Civilingenjör

Sweco

“På Sweco kan man växa precis hur snabbt man själv vill och kan”

2024-06-20

Foto: Felicia Yllenius

Alexandra Tidlund har jobbat på Sweco i 17 år och Simon Larsson har nyligen börjat sin resa inom företaget. Här är fokus på personlig och professionell utveckling, vilket hjälper medarbetarna att nå sin fulla potential.

Sweco är ett ledande konsultbolag inom arkitektur och teknik. Alexandra Tidlund är  affärsenhetschef för Transmission & Distribution och Simon Larsson arbetar som Junior Sustainability Strategist.

Alexandra Tidlund

Titel:  Affärsenhetschef
Utbildning (skola och examensår): Civilingenjörsexamen, Kungliga Tekniska Högskolan, examen år 2000.

Vad gillar ni mest med era jobb? Samarbetet med andra människor. Att tillsammans ta beslut och sätta riktningen för verksamhetens utveckling är något jag verkligen uppskattar. Jag gillar också att arbeta inom energiomställningen, vilket är både inspirerande och motiverande.

Simon Larsson

Titel: Junior Sustainability Strategist
Utbildning (skola och examensår): Civilingenjörsexamen inom industriell ekonomi, Linköpings universitet, examen 2022.

Vad gillar ni mest med era jobb? För mig handlar det om att jag har träffat rätt i vad jag gör och vad jag har för intresse. Jag uppskattar friheten och ansvaret att driva nya initiativ inom hållbarhetsområdet. Att få vara på frontlinjen i den gröna omställningen är väldigt inspirerande.

 

Vad gör ni på jobbet?

Simon: Jag arbetar med strategiska hållbarhetsfrågor för olika typer av kunder, från kommuner och myndigheter till internationella storbolag. Mitt arbete inkluderar allt från strategiutveckling och målsättning till analys av hållbarhetsdata och utbildning. Det är en bred roll där jag får jobba med många olika projekt samtidigt, vilket gör det väldigt varierande och intressant.

 

Alexandra: Min roll som affärsenhetschef innebär att jag leder en enhet med cirka 400 medarbetare spridda över landet. Vi arbetar med konsulttjänster inom kraftöverföring och distribution, inklusive kraftledningar, transformatorstationer och kraftsystemanalys. Min dag består av allt från strategiskt ledarskap och affärsutveckling till att stötta mina team i deras projekt och säkerställa att vi når våra mål.

Hur började er resa på Sweco?

Simon: Det här är mitt första jobb efter examen. Jag pluggade industriell ekonomi i Linköping och har alltid haft ett hållbarhetsintresse. Efter att jag hade skrivit mitt exjobb på Polestar om utmaningar och lösningar inom industriomställningen i Sverige sökte jag rollen som hållbarhetsstrateg på Sweco. Jag blev del av en helt nystartad grupp med fokus på hållbar omställning. Det har varit en otrolig resa att få vara med och bygga upp något från grunden. 

 

Alexandra: Jag kom in på Sweco genom ett förvärv 2007 och började som gruppchef. Jag har alltid jobbat inom energi, i olika roller, och är nu affärsenhetschef med fokus på elnätsfrågor. Kulturen på Sweco och möjligheten att utvecklas gör att jag trivs och har stannat här så länge.

Hur har ni utvecklats i era roller på Sweco?

Simon: Det som har fått mig att utvecklas mest på Sweco är den dialog jag haft med min chef om mina personliga mål. Jag sa tidigt att jag ville börja leda uppdrag och nästan direkt fick jag möjligheten att göra det. Nu leder jag flera projekt samtidigt och har fått ta mer och mer ansvar. På Sweco kan man växa precis hur snabbt man själv vill och kan.

 

Alexandra: Jag känner verkligen att Sweco erbjuder stora möjligheter för personlig och professionell utveckling. Själv har jag fått chans att ta på mig nya roller och utmaningar genom åren både som gruppchef, regionchef och nu affärsenhetschef. Vår kultur inbjuder till att medarbetare ska ha möjlighet att utvecklas och växa i sina roller. Det handlar om att ha en god dialog med sin chef och att företaget är lyhört för medarbetarnas önskemål och ambitioner.

Text: Sara Schedin

Sweco

Sweco planerar och utformar framtidens hållbara samhällen och städer. Tillsammans med våra kunder utvecklar våra 20 000 arkitekter, ingenjörer och andra experter lösningar för att hantera urbaniseringen, ta vara på digitaliseringens möjligheter och göra framtidens samhällen mer hållbara. Sweco är det ledande konsultföretaget inom teknik och arkitektur i Europa med en omsättning på cirka 24 miljarder SEK.

Dela det här inlägget

Sweco Placeringar

Civilingenjör

Högskoleingenjör

Artiklar du kanske gillar:

Sweco
Sweco utvecklar medarbetarna som formar framtidens samhällen
Läs mer
Richard Orgård, HR- och hållbarhetschef står i ett ljust och öppet kontorslandskap och ler mot kameran.
Securitas
”Securitas har en stark tradition av kompetensutveckling”
Läs mer
Lisa Önnerlöv på Bolidens kontor. på bordet framför ligger färgglada byggmoduler
Boliden
”Vi jobbar stenhårt med att införa nya tekniska lösningar”
Läs mer
Eskilstuna kommun
”Många tror att vi GIS-ingenjörer är magiker”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
På andra sidan pandemin: hur ser framtidens arbetsplats ut?

Vi gör en djupdykning i distansarbetets möjligheter och utmaningar.

Läs mer
Din karriär
Första hjälpen-guide för nya traineer

Hur kommer man in på bästa sätt på en ny avdelning och tar plats som trainee?

Läs mer
Din karriär
Så här känner du igen en bra arbetsplats

Under vår livstid spenderar vi i genomsnitt 99 117 timmar på jobbet. Av den anledningen förtjänar du att vara på en arbetsplats där du trivs och mår bra. Men hur vet du att en arbetsplats är bra innan du börjat jobba där? Ledarskapscoachen Clara Löfvenhamn vet hur du redan under första arbetsintervjun kan ta reda på det.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer