Modernt Ledarskap

Göteborg Energi

”Vi styr inte på detaljnivå, utan visar på riktningen”

2019-10-08

Text: Sara Schedin

Foto: Julia Sjöberg

Arto Pitkaniemi står utomhus, iklädd kostym, framför Göteborg Energis lokaler med loggan ovanför.

Som personaldirektör på Göteborg Energi skapar Arto Pitkäniemi internt engagemang för bolagets viktiga uppdrag.

Möjligheten att vara ansvarig för HR-frågor i ett bolag av lagom storlek med en blomstrande affär och goda framtidsutsikter gjorde att Arto Pitkäniemi valde att ta sig an rollen som personaldirektör för Göteborg Energi för fem år sedan. Han beskriver ett företag där alla får synas och ingen försvinner i mängden – samtidigt som bolaget är stort nog för att kunna erbjuda en mångfald av arbetsuppgifter.
– Göteborg är en snabbt växande stad som blir allt mer förtätad. Vi jobbar aktivt med stadsutvecklingen vilket innebär att det händer mycket inom vårt företag just nu. Vi är involverade i spännande samarbeten och har ett starkt hållbarhetsfokus, så det finns alla möjligheter att arbeta med det man brinner för hos oss.

Berätta om er ledarskapsfilosofi!

– Våra medarbetare jobbar med kunskapsfrågor och tenderar att bli väldigt duktiga på det de gör. Det betyder att vårt uppdrag som ledare inte handlar om att berätta för dem vad de ska göra, det har de bättre koll på själva, utan att mer visa i vilken riktning vi ska gå. Vi arbetar också med att skapa en arbetsmiljö som stimulerar engagemang, där tillit och förtroende spelar en viktig roll. Jag tror till exempel att målsättningar ska uppstå i dialog med medarbetarna och att delaktighet är en viktig del i utvecklingen.

Arto Pitkäniemi

Titel: Personaldirektör. Utbildning: Fil. kand. Personal- arbetslivsfrågor, Göteborgs universitet.
Var får du ledarskapsinspiration? Eftersom vi tillhör Göteborg Stad finns det många möjligheter att träffa andra ledare inom organisationen som man kan inspireras av.

Hur arbetar ni med att stimulera engagemang hos medarbetarna?

– Vi jobbar bland annat med att sprida kunskap och insikt om att vi har väldigt många kunder som är beroende av oss. Vårt uppdrag att vara med och bygga Göteborg skapar ett engagemang hos våra medarbetare. Sedan finns ett stort fokus på samverkan hos oss eftersom vi vill att våra anställda ska kunna inspireras av kollegor med olika typer av kompetenser. Vi tror också mycket på att visa goda exempel och anordnar interna föreläsningar där människor från olika specialist områden får prata om något de vill lyfta.

”Vi är involverade i spännande samarbeten och har ett starkt hållbarhetsfokus.”

Vilket råd hade du velat ge dig själv i början av din chefskarriär?

– Våga be om hjälp. Man är ofta så mån om att visa att man är duktig att man glömmer bort att fråga andra om råd.

Göteborg Energi

Meningsfullhet, möjlighet att påverka och att göra karriär är de viktigaste områdena medarbetarna i Göteborgs Stad nämner som svar på fraågan hur de upplever staden som arbetsgivare. Göteborg Stads verksamheter omfattar allt från kommunikationer, miljö och stadsplaneringsfrågor till kultur, vård, omsorg och skolfrågor.

Läs mer: www.goteborgenergi.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Anna Berggren står, iklädd en blå topp, i ett stort rum med grönska runt sig.
Trygghetsrådet
”Att bli varslad kan vara det bästa som händer i ens liv”
Läs mer
Gustaf Meland står utomhus, iklädd kostym, på en gångbro med en röd bro  och grönskande träd i bakgrunden.
EVRY
”Våga lita på att människor gör sitt bästa – för oftast gör de det!”
Läs mer
Thomas Holmberg står i solljus framför en grön vägg.
Samsung
”Vi kommer att vara en drivande aktör inom Internet of Things”
Läs mer
Systembolaget
Systembolaget vill spegla samhällets mångfald
Läs mer