Civilingenjör

Siemens

”På Siemens är du med och bidrar till en bättre framtid”

2019-06-09

Text: Sofie Lundmark

Foto: Felicia Yllenius

Matilda Stendahl och Stefan Liss  står i en spiraltrappa i en ljusgård. Bakom dem ser man flera kontorsvåningar. De ler mot kameran.

Som traineer på Siemens får Matilda Stendahl och Stefan Liss en raketstart på karriären.

Matilda Stendahl och Stefan Liss är mitt uppe i Siemens 13 månader långa traineeprogram. I oktober kliver de in i mer definierade tjänster – Matilda inom digitalisering av fastigheter, och Stefan som produktchef för
industridatorer. Först väntar dock en utlandsvistelse om tolv veckor, där de båda ska jobba på olika Siemenskontor i Tyskland.

Stefan Liss

Titel: Graduate Trainee.

Utbildning: Industriell ekonomi med inriktning integrerad produktion, KTH, examen 2018.

Matilda Stendahl

Titel: Graduate Trainee.

Utbildning: Civilingenjör inom energi och miljö med master inom hållbar energiteknik, KTH, examen 2018.

Berätta, vad lockade er till Siemens?

Stefan: – Jag gjorde mitt examensarbete här och under den perioden fick jag en inblick i hur Siemens arbetar med hållbarhet och att skapa värde för samhället i stort. Hållbarhetsarbetet tar avstamp i FN:s 30 globala klimatmål där varje land som Siemens finns i tar olika initiativ för att ge tillbaka till samhället. Den filosofin lockade mig att söka till Siemens traineeprogram.

Matilda: – Jag ville jobba på ett företag där jag
kände att jag kunde bidra till en bättre framtid.
Siemens är en häftig aktör på det sättet för det
finns många möjligheter att påverka. Det blir till
exempel tydligt i och med att vi jobbar med många av samhällets megatrender såsom digitalisering och urbanisering. För mig känns det viktigt att en stor arbetsgivare som Siemens tar det ansvaret.

Vilka utvecklingsmöjligheter finns det?

Stefan: – Konceptet trainee är väldigt etablerat på Siemens. Programmet i sig erbjuder många möjligheter att utvecklas, och dagligen träffar vi medarbetare som börjat sina karriärer på det sättet. Det är väldigt inspirerande. Jag har också tagit initiativ till att engagera mig i Siemens mångfaldsstyrelse, så det finns flera olika sätt att utvecklas här.

Matilda: – Jag uppskattar att det finns stora möjligheter att påverka det egna arbetet. För ett tag sedan var jag intresserad av vad vår nordiska vd gör på jobbet, så jag mailade och frågade om jag kunde få en inblick. Resultatet blev att jag fick gå bredvid honom under en heldag för att lära mig mer om vad en vd gör. Det säger något om Siemens kultur – om man räcker upp handen och frågar så finns det alltid hjälp och stöd att få.

Siemens

Siemens är ett globalt teknikföretag som har stått för ingenjörskonst, innovation, kvalitet, pålitlighet och internationalitet i mer än 165 år. Vi är verksamma i mer än 200 länder och fokuserar på områdena elektrifiering, automation och digitalisering. I Sverige är vi cirka 4 200 medarbetare på ett 40-tal orter med huvudkontor i Upplands Väsby (fr.o.m nov 2017 i Solna).

Läs mer: www.siemens.se

Dela det här inlägget

Siemens Placeringar

Civilingenjör

Högskoleingenjör

Artiklar du kanske gillar:

Siemens
”Traineeprogrammet är en raketstart på karriären”
Läs mer
PostNord
”Alla känner inte till den internationella aspekten”
Läs mer
Kollmorgen
”Vi har möjlighet att skapa mycket innovation”
Läs mer
Sweco
Sweco utvecklar medarbetarna som formar framtidens samhällen
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Äg intervjun med coachens bästa tips

”Hur ska jag framställa mig själv på bästa sätt?” Bästa tipsen inför anställningsintervjun.

Läs mer
Din karriär
”Det handlar om att hitta sitt ‘varför’”

Han är nätverksexperten som har lyckats fixa jobb till nästan 500 personer. Entreprenören Michael Saliba tycker att företagen borde bli lite smartare när de ska anställa – och uppmanar unga i karriären att våga ställa de större frågorna.

Läs mer
Din karriär
Viktigt för unga studenter!

Möjligheten att tjäna bra i framtiden, ha goda referenser och en trygg anställning är viktigast när Sveriges studenter ska välja arbetsgivare.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer