Civilingenjör

SKF

”Jag kände mig direkt som en i teamet”

2022-06-13

Lästid ca 2 min

Foto: Julia Sjöberg

Kombinationen av teknik och kommunikation gör att Sofia Abdelkarim stortrivs i rollen som Project Manager på SKF.

Sofia Abdelkarim arbetar som projektledare på avdelningen Manufacturing Process Development på SKF i Göteborg. Rollen innebär att hon både får jobba med teknik och människor – vilket hon älskar.

Sofia Abdelkarim

Titel: Project Manager.

Utbildning: Civilingenjör, Mälardalens högskola, examen 2017.

Varför valde du att börja på SKF?

– Jag gjorde mitt examensarbete här när jag pluggade på Mälardalens högskola. Då visste jag inte så mycket om företaget, men jag fick direkt ett väldigt bra intryck av SKF som arbetsplats. Jag lärde känna många delar av organisationen och gillade den öppna kulturen. Det är
en platt organisation där det är lätt att få kontakt med folk, oberoende av vilken roll de har. Sedan gillar jag att man jobbar krossfunktionellt, vilket gör att man lär sig mycket av varandra.

Vilka utmaningar stöter du på i ditt arbete?

– Förutom att projekten jag arbetar med ofta är tekniskt komplexa, är kommunikationen alltid en stor utmaning. När man arbetar globalt, talar olika språk och kommer från olika kulturer är det lätt att missförstånd uppstår. Därför ser jag alltid till att vara väldigt tydlig och hittar olika typer av kommunikationssätt och vägar för att nå fram till alla. Det är dock utmanade på ett positivt sätt. Jag älskar att prata med nya människor och lära mig om deras liv och områden.

”Många vet inte hur brett ingenjörsyrket är.”

Hur är det att arbeta som kvinna i en mansdominerad bransch?

– Det var nog annorlunda förr, men jag känner mig verkligen som en i teamet. Och det har jag gjort redan från starten. Det som egentligen skiljer mig mest åt från mina kollegor är inte att jag är kvinna, utan att jag är ny på företaget. Många har arbetat här ett helt yrkesliv, och det ser jag som en stor fördel eftersom jag kan lära mig mycket av dem – samtidigt som jag själv kommer in med ett par nya ögon.

Vad har du för råd till andra unga tjejer som är nyfikna på att jobba med teknik eller IT?

– Våga testa! Det är bara att köra. Jag tror att många tänker att det är ett väldigt snävt område, när det egentligen är oerhört brett. Som ingenjör kan du jobba med så många olika typer av saker, och kan göra allt från att specialisera dig inom en viss teknik till att arbeta med projekt och kommunikation som jag gör. En teknisk utbildning ger helt enkelt en bra grund som man sedan kan utveckla utifrån vad man är intresserad av.

Text: Sara Schedin

SKF

SKF-koncernen är den ledande globala leverantören av produkter, kundanpassade lösningar och tjänster inom lager och lagerenheter, tätningar, mekatronik, service och smörjsystem. Tjänsterna innefattar tekniskt stöd, underhållsservice, tillståndsövervakning och utbildning. Idag är SKF representerat i mer är 130 länder.   Läsa mer: www.skf.se

Dela det här inlägget

SKF Placeringar

Högskoleingenjör

Artiklar du kanske gillar:

SKF
”Vår mix av kompetenser på SKF är oerhört värdefull”
Läs mer
Lia Detterfelt, Renova
Renova
”Vi hjälper beslutsfattare att göra smarta val”
Läs mer
PRV Patent och registreringsverket
“Det är här det händer, innan det händer”
Läs mer
Arto Pitkaniemi, Göteborgs energi
Göteborg Energi
Göteborg Energi – en långsiktig samhällsbyggare
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
”Det handlar om att hitta sitt ‘varför’”

Han är nätverksexperten som har lyckats fixa jobb till nästan 500 personer. Entreprenören Michael Saliba tycker att företagen borde bli lite smartare när de ska anställa – och uppmanar unga i karriären att våga ställa de större frågorna.

Läs mer
Din karriär
Ditt personliga mission statement

Är det dags att inventera bland dina mål och värderingar? Ett ”personligt mission statement” visar vart du är på väg.

Läs mer
Din karriär
Så här känner du igen en bra arbetsplats

Under vår livstid spenderar vi i genomsnitt 99 117 timmar på jobbet. Av den anledningen förtjänar du att vara på en arbetsplats där du trivs och mår bra. Men hur vet du att en arbetsplats är bra innan du börjat jobba där? Ledarskapscoachen Clara Löfvenhamn vet hur du redan under första arbetsintervjun kan ta reda på det.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer