Högskoleingejör

Boliden

”Miljöarbetet kring gruvorna är lite av ett detektivarbete”

2020-06-09

Text: Therese Johansson

Foto: Boliden

På Boliden får Andreas Vallmark ett stort förtroende och möjligheten att kombinera teori och praktik i sitt dagliga arbete.

Andreas jobbar som utvecklingsingenjör på det anrika metallföretaget Boliden, som funnits i snart hundra år. I ett team tillsammans med tre andra personer samordnar han miljöarbetet runt Bolidens nedlagda gruvområden. Ett variationsrikt arbete där kreativ problemlösning och ett stort eget ansvar står i centrum.

Andreas Vallmark

Titel: Utvecklingsingenjör.
Utbildning: Kandidatprogrammet i miljö- och hälso-
skydd, Umeå universitet, examen 2012.
Vilken är din favoritinnovation? ”I dessa tider av hemmaarbete är jag väldigt tacksam för Microsoft Teams för att kunna sköta jobbet och hålla kontakten med kollegor.”

Berätta om din roll!

– Det är lite som ett detektivarbete att jobba med nedlagda gruvor. Man har ett problem eller en frågeställning där man måste jobba sig bakåt i tiden och samla ihop underlag, ställa rätt frågor till rätt personer och försöka få fram en korrekt helhetsbild över området. Syftet med vårt arbete är att förvalta nedlagda gruvor och jobba med att successivt förbättra den närliggande miljön. Det är väldigt tillfredsställande att jobba med miljöförbättrande åtgärder på ett så konkret sätt.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Mixen mellan att tänka själv och samarbeta i team, men också kontrasten mellan det praktiska fältarbetet och projektfasens mer teoretiska arbete. Det är varierande, dagarna går fort och det händer nya intressanta saker hela tiden. Man får verkligen användning för alla sina kunskaper, både de teoretiska och praktiska, vilket gör jobbet stimulerande.

”Det är högt i tak och väldigt fritt.”

Vad utmärker Boliden som arbetsgivare?

– Förtroendet gentemot medarbetarna. Vi uppmanas att jobba med ständiga förbättringar och använda vår kreativitet för att stärka våra rutiner och arbetssätt. Det finns en öppenhet för nya förslag och idéer, och kan man argumentera för sin sak är det sällan några problem att faktiskt få genomföra det. Det är högt i tak och väldigt fritt – samtidigt som det förväntas att man tar eget ansvar.

Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut?

– Eftersom Boliden är så stort finns det goda möjligheter. Kompetensutveckling är ständigt aktuellt; kurser och konferenser över hela världen finns tillgängliga om man vill vässa sina kunskaper inom något område. Jag ser fram emot att gå en kurs om dammar och dammsäkerhet till hösten för att fördjupa mina kunskaper om detta!

Boliden

Boliden är ett ledande europeiskt metallföretag som verkar i en spännande bransch. Det finns nästan inga produkter i dagens samhälle som inte innehåller, eller i sin framställning är beroende av metaller. Huvudmetallerna är zink och koppar, men även bly, guld och silver framställs. Boliden behöver människor med spetskunskap och kreativt tänkande och erbjuder omväxlande och spännande arbetsuppgifter.

Läs mer: www.boliden.com

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Linn Arnelöf arbetar på Boliden.
Boliden
”Det finns en anledning till att jag är kvar – jag stormtrivs”
Läs mer
Therese Bäckström Zidoni på jobbet på Boliden.
Boliden
”Jag hoppas att jag kan inspirera fler till att börja på Boliden”
Läs mer
Boliden
”Mitt nätverk växer samtidigt som jag utvecklas som projektledare”
Läs mer
Boliden
”Jag kan göra allt jag drömt om och samtidigt bo där jag vill”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
“Hållbarhet och prestige står högt i kurs hos talangerna”

Sveriges studenter har fått säga sitt i Universums årliga undersökning vad gäller attityder till arbetsliv & karriär. En tydlig trend är hållbarhetsfrågan.

Läs mer
Din karriär
Vilken karriärprofil är du?

Med hjälp av resultaten från Universums karriärtest har man tagit fram fem olika karriärprofiler: Go-Getter, Globe-Trotter, Ground-Breaker, Change-Maker och Balance-Seeker.

Läs mer
Din karriär
Bra stämning viktigare än skarpa hjärnor

Kunskap och talang behöver inte vara lika viktigt för en arbetsgrupp som god stämning.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer