RISE Placeringar
Civilingenjör
- 21 RISE
Naturvetare
- 4 RISE
2020-06-09
Text: Tina Lindström Carlsson
Foto: André de Loitsted
#21
Civilingenjör
Forskning kring kriser och katastrofer är vardagsmat för civilingenjören Kerstin Eriksson på RISE.
Kerstin Eriksson tillträdde sin forskartjänst på RISE 2014. Här gör hon analyser inom området säkerheter, kriser och katastrofer.
– Jag är intresserad av hur man förbereder sig, hanterar och lär sig av olika händelser, säger hon.
Namn: Kerstin Eriksson.
Titel: Forskare.
Utbildning: (skola och examensår): Civilingenjör med en kombination av programmen riskhantering och ekosystemteknik, Lunds universitet, examen 2004.
Vilken är din favoritinnovation?
”Jag väljer datorn eftersom det är mitt viktigaste arbetsredskap.”
– Jag forskar exempelvis om skogsbränder och är särskilt intresserad av de personer som involverades som frivilliga i hanteringen av bränderna i kombination med räddningstjänst och andra officiella krishanteringsaktörer, och personer som blev evakuerade. Ena dagen är jag ute och pratar med anställda inom kommunen, räddningstjänsten, polisen och allmänheten om krisfrågor. Den andra dagen går jag och mina projektkollegor igenom materialet som vi har samlat ihop och analyserar det ur olika aspekter. Jag älskar att ta del av fantastiska berättelser, som exempelvis från de människor som var med och släckte de stora skogsbränderna som vi hade i Sverige 2018.
– Det gäller att sätta sig in i områdena och försöka förstå varandra, vilket är kul och spännande samtidigt som det är en utmaning. Jag samarbetar med statsvetare, filosofer och sociologer, vilket ger olika infallsvinklar och vidgar vyerna för en själv och hela projektet.
– Här på RISE har vi ett brett utbud av inriktningar. Vi är exempelvis tre kollegor som läst samma civilingenjörsutbildning men i dag jobbar vi med helt olika delar. Jag jobbar med kriser och katastrofer och de andra två inriktar sig på vätgas respektive vatten.
– RISE har tagit fram ett snabbspår för testning av ny personlig skyddsutrustning till sjukvård, omsorg och polis. Då det är brist på sjukvårdsutrustning i Sverige på grund av covid-19-pandemin behöver vi ta in ny utrustning från nya företag. Snabbspåret innebär att vi lägger mer resurser och fokuserar på att få ihop testningen på kortare tid så att produkterna kan nå ut så fort som möjligt. Det gör mig extra stolt.
RISE
När äventyraren och föreläsaren Aron Andersson tar sig an nya utmaningar är glädje och passion den främsta drivkraften. Hittills har jakten på glädjeruset tagit honom på skidresa till Sydpolen, med rullstol upp på Kebnekaise och på en 37 kilometer lång simtur över Ålands hav.
Läs merMobilen är en digital godisskål som kan få oss att prestera sämre och bli mer stressade. Det menar hjärnforskaren Katarina Gospic – som tycker att vi ska bli bättre på att använda mobilen med en intention.
Läs merHan är nätverksexperten som har lyckats fixa jobb till nästan 500 personer. Entreprenören Michael Saliba tycker att företagen borde bli lite smartare när de ska anställa – och uppmanar unga i karriären att våga ställa de större frågorna.
Läs merVill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.
Läs mer