2019-05-22

Högskoleingenjör

Trafikverket

”Vi gör hållbara lösningar som ska fungera för alla”

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: André de Loisted

Fredrik Holmlund på Trafikverket står utomhus på en bro och håller i räcket. Han ler mot kamera. Bakom honom syns en grön buss från Skånetrafiken.

#20

Högskoleingenjör

Offentlig sektor

Branschbäst loggaBranschbäst
Arbetsgivarna som har högst placering inom sin bransch på respektive ranking.

Medarbetarna på Trafikverket har människan i fokus när de jobbar för att göra Sverige närmare.

Trafikverket har till uppgift att utveckla ett effektivt och hållbart transportsystem. Projektledaren Fredrik Holmlund bidrar till att människor runt om i landet kan ta sig fram smidigt, grönt och tryggt.

Fredrik Holmlund

Titel: Projektledare.

Utbildning: Högskoleingenjör med maskininriktning, Högskolan i Skövde, examen 1994.

Vilket är ditt smultronställe? ”Jag är från Västergötland och väljer Hjo för att det är en trevlig stad nära Vättern. Mina morföräldrar bodde där och det är förknippat med många roliga minnen.”

Berätta om ditt jobb!

– Jag jobbar med planering, projektering och genomförande av vägprojekt. Ett av dem är i Vellinge kommun där vi jobbar med ökad framkomlighet för kollektivtrafiken och övrig trafik så att köerna minskar i rusningstid. Jag har jobbat inom industrin tidigare och det som är nytt för mig är den påverkan som allmänheten har. Det är en demokratisk process och vem som helst som är berörd av ett projekt kan ha synpunkter som påverkar. Ofta vet människor som bor och verkar lokalt vad som fungerar bra och mindre bra, så det är en utmanande och intressant del av vårt uppdrag.

”Vår vision om att komma fram smidigt, grönt och tryggt stämmer väl.”

Berätta om en utmaning du ställts inför och hur du löste den!

– Ett halvår in i ett projekt märkte vi att det vore bättre att förändra projektets omfattning. Då tog vi en diskussion med vår interna beställarorganisation om vår idé att använda resurserna på ett mer långsiktigt och hållbart sätt. Vi fick gehör för förändringen och i slutändan blev det en bättre lösning. Det var en gång- och cykelväg i Svedala kommun som landade i en parallellväg till E65 så att inte bara cyklister, utan även personer som använder långsamtgående fordon, skulle kunna ta sig fram på ett säkert sätt. Det var en mycket bra insats av hela teamet – vi backade tillbaka och gjorde det som kändes riktigt och som skulle tillföra mest värde för användaren i slutändan.

Vad gör dig stolt över din arbetsgivare?

– Trafikverket är bra på att göra hållbara lösningar som ska fungera för alla. Jag lockades hit för att jag kan göra något som förbättrar för människan i vardagen här. Vår vision om att komma fram smidigt, grönt och tryggt stämmer väl. Vi vill få med alla, jobba med hållbarhetsaspekten och förbättra möjligheten för människor att ta sig fram till familj, fritid och arbete. Vi gör helt enkelt Sverige närmare.

Trafikverket

Resor och transporter är en stor del av vår vardag. Trafikverket arbetar varje dag, dygnet runt, för att det ska fungera. Vi bygger och sköter statliga vägar och järnvägar och ansvarar för långsiktig planering av vägtrafik, järnvägstrafik, sjöfart och luftfart. Tillsammans med andra aktörer kan vi tänka vidare och underlätta livet i hela Sverige. Ett närmare Sverige där alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.  

Läs mer: www.trafikverket.se

Dela det här inlägget

Trafikverket Placeringar

Civilingenjör

Högskoleingenjör

Samhällsvetare

Artiklar du kanske gillar:

Trafikverket
Trafikverket framtidssäkrar järnvägen
Läs mer
Ida Benjaminsson, Trafikverket HK
Trafikverket
”Jag ser dagligen att det vi levererar gör skillnad”
Läs mer
Trafikverket
”Att vara med och göra nytta för samhället är viktigt för mig”
Läs mer
Emil Torp sitter i en grön fåtölj med hög rygg på Trafikverket. Han ler mot kameran.
Trafikverket
”Det jag jobbar med är till nytta för hela Sverige”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Sugen på att rädda världen?

Vill du vara en av de som tacklar klimathotet och jobbar mot en grönare framtid? Här är 5 yrken inom hållbarhet.

Läs mer
Din karriär
”Det handlar om att hitta sitt ‘varför’”

Han är nätverksexperten som har lyckats fixa jobb till nästan 500 personer. Entreprenören Michael Saliba tycker att företagen borde bli lite smartare när de ska anställa – och uppmanar unga i karriären att våga ställa de större frågorna.

Läs mer
Din karriär
Världens äldsta bloggare: “Det är aldrig för sent”

Hon kom över en gammal dator vid 90 års ålder och slog igenom som bloggare vid 99.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer