När äventyraren och föreläsaren Aron Andersson tar sig an nya utmaningar är glädje och passion den främsta drivkraften. Hittills har jakten på glädjeruset tagit honom på skidresa till Sydpolen, med rullstol upp på Kebnekaise och på en 37 kilometer lång simtur över Ålands hav.
Först fick han cancer och överlevde. Sedan fick han cancer igen, och överlevde den gången också. Livet gav Aron Andersson en andra chans – något han i dag ser till att ta tillvara på varje dag. För Aron handlar livet inte om vilka förutsättningar vi har, utan vad vi faktiskt gör med dem.
– Medvetenheten om att livet kan ta slut väldigt snart har gett mig ett driv att bara köra på. Jag har ingen aning om hur länge jag får leva, men så länge jag gör det ska jag göra det bästa av det, säger Aron.
Trots att Aron sedan 9 års ålder sitter i rullstol till följd av flertalet operationer har han gång på gång tagit sig an utmaningar som för de flesta människor verkar helt omöjliga. I augusti 2013 blev han bland annat den första personen att bestiga Kebnekaise i rullstol, året därefter genomförde han en svensk klassiker på under 24 timmar.
– Kebnekaise var mitt första riktiga äventyr, det blev också en ögonöppnare om att jag klarar mer än vad jag tror. Att simma över Ålands hav 2015 var också en tuff mental utmaning, det var många som inte trodde att det skulle gå och jag var ju heller ingen simmare. Men att jag klarade det visar på den otroliga kraft som finns inom oss om vi verkligen ger oss fasiken på att det ska gå.
Förutom stödet från familjen blev idrotten en viktig nyckel på vägen tillbaka efter cancerbehandlingarna. Han började tävla i friidrott, segling och kälkhockey. 2004 ställde han upp i Paralympics för första gången, och deltog även i kälkhockey-VM 2013.
– Genom idrotten hittade jag mitt självförtroende i något som jag verkligen älskade att göra.
Att vara elitidrottare lärde mig att förlora och att komma tillbaka, och att inte ta några förluster personligen. Samma sak gäller i affärslivet också, där det ofta finns en tro om att allt kommer att bestå av framgång. Men det händer en massa skit på vägen och det gäller att se motgångarna som feedback.
Aron Andersson
Gör: Äventyrare, föreläsare och inspiratör. Ambassadör för Barncancerfonden.
Ålder: 31 år
Vad drömmer du om just nu? ”Det är flera saker, bland annat fler fallskärmshopp. Jag började förra året och har sedan dess genomfört 108 fallskärmshopp i rullstol.”
Vad är ditt bästa tips för att hitta motivation? ”Prova dig fram och fundera över vad du drivs av. Var lyhörd för dig själv och lyssna på kroppens signaler. Det är lätt att lyssna på signalerna bara när det känns tufft och då lägger man av, istället för att också lyssna på de bra signalerna som kan visa vägen framåt.”
Oavsett utmaning i livet tacklar Aron dem med hjälp av tre strategier. Inför och under en tuff utmaning ser han till att sätta upp mikromål, att hitta sin anledning och att vara tacksam för det han har.
– För mig är mikromålet att släppa bilden av slutmålet och istället fokusera på att ta mig till nästa lyktstolpe, nästa sten eller vad det nu kan vara. Att dela upp målbilden i flera steg gör det lättare att fokusera och hitta drivet, säger Aron.
Att hitta sin egen anledning till att ta sig an en utmaning är minst lika viktigt för att lyckas.
– När jag var liten och drabbades av cancer var min anledning att kämpa för att överleva. När jag i dag tar itu med nya utmaningar måste det vara något som jag går igång på och som ger mig energi, annars gör jag det inte. Att i varje situation hitta min anledning hjälper mig att skapa en större medvetenhet för de val jag gör och får mig att bli mer motiverad.
Även i de tuffaste stunder försöker Aron hitta något att vara tacksam över. Han berättar att när han simmade över Ålands hav satt hans mamma med i följebåten, och under hela den 11 timmar långa färden var hon sjösjuk.
– Jag ville verkligen inte byta plats med henne och det gav mig energi att fortsätta simma. Tacksamhet kan man få genom att sätta saker i perspektiv, säger Aron.
Glädje och passion är alltid främsta ingrediens i alla äventyr Aron tar sig an. Utöver det analyserar han säkerheten, hur det går att bygga en story runt utmaningen och om det går att samla in pengar till Barncancerfonden.
– Just nu planerar jag för att ta mig upp på Kebnekaises nordtopp. Sydtoppen som jag tidigare varit uppe på är inte längre Sveriges högsta punkt till följd av klimatförändringarna så då ska jag försöka mig på nordtoppen istället. Jag har också planer på att simma banan som ingår i swimrun-VM och att ta mig till Mount Everest Base Camp under nästa år.
Utöver passionen för att hela tiden hitta nya äventyr drivs Aron av entreprenörskap.
– Om jag inte hade blivit professionell äventyrare och föreläsare hade jag nog jobbat med att driva företag. Jag går igång på investeringar och gillar företagsutveckling.
– Mitt bästa karriärråd är att välja med hjärtat och att satsa på något du verkligen vill göra. Skit i pengarna! Gör du något du är passionerad för så jobbar du många timmar utan att du tänker på att det är jobb. Att dessutom välja något som ligger utanför din komfortzon gör att du växer som människa.
- Sätt upp mikromål. Släpp bilden av slutmålet och fokusera på de små framgångarna. Det gör det lättare att hitta motivation och att hela tiden jobba framåt, dessutom kan du njuta av resan.
- Hitta din anledning. Fundera över varför du vill göra något, och hitta en anledning som sporrar dig. Samma sak gäller vid valet av arbetsgivare – hitta en arbetsgivare du tror på och som gör något som känns meningsfullt för dig.
- Var tacksam. Att sätta saker i perspektiv gör det lättare att vara glad över det du har, för det finns alltid något att vara tacksam för.