Norden - Teknik

Boliden

”Här kan man verkligen vara med och göra skillnad”

2020-09-02

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Boliden

Innovativa idéer och samarbeten bidrar till Bolidens arbete med att minimera miljöpåverkan.

Boliden bryter och förädlar bas- och ädelmetaller. Produktionen bygger på erfarenhet, innovation och modern teknik. Anna Medvedeva ansvarar sedan hösten 2019 för framtida strategier och koordinerar teknikutveckling för Bolidens smältverk.

Anna Medvedeva

Titel: Director Technology & Strategy, Boliden Smelters.

Utbildning: Master of Science inom Mechanical Engineering, Bauman Moscow State Technical University, examen 2004. Doktorsexamen i materialteknik, Karlstads Universitet, examen 2010.

Vilket är ditt smultronställe i Sverige? ”Mariebergsskogen i Karlstad påminner om Skansen, fast i mindre skala. Parken ligger vid vatten, där finns gamla byggnader, djur, naturutställningar och lekplatser för barn.”

Vad lockade dig hit?

– Det är ett framgångsrikt företag som producerar metaller som krävs för det moderna samhället. Boliden jobbar mycket med hållbarhetsfrågor och cirkulär ekonomi, utvinner mer metaller och strävar efter minskning av koldioxidutsläpp och minimalt avfall. Vi återvinner exempelvis två miljoner mobila telefoner per dag vid vårt smältverk Boliden Rönnskär. Det är jätteviktigt för samhället. I stället för att kasta dem återvinner vi koppar, guld och silver som kan användas på nytt. På Bergsöe utanför Landskrona har vi Nordens största återvinningsanläggning för bilbatterier.

Vad kan era produkter användas till?

– De är jätteviktiga för elektrifiering. En elbil innehåller exempelvis fyra gånger mer koppar än en traditionell bil. Koppar och andra metaller krävs exempelvis också för en effektiv vindkraft.

Hur upplever du företagskulturen?

– Jag kände direkt att det finns en stark värdegrund och respekt för varandra på Boliden. Det är en internationell miljö där man träffar många olika människor och kulturer. Strävan att utvecklas och göra bättre varje dag i samarbete märks tydligt – här drivs vi framåt genom att jobba tillsammans.

Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut?

– Det finns många möjligheter och olika uppgifter att jobba med. En ingenjör kan exempelvis jobba med processutveckling, forskning eller miljöfrågor. Du kan jobba operativt på smältverk eller mer strategiskt på huvudkontoret.

Vilket råd skulle du vilja ge den som ska välja utbildning?

– Våga satsa på teknik – det är en spännande värld med framtidens intressanta jobb. Metallindustrin är en av de viktigaste industrierna, men Sverige är ju världskänt för många branscher. Som bil-, metall-, pappers- och farmaindustrin. Här kan man verkligen vara med och göra skillnad.

Boliden

Boliden är ett ledande europeiskt metallföretag som verkar i en spännande bransch. Det finns nästan inga produkter i dagens samhälle som inte innehåller, eller i sin framställning är beroende av metaller. Huvudmetallerna är zink och koppar, men även bly, guld och silver framställs. Boliden behöver människor med spetskunskap och kreativt tänkande och erbjuder omväxlande och spännande arbetsuppgifter.

Läs mer: www.boliden.com

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Linn Arnelöf arbetar på Boliden.
Boliden
”Det finns en anledning till att jag är kvar – jag stormtrivs”
Läs mer
Therese Bäckström Zidoni på jobbet på Boliden.
Boliden
”Jag hoppas att jag kan inspirera fler till att börja på Boliden”
Läs mer
Boliden
”Mitt nätverk växer samtidigt som jag utvecklas som projektledare”
Läs mer
Boliden
”Jag kan göra allt jag drömt om och samtidigt bo där jag vill”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
”Svenska innovativa bolag klättrar på listan”

Spännande insikter i årets undersökning.

Läs mer
Din karriär
5 gyllene regler när du skapar ditt personliga varumärke

Ett personligt varumärke är både bra och nödvändigt att ha för att sticka ut när du söker jobb eller startar ditt eget företag.

Läs mer
Din karriär
Chefen googlar dig! Så hanterar du det

Experten listar tre saker din blivande chef inte vill upptäcka vid en snabb googling.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer