2020-06-09

Civilingenjör

Boliden

”Våra metaller är avgörande för att skapa en hållbar framtid”

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Kristofer Hedlund

Civilingenjör

Utmanare loggaUtmanare
Arbetsgivarna som tagit upp jakten på topplaceringarna.

Civilingenjören Johanna Torstensson bidrar till att bryta ny mark inom hållbarhet på Boliden.

Johanna Torstensson är hållbarhetscontroller på metallföretaget Boliden sedan hösten 2018. Hennes uppdrag kretsar kring ämnen som miljö, energi, hälsa och säkerhet.
– Jag har bland annat varit med och utvecklat vårt klimatprogram, och vi fortsätter att sätta nya mål för framtiden, säger hon.

Johanna Torstensson

Titel: Sustainability Controller.
Utbildning: Civilingenjör energi och miljö, KTH, examen 2018.
Vilket är ditt smultronställe i Sverige? ”Västkusten – solnedgången en varm sommarkväll är oslagbar.”

Hur ser du på utvecklingsmöjligheterna?

– Möjligheterna till utveckling är stora på Boliden. I nuläget jobbar jag med strategiska frågor inom hållbarhet på huvudkontoret, och det vore även intressant att vara på en av våra enheter i Sverige eller utomlands och jobba med praktiska utmaningar i vardagen.

Berätta om något som gör dig stolt över din arbetsgivare!

– Boliden är en del av basindustrin och vågar sätta hållbarhet på agendan. De metaller vi producerar är avgörande för att kunna skapa en hållbar framtid med all typ av elektronik som efterfrågas, exempelvis elbilar, vindkraft och solceller. Boliden har förstått sin uppgift i den samhällsrollen och utgår från den samtidigt som vi försöker minska vår klimatpåverkan.

”Jag blev förvånad men stolt över att vi kunde göra så stort intryck.”

Berätta om något som inte är allmänt känt om er!

– Vi hade ett gäng blivande bergsingenjörer från Kanada på besök i Aitikgruvan. De fick se våra nya eldrivna gruvtruckar, där enbart hjulen är fem meter höga, och blev helt hänförda. De ville veta allt om tekniken och när föraren steg ut sprang de mot henne för att skaka hand och ställa frågor. Jag blev förvånad men stolt över att vi kunde göra så stort intryck. Kanada är gruvtungt med mycket teknikutveckling, och att Boliden kan visa upp banbrytande tekniska lösningar för att minska klimatpåverkan är inspirerande.

Vad skulle du vilja ge för råd till den som är ny på jobbet?

– Prata med så många av dina kollegor som möjligt för att få förståelse för vad de jobbar med. Det gör att du får en bättre inblick i företaget och känner att du är en del av ett större sammanhang. Alla är viktiga. Jag tycker att mitt jobb är intressant men det hade inte fungerat utan ekonomi-, it- och utvecklingsavdelningen.

Boliden

Boliden är ett ledande europeiskt metallföretag som verkar i en spännande bransch. Det finns nästan inga produkter i dagens samhälle som inte innehåller, eller i sin framställning är beroende av metaller. Huvudmetallerna är zink och koppar, men även bly, guld och silver framställs. Boliden behöver människor med spetskunskap och kreativt tänkande och erbjuder omväxlande och spännande arbetsuppgifter.

Läs mer: www.boliden.com

Dela det här inlägget

Boliden Placeringar

Norden – Teknik 2020

Artiklar du kanske gillar:

Boliden
”Här kan man verkligen vara med och göra skillnad”
Läs mer
Boliden
”Miljöarbetet kring gruvorna är lite av ett detektivarbete”
Läs mer
Boliden
”Det bästa med mitt jobb är att det är så kreativt”
Läs mer
Lisa Önnerlöv på Bolidens kontor. på bordet framför ligger färgglada byggmoduler
Boliden
”Vi jobbar stenhårt med att införa nya tekniska lösningar”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Här är trenderna inom rekrytering

Vad letar rekryterarna efter och hur kan du utnyttja det till din fördel för att få drömjobbet? Här är rekryteringsexperten Linus Zackrissons bästa tips.

Läs mer
Din karriär
Åtta misstag som kan kosta dig jobbet

Det finns vissa klaver du inte vill trampa i när du söker jobb. Som att låta som en robot, eller att stalka rekryterarna. Här är åtta misstag och hur du undviker dem.

Läs mer
Din karriär
Så landar du jobbet via sociala medier

Sociala medier är numer regel än undantag i jakten på drömjobbet. Charlotta Nordström, digital expert på Proffice, tipsar om hur du använder de digitala kanalerna för att landa nästa jobb.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer