2019-05-22

Högskoleingenjör

BillerudKorsnäs

”Vi utmanar konventionella förpackningar för en hållbar framtid”

Text: Tina Lindström Carlsson

Foto: Andreas Reichenberg

Gruppchefen Tina Jonasson sitter i gräset på en kulle framför BillerudKorsnäs stora fabriker.

Högskoleingenjör

Raket logga

+17

Ingenjören Tina Jonasson lockades av den innovativa miljön på BillerudKorsnäs som tar ett stort kliv in i framtiden med världens modernaste kartongmaskin.

Gruvöns bruk är i uppstartsfasen med KM7 – en gigantisk kartongmaskin som är en av Sveriges största industriella investering någonsin. Anläggningen, som är omgiven av skog, har en kapacitet på 100 miljoner mjölkförpackningar per dag. Satsningen lockade ingenjören Tina Jonasson till BillerudKorsnäs och i augusti 2018 klev hon in i rollen som gruppchef för 15 medarbetare. – Här får jag vara med från början, sätta nya rutiner och se den nya kartongmaskinen växa fram. Det är en fantastisk möjlighet. Att det görs i Värmland och Grums är jättekul, det betyder mycket för samhället även under uppstarten med så många extra människor på en så liten ort, säger Tina.

Tina Jonasson

Titel: Gruppchef.

Utbildning: Högskoleingenjör energi och miljö, Karlstads universitet.

Vad eller vem inspirerar dig? ”Jag inspireras av människor med positiv attityd som vill saker.

Hur ser utmaningarna ut?

– Vi är fortfarande i uppstartsfasen och den vanliga produktionsdagen har inte kommit än. Allas flexibilitet har testats till max under uppbyggnaden av KM7, och det gör mig extra stolt. Jag upplever en fantastisk laginsats och det bidrar till att hålla humöret uppe hos alla inblandade.

”Vi månar om varandra.”

Hur ser era värderingar ut?

– Vår mission är att utmana konventionella förpackningar för en hållbar framtid. Att BillerudKorsnäs har ett tydligt hållbarhetstänk är väldigt viktigt för mig och min motivation. Det innebär både att vi tar ansvar för hela värdekedjan, från ett ansvarsfullt skogsbruk till färdig produkt och att vi samverkar både lokalt och globalt. Vi har ett starkt innovationstänk inom koncernen och ett av våra värdeord är ”tänka nytt”. Att tänka om och tänka nytt sätter fokus på hur vi kan göra saker och ting på ett bättre sätt. Vi vill ständigt komma på bättre och mer hållbara förpackningar, och vi skapar värde inte bara för oss själva utan även för konsumenter och samhället i stort.

Hur upplever du kulturen på företaget?

– Jag har aldrig tidigare känt mig så välkommen som när jag började på BillerudKorsnäs. Jag fick ett mycket trevligt bemötande, alla är intresserade och nyfikna på vem jag är och vad jag ska göra. – Vi jobbar för en säker och skadefri arbetsplats, och det är viktigt att alla vågar säga till om något arbetsmoment är osäkert. Vi månar om varandra, och det är ett budskap som är tydligt från ledningen och våra chefer.

BillerudKorsnäs

BillerudKorsnäs är en världsledande leverantör av förnybart förpackningsmaterial. Avsikten är att vara det innovativa valet inom förpackningsindustrin och att tillsammans med sina partners skapa smarta förpackningslösningar. BillerudKorsnäs är ett internationellt företag med stark lokal förankring som utmanar konventionella förpackningar för en hållbar framtid.

Läs mer: www.billerudkorsnas.com

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar

Fredrik Holmlund på Trafikverket står utomhus på en bro och håller i räcket. Han ler mot kamera. Bakom honom syns en grön buss från Skånetrafiken.
Trafikverket
”Vi gör hållbara lösningar som ska fungera för alla”
Läs mer
Jessica Hultgren, elektroingenjör på Göteborg Energi, sitter på kontoret och ler mot kameran. I förgrunden syns en turkos stol och en krukväxt, och på väggen bakom henne står det skrivet
Göteborg Energi
Hållbar stadsutveckling i fokus hos Göteborg Energi
Läs mer
Amer Hadic, Bravida sitter vid bordet med ritningar
Bravida
”Bravidaskolan är som en godispåse fylld med utbildningar”
Läs mer
Civilingenjören och soldaten Agnes Tyrén står lutad mot en vägg som föreställer någon slags ritning. Hon tittar in i kameran. I förgrunden syns en gulorange taklampa.
JM
”Allt som sker innan man börjar bygga är otroligt intressant”
Läs mer