Civilingenjör

Skanska

”Tillsammans ser vi till att visionerna förverkligas”

2021-06-08

Lästid ca 2 min

#23

Civilingenjör

Bygg

Branschbäst loggaBranschbäst
Arbetsgivarna som har högst placering inom sin bransch på respektive ranking.

Foto: Felicia Yllenius

Josefine Sjölander har hunnit med mycket under åren på Skanska och tar ständigt nya steg i karriären.

Redan under studietiden sommarjobbade Josefine Sjölander på Skanska. Hon gick studentprogrammet Skanska 21 och skrev på sin anställning ett halvår innan hon tog examen. Nu har hon en arbetsledande roll i betongblocket i Skanskas projekt Slussen, och är högra handen till blockchefen som ser till att produktionen rullar på. 

– Jag valde aktivt att gå till produktionssidan och att vara ute i projekt även om jag gick en konstruktionsmaster. Jag visste tidigt att det är ute jag vill vara, säger hon.

Josefine Sjölander

Titel: Produktionschef på Väg och anläggning i Stockholm.

Utbildning: Civilingenjör, master inom konstruktion. Chalmers tekniska högskola, examen 2016.

Vad gör du helst på fritiden? ”Jag gillar att umgås med vänner och familj, och tar gärna en springtur i området där jag bor.”

Berätta om din karriär!

– De två första åren var jag produktionsingenjör i en grupp som hjälptes åt att lösa uppgifter, som planering av ekonomi och kvalitet, och hjälpa arbetsledare och blockchef ute på plats. Jag gick vidare som tidplanerare där jag strukturerade och prioriterade arbetsordningen för de olika teknikslagen. Nu är jag samordnande arbetsledare åt betonggruppen. I år är tanken att jag ska bli blockchef som ser till att betongarbetet går enligt plan.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det är att jag får skapa och förverkliga tidiga visioner som tagits fram av arkitekter och beställare. Jag får handlingarna i handen och sätter tänderna i dem, och tillsammans i teamet ser vi till att de blir till verklighet. Det gäller att planera samtidigt som det produceras – att göra allt på en gång är en utmaning men också det roliga.

”Här finns en kultur där man kan ösa på med frågor som kommer upp.”

Hur ser stödet ut längs vägen?  

– Jag har blivit väl omhändertagen – det finns många kompetenta kollegor på Skanska och här finns en kultur där man kan ösa på med frågor som kommer upp. Man behöver inte kunna allt själv. Jag har haft väldigt bra handledare och mentorer redan från första dagen. Det gör att jag har lärt mig vad en bra mentor är och kan föra det vidare.

3 tips till dig som är ny på jobbet

1. Våga fråga. Det visar att du är intresserad och gör att du lär dig mer.

2. Var nyfiken. Fråga om du får sitta med och se hur man löser olika uppgifter.

3. Ta för dig. Upptäcker du något som verkar roligt, berätta det för dina ledare så att de kan hjälpa dig att förverkliga det.

Hur ser samarbetet ut? 

– Alla kan lära alla. Det är roligt att jobba med så många olika personligheter och bakgrunder. Jag som tillhör den yngre generationen kan lära ut olika datorprogram medan den äldre generationen kan ge erfarenhetsåterföring – det blir ett intressant samspel.

Text: Tina Lindström Carlsson

Skanska

Skanska skapar hållbara lösningar inom bygg- och anläggning, infrastruktur, bostäder och kommersiella lokaler. Just nu driver vi tusentals projekt i Norden, Centraleuropa, UK och USA. Våra medarbetare bidrar till vår framgång och att vi idag är ett av världens största byggföretag.

Dela det här inlägget

Skanska Placeringar

Civilingenjör

Högskoleingenjör

Norden Teknik

Artiklar du kanske gillar:

Skanska
“Oväntat nog visade sig det här vara mitt drömjobb”
Läs mer
Skanska
”Det är en väldigt varm och familjär stämning”
Läs mer
Hanna Gustafsson, Skanska. Hon står utomhus med skyddshjälmen på.
Skanska
”Varje projekt är som att starta ett nytt företag”
Läs mer
Matilda Stendahl och Stefan Liss  står i en spiraltrappa i en ljusgård. Bakom dem ser man flera kontorsvåningar. De ler mot kameran.
Siemens
”På Siemens är du med och bidrar till en bättre framtid”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Bra stämning viktigare än skarpa hjärnor

Kunskap och talang behöver inte vara lika viktigt för en arbetsgrupp som god stämning.

Läs mer
Din karriär
Sök jobb via Instagram

Det blir allt vanligare att söka jobb via sociala medier. Att söka jobb via Instagram ger dig en chans att vara kreativ och nå ut till en stor publik.

Läs mer
Din karriär
Dopaminkick – därför vill vi tjäna ett högre syfte

Den egoistiska eran är över, nu vill vi hjälpa andra och skapa en mer solidarisk och hållbar värld. Varför känner vi så, och vad är det egentligen som händer i oss när vi får arbeta för ett större sammanhang?

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer