Civilingenjör

SKF

”Vår mix av kompetenser på SKF är oerhört värdefull”

2023-09-04

Lästid ca 2 min

Maria Stranne, SKF

Foto: Julia Sjöberg

Samarbete och konstant uppföljning av mjukvaruutvecklingen bidrar till framgångar för SKF.

Maria Stranne började på SKF i december 2018 och under det första året var hon sektionschef för flera team som utvecklar mjukvaruprodukter. Efter ett år fick hon globalt ansvar för flera mjukvaruteam. Idag är hon enhetschef och leder en global organisation på 170 personer. 

– Konstant lärande är viktigt för mig och då är det spännande att jobba i ett stort globalt och komplext företag som SKF. Jag jobbar med att se hur vi kan dra nytta av digitalisering inom vår produktutveckling och att sätta riktlinjer runt utvecklingen av digitala produkter, säger hon.

Maria Stranne

Titel: Director Digital Engineering & Innovation.

Utbildning (skola och examensår): Högskoleingenjör datateknik, Örebro Universitet, examen 2001. 

Vad är du extra nyfiken på just nu?

”Generative och Applied AI – det djupdyker jag i just nu. Det händer otroligt mycket inom området och jag är nyfiken på värdet som vi kan få ut av det.”

Snabbrörligt arbetssätt

För att hålla ihop arbetet i grupper som är placerade runtom i världen använder Maria det agila arbetssättet. 

– Vi hade flera team som jobbade tillsammans med att utveckla en mjukvaruprodukt. Jag hade erfarenhet av ett ramverk som ger en bättre förmåga att leverera det värde som behövs och tog därför inspiration av det. Planering och tät uppföljning där man ser vilket beroende teamen har av varandra är centralt för att kunna leverera resultat.

Minskar energiåtgången

SKF har nyligen tagit fram ett syfte tillsammans med sina anställda: ”Together we re-imagine rotation for a better tomorrow”.

– Syftet tilltalar mig extra mycket eftersom vi finns inom så många industrier, applikationer och miljöer. Allt som roterar har ett lager. Flygplan, vindkraftverk, båtar, cyklar, tvättmaskiner och skateboards är bara några exempel. Hållbarhets- och miljöfrågorna är otroligt viktiga, och vi hjälper till att minimera friktion vilket gör att utrustning runtom i världen inte konsumerar lika mycket energi.

Topp 3 råd till dig som är ny på jobbet!

  1. Det är okej att inte kunna allt.
  2. Var ödmjuk. Många alternativ har redan testats, men våga ändå utmana och föreslå nya arbetssätt.
  3. Samarbeta med andra och ta hjälp av erfarna kollegor.

 

Mångfald berikar

Sammansättningen av personer från olika kulturer med lång erfarenhet och medarbetare som kommer in med nya synsätt bidrar till att föra SKF framåt. 

Det får oss att växa som personer. Vår mix av kompetenser gör att vi får jobba med många olika frågeställningar vilket är oerhört värdefullt. SKF är måna om att ta hand om sina anställda och stöttar omgivningen där man verkar. Det gör mig stolt.

Text: Tina Lindström Carlsson

SKF

SKF-koncernen är den ledande globala leverantören av produkter, kundanpassade lösningar och tjänster inom lager och lagerenheter, tätningar, mekatronik, service och smörjsystem. Tjänsterna innefattar tekniskt stöd, underhållsservice, tillståndsövervakning och utbildning. Idag är SKF representerat i mer är 130 länder.   Läsa mer: www.skf.se

Dela det här inlägget

SKF Placeringar

Högskoleingenjör

Artiklar du kanske gillar:

SKF
”Jag kände mig direkt som en i teamet”
Läs mer
Tobias Elgström står på ett kontor, framför Condesign-logon med en dator i handen.
Condesign
”Jag brukar likna Condesign vid en agent i idrottsvärlden”
Läs mer
Vattenfall
”Vi vill göra det möjligt att leva fossilfritt inom en generation”
Läs mer
Xylem
”Vi är med och stöttar världen att bli en bättre plats”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Delta i Universums undersökning!

Är du en Ledare, en Entreprenör eller en Jägare? Genom Universums karriärtest får du reda på vilken karriärtyp du är och vilka arbetsgivare som passar din profil.

Läs mer
Din karriär
Hjärnforskaren: Mobilen kan göra dig deprimerad

Mobilen är en digital godisskål som kan få oss att prestera sämre och bli mer stressade. Det menar hjärnforskaren Katarina Gospic – som tycker att vi ska bli bättre på att använda mobilen med en intention.

Läs mer
Din karriär
Är du redo för nästa kliv i karriären?

Nytt år och kanske har du redan börjat snegla på vad det har att erbjuda. Men skynda inte vidare riktigt än! Utvärdera tiden som har gått och låt årets erfarenheter guida dig framåt – de kommer att vara dina bästa redskap inför 2019.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer