2020-09-02

Norden – Teknik 2020

Boliden

”Här kan man verkligen vara med och göra skillnad”

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Boliden

#40

Norden – Teknik 2020

Innovativa idéer och samarbeten bidrar till Bolidens arbete med att minimera miljöpåverkan.

Boliden bryter och förädlar bas- och ädelmetaller. Produktionen bygger på erfarenhet, innovation och modern teknik. Anna Medvedeva ansvarar sedan hösten 2019 för framtida strategier och koordinerar teknikutveckling för Bolidens smältverk.

Anna Medvedeva

Titel: Director Technology & Strategy, Boliden Smelters.

Utbildning: Master of Science inom Mechanical Engineering, Bauman Moscow State Technical University, examen 2004. Doktorsexamen i materialteknik, Karlstads Universitet, examen 2010.

Vilket är ditt smultronställe i Sverige? ”Mariebergsskogen i Karlstad påminner om Skansen, fast i mindre skala. Parken ligger vid vatten, där finns gamla byggnader, djur, naturutställningar och lekplatser för barn.”

Vad lockade dig hit?

– Det är ett framgångsrikt företag som producerar metaller som krävs för det moderna samhället. Boliden jobbar mycket med hållbarhetsfrågor och cirkulär ekonomi, utvinner mer metaller och strävar efter minskning av koldioxidutsläpp och minimalt avfall. Vi återvinner exempelvis två miljoner mobila telefoner per dag vid vårt smältverk Boliden Rönnskär. Det är jätteviktigt för samhället. I stället för att kasta dem återvinner vi koppar, guld och silver som kan användas på nytt. På Bergsöe utanför Landskrona har vi Nordens största återvinningsanläggning för bilbatterier.

Vad kan era produkter användas till?

– De är jätteviktiga för elektrifiering. En elbil innehåller exempelvis fyra gånger mer koppar än en traditionell bil. Koppar och andra metaller krävs exempelvis också för en effektiv vindkraft.

Hur upplever du företagskulturen?

– Jag kände direkt att det finns en stark värdegrund och respekt för varandra på Boliden. Det är en internationell miljö där man träffar många olika människor och kulturer. Strävan att utvecklas och göra bättre varje dag i samarbete märks tydligt – här drivs vi framåt genom att jobba tillsammans.

Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut?

– Det finns många möjligheter och olika uppgifter att jobba med. En ingenjör kan exempelvis jobba med processutveckling, forskning eller miljöfrågor. Du kan jobba operativt på smältverk eller mer strategiskt på huvudkontoret.

Vilket råd skulle du vilja ge den som ska välja utbildning?

– Våga satsa på teknik – det är en spännande värld med framtidens intressanta jobb. Metallindustrin är en av de viktigaste industrierna, men Sverige är ju världskänt för många branscher. Som bil-, metall-, pappers- och farmaindustrin. Här kan man verkligen vara med och göra skillnad.

Boliden

Boliden är ett ledande europeiskt metallföretag som verkar i en spännande bransch. Det finns nästan inga produkter i dagens samhälle som inte innehåller, eller i sin framställning är beroende av metaller. Huvudmetallerna är zink och koppar, men även bly, guld och silver framställs. Boliden behöver människor med spetskunskap och kreativt tänkande och erbjuder omväxlande och spännande arbetsuppgifter.

Läs mer: www.boliden.com

Dela det här inlägget

Boliden Placeringar

Norden – Teknik 2020

Artiklar du kanske gillar:

Boliden
”Våra metaller är avgörande för att skapa en hållbar framtid”
Läs mer
Boliden
”Miljöarbetet kring gruvorna är lite av ett detektivarbete”
Läs mer
Boliden
”Det bästa med mitt jobb är att det är så kreativt”
Läs mer
Lisa Önnerlöv på Bolidens kontor. på bordet framför ligger färgglada byggmoduler
Boliden
”Vi jobbar stenhårt med att införa nya tekniska lösningar”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Google: ”Konstruktiv missnöjdhet är något vi söker”

År efter år toppar Google listorna bland de mest attraktiva arbetsgivarna världen över, så även i årets studentundersökning.

Läs mer
Din karriär
”Intraprenörer är doers som aldrig stannar upp”

Entreprenör är ett vedertaget begrepp, men vad är egentligen en intraprenör? Enligt Magnus Klofsten (bilden), professor i entreprenörskap vid Linköpings universitet, rymmer rollen handlingskraft, visioner och en stor dos mod.

Läs mer
Din karriär
”Samhället kommer gå från hyperglobalt till mer lokalt”

Framtidsforskaren Kjell A Nordström spår en annorlunda arbetsmarknad post-corona.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer