinner för att bidra till klimatomställningen”

2022-06-10

Lästid ca 2 min

Emma Ekberg Berry står vid ett stort fönster på Vattenfalls kontor.

#9

Civilingenjör

Energi

Branschbäst loggaBranschbäst
Arbetsgivarna som har högst placering inom sin bransch på respektive ranking.

Foto: Felicia Yllenius

Energiförsörjningen är en samhällsutmaning. För Emma Ekberg Berry är Vattenfall därför en av de mest intressanta aktörerna.

När Emma Ekberg Berry pluggade till civilingenjör fick hon sommarjobb på Vattenfall Värme. Hennes stora intresse för kärnkraftverk och att utforska olika energislag tog henne vidare till Vattenfall Forsmark, där hon också gjorde sitt examensarbete.

Emma Ekberg Berry

Titel: Systemingenjör.

Utbildning: Civilingenjör/energisystem, Uppsala universitet, examen 2020.

Vem skulle du vilja ha som mentor? ”Om jag får välja vem jag vill, skulle jag säga Vattenfalls vd Anna Borg. Min dröm är att kombinera ledarskap med ingenjörsyrket och jag beundrar henne som kvinna och vd.”

Varför sökte du dig till din utbildning och till Vattenfall?

– Jag har en stark känsla av att jag kan göra skillnad som civilingenjör. Och jag ville plugga något som är i linje med utbytet på vår nuvarande arbetsmarknad. Energi är aktuellt just nu, dessutom brinner jag för miljöfrågor. Jag vill verkligen bidra till klimatomställningen, det känns meningsfullt.

Varför är Vattenfall ett framtidsföretag?

– Energiförsörjningen är en av de viktigaste frågorna just nu, och en klimatomställning är nödvändig. I det arbetet är Vattenfall en av de viktigaste aktörerna och bolaget erbjuder många intressanta projekt. Rent generellt är det också ett extremt stort företag, vilket ger goda möjligheter till att relativt enkelt byta arbetsplats och uppgifter. Tack vare organisationens storlek kan du också få ett brett kontaktnät. Det är en fantastisk arbetsplats.

”Jag är också stolt över att vi jobbar hårt med jämlikhet och inkludering”

Emma väljer:

Svart

Vitt

Kärnkraft

Vattenkraft

Skog

Hav

Gryning

Skymning

Läsa

Lyssna

Vad kan du bidra med i din roll på företaget?

– Jag jobbar idag med långsiktiga frågor som åldrandehantering av våra kärnkraftverk och detta blir mer aktuellt ju längre tiden går. Här känner jag att jag kan bidra med min breda kunskap om energisystem och mitt nyare perspektiv
som systemingenjör, men också med mitt stora intresse för klimatfrågan. Inte minst eftersom Vattenfall förvaltar stora delar av de svenska energisystemen.

Vad gör dig stolt som anställd på Vattenfall?

– Att vi är så hjälpsamma mot varandra. Jag är också stolt över att vi jobbar hårt med jämlikhet och inkludering. Forsmark arbetar aktivt med att få in fler kvinnor och på bara några år har det hänt mycket.

Kan du kombinera privatliv och arbetsliv?

– Det har fungerat bra än så länge. Jag brinner för arbetet och jag får dagligen utmaningar som gör att jag fortsätter att utvecklas i mitt arbete. Vissa dagar jobbar man mer, men det är inte negativt – jag ser det som en möjlighet att utvecklas.

Text: Eva Rydinger

Vattenfall

Vattenfall är en internationell koncern som producerar, distribuerar och säljer energi till flera miljoner kunder i Norden och norra Europa. Huvudprodukterna är el, värme samt nättjänster, entreprenad och konsulttjänster. Vattenfall har verksamheter i Sverige, Danmark, Finland, Nederländerna, Storbritannien och Tyskland.

Dela det här inlägget

Vattenfall Placeringar

Civilingenjör

Data/IT

Högskoleingenjör

Naturvetare

Artiklar du kanske gillar:

Maryan Bouraleh i Vattenfalls ljusa lokaler.
Vattenfall
”Vi är en viktig del av samhällets infrastruktur”
Läs mer
Vattenfall
”Vattenfalls drivkraft att förändra är så oerhört inspirerande”
Läs mer
Vattenfall
”Här väcktes min passion för innovation och förnybar energi”
Läs mer
Vattenfall
”Vill man jobba med teknisk innovation är Vattenfall en fantastisk arbetsplats”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Så landar du jobbet via sociala medier

Sociala medier är numer regel än undantag i jakten på drömjobbet. Charlotta Nordström, digital expert på Proffice, tipsar om hur du använder de digitala kanalerna för att landa nästa jobb.

Läs mer
Din karriär
Maximera studietiden för att bli attraktiv på arbetsmarknaden

Att ha rätt utbildning är inte längre tillräckligt för att få ditt drömjobb. Här är tre tips som kan ge dig som student ett försprång på arbetsmarknaden.

Läs mer
Din karriär
Första hjälpen-guide för nya traineer

Hur kommer man in på bästa sätt på en ny avdelning och tar plats som trainee?

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer