Skanska Placeringar
Civilingenjör
- 24 Skanska
Högskoleingenjör
- 4 Skanska
2021-06-08
Lästid ca 2 min
#24
Civilingenjör
Foto: Felicia Yllenius
Josefine Sjölander har hunnit med mycket under åren på Skanska och tar ständigt nya steg i karriären.
Redan under studietiden sommarjobbade Josefine Sjölander på Skanska. Hon gick studentprogrammet Skanska 21 och skrev på sin anställning ett halvår innan hon tog examen. Nu har hon en arbetsledande roll i betongblocket i Skanskas projekt Slussen, och är högra handen till blockchefen som ser till att produktionen rullar på.
– Jag valde aktivt att gå till produktionssidan och att vara ute i projekt även om jag gick en konstruktionsmaster. Jag visste tidigt att det är ute jag vill vara, säger hon.
Josefine Sjölander
Titel: Produktionschef på Väg och anläggning i Stockholm.
Utbildning: Civilingenjör, master inom konstruktion. Chalmers tekniska högskola, examen 2016.
Vad gör du helst på fritiden? ”Jag gillar att umgås med vänner och familj, och tar gärna en springtur i området där jag bor.”
– De två första åren var jag produktionsingenjör i en grupp som hjälptes åt att lösa uppgifter, som planering av ekonomi och kvalitet, och hjälpa arbetsledare och blockchef ute på plats. Jag gick vidare som tidplanerare där jag strukturerade och prioriterade arbetsordningen för de olika teknikslagen. Nu är jag samordnande arbetsledare åt betonggruppen. I år är tanken att jag ska bli blockchef som ser till att betongarbetet går enligt plan.
– Det är att jag får skapa och förverkliga tidiga visioner som tagits fram av arkitekter och beställare. Jag får handlingarna i handen och sätter tänderna i dem, och tillsammans i teamet ser vi till att de blir till verklighet. Det gäller att planera samtidigt som det produceras – att göra allt på en gång är en utmaning men också det roliga.
”Här finns en kultur där man kan ösa på med frågor som kommer upp.”
– Jag har blivit väl omhändertagen – det finns många kompetenta kollegor på Skanska och här finns en kultur där man kan ösa på med frågor som kommer upp. Man behöver inte kunna allt själv. Jag har haft väldigt bra handledare och mentorer redan från första dagen. Det gör att jag har lärt mig vad en bra mentor är och kan föra det vidare.
3 tips till dig som är ny på jobbet
1. Våga fråga. Det visar att du är intresserad och gör att du lär dig mer.
2. Var nyfiken. Fråga om du får sitta med och se hur man löser olika uppgifter.
3. Ta för dig. Upptäcker du något som verkar roligt, berätta det för dina ledare så att de kan hjälpa dig att förverkliga det.
– Alla kan lära alla. Det är roligt att jobba med så många olika personligheter och bakgrunder. Jag som tillhör den yngre generationen kan lära ut olika datorprogram medan den äldre generationen kan ge erfarenhetsåterföring – det blir ett intressant samspel.
Skanska
Det senaste årets pandemi har i hög grad påverkat våra liv, något som reflekteras i Universums årliga studentundersökning.
Läs merStudentundersökningen 2022 visar att lönerelaterade faktorer som hög grundlön och framtida hög inkomst blir allt viktigare för studenterna.
Läs merNytt år och kanske har du redan börjat snegla på vad det har att erbjuda. Men skynda inte vidare riktigt än! Utvärdera tiden som har gått och låt årets erfarenheter guida dig framåt – de kommer att vara dina bästa redskap inför 2019.
Läs merVill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.
Läs mer