Sjuksköterskor

Falck Emergency

”Vår främsta drivkraft är att hjälpa andra”

2019-05-29

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Kristofer Hedlund

Ambulanssjuksköterskan Emelie Askelin sitter i förarsätet i en ambulans med högra handen på ratten och ler mot kameran, fönsterrutan är öppen. Utanför bilen står Uno Lundberg, vd på Falck Emergency. Han lutar ena armen mot bilens dörr och ler även han mot kameran.

Falck Emergency är rustade med engagerade och kunniga medarbetare inför framtidens vårdbehov.

Falck Emergency är med och driver den mobila vården. Ambulansverksamheten är störst men de har även verksamhet inom räddningstjänst, vägassistans, läkarbilar och patienttransporter. Uno Lundberg är vd sedan februari 2018. – Våra medarbetare har hög kompetens och ett stort engagemang, och det är jag oerhört stolt över. Vi består av människor som hjälper människor, säger Uno.

Uno Lundberg
Titel: Vd
Utbildning: Civilekonom, Stockholms universitet, examen 1988
Vad inspirerar dig? ”Att jobba med frågor som förändring och ledarskapsutveckling. Om man inte har ledare på plats blir det ingen utveckling i verksamheten.”

 

 

Emelie Askelin
Titel: Ambulanssjuksköterska.
Utbildning: Specialistsjuksköterska barn, Karolinska institutet, examen 2013. Pågående studier till specialistsjuksköterska, ambulanssjukvård.
Vad eller vem inspirerar dig? ”Alla professionella och erfarna kollegor ger mig enorm inspiration – jag vill bli lika bra som dem.”

Emelie Askelin valde att lämna barnakuten för ett jobb som ambulanssjuksköterska på Falck Emergency. Gemenskapen, det nära samarbetet och att få bidra till att skapa lugn i en ofta kaotisk situation är några anledningar till varför hon trivs så bra. – Jag har världens bästa jobb, säger hon.

Vad skiljer er från andra aktörer?

– Bredden av vår verksamhet. Vi är en global aktör och vår främsta drivkraft är att hjälpa andra. Sedan 2014 ingår Previa i koncernen. Legofamiljen Kirkby är delägare, och huvudägare är danska Lundbeck Foundation – en stiftelse som de senaste fem åren har delat ut 2,5 miljarder kronor till forskning om hjärnans sjukdomar. Det är vi alla väldigt stolta över – oavsett om vi vårdar i en ambulans, bärgar en bil eller släcker en brand så gör vi gott, säger Uno.

”Vi består av människor som hjälper människor.”

Hur är Falck som arbetsplats?

– Arbetet är omväxlande, du har kompetensen och utrustningen men har ingen aning om vad som ska hända under dagen. I vår kultur är det viktigt att sätta laget före jaget, tillsammans har vi kul och blir ännu bättre på det vi gör. Vi eftersträvar också balans mellan privat och arbetsliv. I dag har har många människor ett tajt livspussel, och därför eftersträvar vi hög flexibilitet i schemaläggningen, säger Uno.

Vad var det som gjorde att du valde Falck?

– Falck var det enda företaget som kunde erbjuda mig ett anpassat schema. De tar hänsyn till att jag behöver jobba dagtid och att jag inte kan jobba så många helger. Ett av mina tre barn har särskilda behov och det krävs lite mer planering för att vi ska fungera som familj. Jag hade en ganska god bild av rollen innan jag började men det blev ännu bättre än jag vågade hoppas på, säger Emelie.

Falck Emergency

 Falck bedriver verksamhet i Sverige sedan 1950 och arbetar med olika verksamheter inom vård och hälsa, beredskap, räddning och rehabilitering. Den röda tråden genom alla olika delar av Falck bygger på en gemensam vilja att hjälpa människor. Falck ägs till två tredjedelar av Lundbeckfonden, en stiftelse som delar ut stora pengar till forskning bland annat om hjärnans sjukdomar.

Läs mer: www.falcksverige.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Falck Emergency
”Du utvecklas ständigt, inget uppdrag är det andra likt”
Läs mer
Falck Emergency
”Viljan att hjälpa medmänniskor i nöd binder oss samman”
Läs mer
Ambulanssjuksköterskan Emelie Askelin sitter i förarsätet i en ambulans med högra handen på ratten och ler mot kameran, fönsterrutan är öppen. Utanför bilen står Uno Lundberg, vd på Falck Emergency. Han lutar ena armen mot bilens dörr och ler även han mot kameran.
Falck Emergency
”Vår främsta drivkraft är att hjälpa andra”
Läs mer
Jessica Widegren, omvårdnadschef på Karolinska Universitetssjukhuset, halvligger i en rolig stol som ser ut som insidan på en vattenmelon. Den är alltså helt rund, lite som ett ägg. Jessica har fötterna rakt upp i
Karolinska Universitetssjukhuset
”Man kan vara på Karolinska i många år och hela tiden utvecklas”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
På andra sidan pandemin: hur ser framtidens arbetsplats ut?

Vi gör en djupdykning i distansarbetets möjligheter och utmaningar.

Läs mer
Din karriär
”Pengar och trygghet väger tungt”

Studentundersökningen 2022 visar att lönerelaterade faktorer som hög grundlön och framtida hög inkomst blir allt viktigare för studenterna.

Läs mer
Din karriär
Längtan efter trygghet och äkthet viktigt för Generation Z
Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer