2019-05-22

Högskoleingenjör

Trafikverket

”Vi gör hållbara lösningar som ska fungera för alla”

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: André de Loisted

Fredrik Holmlund på Trafikverket står utomhus på en bro och håller i räcket. Han ler mot kamera. Bakom honom syns en grön buss från Skånetrafiken.

#17

Högskoleingenjör

Offentlig sektor

Branschbäst logga

Medarbetarna på Trafikverket har människan i fokus när de jobbar för att göra Sverige närmare.

Trafikverket har till uppgift att utveckla ett effektivt och hållbart transportsystem. Projektledaren Fredrik Holmlund bidrar till att människor runt om i landet kan ta sig fram smidigt, grönt och tryggt.

Fredrik Holmlund

Titel: Projektledare.

Utbildning: Högskoleingenjör med maskininriktning, Högskolan i Skövde, examen 1994.

Vilket är ditt smultronställe? ”Jag är från Västergötland och väljer Hjo för att det är en trevlig stad nära Vättern. Mina morföräldrar bodde där och det är förknippat med många roliga minnen.”

Berätta om ditt jobb!

– Jag jobbar med planering, projektering och genomförande av vägprojekt. Ett av dem är i Vellinge kommun där vi jobbar med ökad framkomlighet för kollektivtrafiken och övrig trafik så att köerna minskar i rusningstid. Jag har jobbat inom industrin tidigare och det som är nytt för mig är den påverkan som allmänheten har. Det är en demokratisk process och vem som helst som är berörd av ett projekt kan ha synpunkter som påverkar. Ofta vet människor som bor och verkar lokalt vad som fungerar bra och mindre bra, så det är en utmanande och intressant del av vårt uppdrag.

”Vår vision om att komma fram smidigt, grönt och tryggt stämmer väl.”

Berätta om en utmaning du ställts inför och hur du löste den!

– Ett halvår in i ett projekt märkte vi att det vore bättre att förändra projektets omfattning. Då tog vi en diskussion med vår interna beställarorganisation om vår idé att använda resurserna på ett mer långsiktigt och hållbart sätt. Vi fick gehör för förändringen och i slutändan blev det en bättre lösning. Det var en gång- och cykelväg i Svedala kommun som landade i en parallellväg till E65 så att inte bara cyklister, utan även personer som använder långsamtgående fordon, skulle kunna ta sig fram på ett säkert sätt. Det var en mycket bra insats av hela teamet – vi backade tillbaka och gjorde det som kändes riktigt och som skulle tillföra mest värde för användaren i slutändan.

Vad gör dig stolt över din arbetsgivare?

– Trafikverket är bra på att göra hållbara lösningar som ska fungera för alla. Jag lockades hit för att jag kan göra något som förbättrar för människan i vardagen här. Vår vision om att komma fram smidigt, grönt och tryggt stämmer väl. Vi vill få med alla, jobba med hållbarhetsaspekten och förbättra möjligheten för människor att ta sig fram till familj, fritid och arbete. Vi gör helt enkelt Sverige närmare.

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.

Läs mer: www.trafikverket.se

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Civilingenjör

Högskoleingenjör

Samhällsvetare

Artiklar du kanske gillar

Jessica Hultgren, elektroingenjör på Göteborg Energi, sitter på kontoret och ler mot kameran. I förgrunden syns en turkos stol och en krukväxt, och på väggen bakom henne står det skrivet
Göteborg Energi
Hållbar stadsutveckling i fokus hos Göteborg Energi
Läs mer
Civilingenjören och soldaten Agnes Tyrén står lutad mot en vägg som föreställer någon slags ritning. Hon tittar in i kameran. I förgrunden syns en gulorange taklampa.
JM
”Allt som sker innan man börjar bygga är otroligt intressant”
Läs mer
Alba Sadikovska, labbingenjör på Husqvarna Group, står i en garageliknande byggnad, vid en arbetsbänk. På bänken ligger massor av olika verktyg.
Husqvarna Group
”Att skruva isär och plocka ihop saker passar mig perfekt”
Läs mer
Amer Hadic, Bravida sitter vid bordet med ritningar
Bravida
”Bravidaskolan är som en godispåse fylld med utbildningar”
Läs mer