2020-09-03

”Vi har möjlighet att skapa mycket innovation”

Text: Elsa Sjögren

Foto: Julia Sjöberg

På Kollmorgen står innovation står i centrum och medarbetarna hjälper sina kunder att lösa komplexa problem.

Möjligheten att jobba med innovation och att vara en del av ett marknadsledande företag gör att Johanna Turesson och Rasmus Åkerlund trivs på Kollmorgen. Företaget är världsledande inom automationsprodukter för mobila robotar och automatiska truckar och tillverkar mjukvara, hårdvara och navigering. Johanna är strategisk produktutvecklingschef och arbetar med framtida produkter medan Rasmus är mjukvaruutvecklare och skriver de algoritmer som gör att robotarna rör sig på ett effektivt sätt i förhållande till varandra.

Johanna Turesson

Titel: Manager Strategic Product Development.

Utbildning: Automation och mekatronik med en master i produktutveckling, Chalmers tekniska högskola, examen 2016.

Vad är det bästa med era jobb?

Rasmus: – Det är en lagom storlek på företaget och en trevlig arbetsmiljö där man känner alla. Det är häftigt att se att det vi gör har en nytta hos kunderna och löser komplexa problem.

Johanna: – Det är väldigt intressant att vi, trots att vi är ett relativt litet företag, har möjlighet att skapa så mycket innovation. I mitt jobb älskar jag att kunna börja på ruta ett, försöka förstå kunders behov och sedan skapa en produkt som matchar det.

Rasmus Åkerlund

Titel: Software Engineer & Scrum Master.

Utbildning: Teknisk fysik med en master i komplexa adaptiva system, Chalmers tekniska högskola, examen 2018.

Vilket råd hade ni velat ge er själva när ni var nya på jobbet?

Johanna: – Att inte sitta och vänta utan ta för sig. Många nyexaminerade tänker nog att de måste vänta tills de har lärt sig mer, eller att de måste ha varit där ett visst antal år, innan de kan ta plats. Men får man möjligheten att göra ett bra jobb så kommer det belönas.

Rasmus: – Tänk på vilka mål du har med din karriär och vilka kompetenser du vill bygga. Ha en dialog med din chef och dra nytta av arbetsplatsens kompetens, på samma sätt som de drar nytta av din. Där har du ett stort eget ansvar. Det blir mycket roligare att jobba när du känner att det arbete du gör driver dig framåt.

Vad gör er stolta över att jobba på Kollmorgen?

Rasmus: – Det som gör mig mest stolt är den kundbas vi har och marknadsdominansen vi haft under en lång tid, och att vi får vara med och förvalta det arvet. Något som är lite unikt för Kollmorgen är att vi 5-6 gånger per år har något som kallas för Innovation Days. Det är ett hackaton som alla på företaget deltar i och som visar att man vill ta tillvara på de anställas idéer.

Kollmorgen

Kollmorgen, som ingår i Altra-koncernen, är världsledande inom automationsprodukter för mobila robotar och automatiska truckar (AGV). Kollmorgens automationslösning NDC Solutions som består av hårdvara, mjukvara och navigering ger en beprövad plattform för att öka AGV-prestandan i ett brett urval av industrier världen över.
Läs mer: kollmorgen.com/agv

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Natalia Carreno och Anastasiya Kornitska står vid ett högt bord på ett kontor. De har passerkort runt halsen och tittar in i kameran.
SecureLink
”Jag lockades av att få jobba renodlat med säkerhet”
Läs mer
Petter Madsen jobbar som utvecklingsingenjör på LKAB. Han står högt upp på ett delvis snötäckt fjäll. Bakom honom skymtar man Kiruna. Solen skiner på en blå himmel.
LKAB
”Vi jobbar med att minimera gruvindustrins miljöpåverkan”
Läs mer
Veoneer
På Veoneer utvecklar man den självkörande bilen
Läs mer
Lisa Önnerlöv på Bolidens kontor. på bordet framför ligger färgglada byggmoduler
Boliden
”Vi jobbar stenhårt med att införa nya tekniska lösningar”
Läs mer

Din karriär:

Din karriär
Maskinen ska vara steget före människan

Kapplöpningen mot framtidens bilindustri har bara börjat.

Läs mer
Din karriär
Hjärnforskaren: Mobilen kan göra dig deprimerad

Mobilen är en digital godisskål som kan få oss att prestera sämre och bli mer stressade. Det menar hjärnforskaren Katarina Gospic – som tycker att vi ska bli bättre på att använda mobilen med en intention.

Läs mer
Din karriär
Nordens mest attraktiva arbetsgivare

För nionde året i rad presenterar vi listan över Nordens mest attraktiva arbetsgivare. Universums nordiska studentundersökningar avslöjar vad 66 964 ekonomi-, teknik- och data/IT-studenter runt om i Norden har för karriär- och arbetslivsförväntningar. Undersökningen visar att studenterna är väl insatta i, och har en klar uppfattning om vad olika arbetsgivare kan erbjuda dem. När de väljer arbetsgivare fokuserar de främst på sig själva och försöker hitta en bra utgångspunkt för sin framtida karriär.

Läs mer
Om undersökningen
Om vår undersökning

Vill du veta mer om hur vi samlar in data för vår undersökning? Klicka här.

Läs mer