Civilingenjör

RISE

”Det är enkelt att utmanas och utvecklas på RISE”

2021-06-03

Lästid ca 2min

Franz Evegren, Rise

Foto: Julia Sjöberg

Som medarbetare på RISE har du stora möjligheter att utvecklas inom dina intresseområden.

Sveriges forskningsinstitut och innovationspartner RISE har utmanande uppdrag som gör gott i samhället och världen. Franz Evegren började på RISE som doktorand 2010 och deltog då framförallt i olika forskningsprojekt. Han fortsatte till affärsutvecklande projektledare och tog för drygt ett år sedan steget till att bli enhetschef.
– På en bra arbetsplats känne du dig utmanad och att du utvecklas, och så har det absolut varit för mig på RISE, säger han.

Franz Evegren

Titel: Enhetschef.

Utbildning: Brandingenjör och civilingenjör i riskhantering, Lunds tekniska högskola, examen 2010.

Vilken är din favoritinnovation? ”Innovationer som sparar vår begränsade resurs tid, såsom robotgräsklippare.”

Forskningen skapar nytta

Enheten Brandsäker Transport som Franz leder arbetar med brandforskning och provning inom två områden: fartyg och fordon, med fokus på batterier. Enheten utvecklar även ett säkerhetslabb för elektromobilitet i Borås tillsammans med SEEL som investerar en kvarts miljard i test- och demomiljön.
– Vi drivs av industrins behov. Det gör att vi jobbar med aktuella frågor och är en del av samhällsutvecklingen. För att minska utsläpp och energiåtgång vill man exempelvis ersätta stålkonstruktioner med plastkomposit på fartyg och vi jobbar med riskbedömning för hur det påverkar brandskyddet. Jag koordinerar även ett stort EU-projekt med 25 organisationer för att förbättra brandskyddet på roro-fartyg, ett stort men relativt okänt problem, säger Franz och fortsätter:
– Jag deltar ofta som expert i den svenska delegationen vid IMO, FN:s sjöfartsorganisation som beslutar om säkerhetsregler och hanterar innovationer för fartyg. Därmed skapar vår forskning nytta också i ett globalt perspektiv.

”En av fördelarna med RISE är att du kan fördjupa dig, ändra spår eller starta ett projekt inom något som intresserar dig.”

Intresset styr utvecklingen

Franz betonar vikten av att som ledare stötta medarbetarna i utvecklingen – det främjar välmående, kreativitet och innovation.
– Jag vill skapa förutsättningar för medarbetare att göra ett bra jobb. De ska må bra och inte ha det för stressigt. Har man ingen luft i kalendern är det svårt att vara kreativ och tänka nytt. En av fördelarna med RISE är att du kan fördjupa dig, ändra spår eller starta ett projekt inom något som intresserar dig. Samtidigt skapar vi direkt nytta för slutanvändaren och industrin, vilket gör att arbetet känns värdefullt.

Text: Tina Lindström Carlsson

RISE

RISE är en internationellt ledande institutskoncern. På RISE står kreativiteten i fokus och du som medarbetare får stor frihet att utforma ditt arbete. Hos oss får du arbeta med framtidens lösningar och bidra till en hållbar utveckling i samhället. Antal medarbetare: 2 800. Medarbetarnas bakgrund: Bland akademiker främst forskarutbildade och civilingenjörer.

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

RISE
”På RISE är det okej att testa saker som kanske går galet”
Läs mer
Lund 200422
Kerstin Eriksson på Rise.
Foto: André de Loisted
RISE
”Här på RISE har vi ett brett utbud av inriktningar”
Läs mer
RISE
”Vi har gått från 300 till cirka 2 700 anställda i Sverige”
Läs mer
NIBE
”NIBE håller fast vid sina rötter – och växer globalt”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
”Samhället kommer gå från hyperglobalt till mer lokalt”

Framtidsforskaren Kjell A Nordström spår en annorlunda arbetsmarknad post-corona.

Läs mer
Din karriär
Så blir du headhuntad

Den största rädslan för många nyutexaminerade är att inte få jobb. Och att få drömjobbet är ännu svårare. Men faktum är att det finns en viss yrkesgrupp som kan göra ditt sökande betydligt enklare – headhunters.

Läs mer
Din karriär
Så hittar du de ”osynliga” jobben

Allt fler arbetsgivare skippar traditionella platsannonser till förmån för kontakter och sociala medier. Här tipsar experten om hur du hittar dessa dolda jobb, tar kontakt med intressanta arbetsgivare – och ökar möjligheterna att få ditt drömjobb!

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer