Nominerade 2023

DNB

Inkludering och jämställdhet är i fokus på DNB

2022-12-02

Lästid ca 2 min

Nominerad 2023

Årets HR-direktör

Foto: Felicia Yllenius

DNB arbetar aktivt med inkludering och jämställdhet för att ta vara på medarbetarnas olikheter, kompetens och erfarenheter. Resultatet är tydligt: fler kvinnliga chefer och kvinnor inom mansdominerade yrken.

DNB Sverige är en del av DNBkoncernen – en av de ledande nordiska aktörerna inom bank, finans och försäkring med kontor över hela världen från New York till Singapore. Joakim Nordenstam är sedan tio år tillbaka Head of People på DNB i Sverige.
– Kulturen är familjär och inkluderande. Balans mellan fritid och arbetsliv är viktigt för oss på DNB och vi lägger mycket fokus på hälsa och välmående.

Joakim Nordenstam

Titel: Head of People.
Utbildning: Magisterexamen från personalvetarprogrammet, Umeå universitet, examen 2000.
Utflyktstips: ”Norra Bohuslän och Kosteröarna är otroligt vackert.”

Tre grundläggande värderingar

Modig, ansvarstagande och nyfiken – Joakim ger exempel på hur DNB:s värderingar präglar verksamheten.
– Vi driver vår verksamhet på ett ansvarstagande sätt, vi är modiga genom att våga prova nya saker och vi är nyfikna på att testa ny teknik. I Norge är vi till exempel branschledande i den tekniska utvecklingen. Alla tre värdeorden sätter huvudet på spiken kring vår kultur. Vi tar även ansvar genom att vi lägger mycket fokus på hälsa, välmående och hållbarhet, säger Joakim och fortsätter:
– ESG är helt centralt för hela vår affär och för att höja kompetensnivån och förståelsen för vad hållbarhetsfrågan och grön omställning innebär har våra chefer och medarbetare genomfört en utbildning inklusive certifiering för hållbarhet i finansbranschen.

Jämställdhet på agendan

DNB har arbetat strukturerat med sitt employer branding-arbete vilket har gett resultat. Joakim är nominerad till Årets HR-direktör och han nämner bland annat ett omfattande program för alla chefer på DNB kring jämställdhet, normer och värderingar.
– Jämställdhetsfrågan är viktig för oss och det tror jag är en av anledningarna till nomineringen. Vi jobbar för att skapa en inkluderande kultur och arbetsplats genom medvetenhet. Utöver programmet för våra chefer som bygger på en workshop-serie har vi en återkommande inkluderings- och mångfaldsvecka där vi bjuder in föreläsare och författare som kommer med olika infallsvinklar i ämnet, säger han och fortsätter:
– Vi har fått fler kvinnliga chefer och ökat andelen kvinnor inom mansdominerade roller. Mätningar på inkluderingsindex i vår medarbetarundersökning ligger konstant på en hög nivå, vilket jag ser som ett tydligt kvitto på att vi har en inkluderande kultur på DNB.

Studenter som ambassadörer

DNB fortsätter att nå ut till sina målgrupper. Ett exempel är internships på företagets olika avdelningar som attraherar studenter.
– Studenterna är viktiga för oss och de blir i förlängningen ambassadörer för vår organisation, säger Joakim och fortsätter:
– Vi är en del av en stor norsk bank och det går bra för oss i Sverige. Det finns goda möjligheter för medarbetarna att utvecklas och göra karriär, och vi har kontor i hela världen vilket ger goda möjligheter att jobba utomlands. I Sverige är vi dessutom som en mindre bank, en uppstickare med knappt 500 medarbetare vilket gör det enkelt att vara med och påverka verksamheten.

Text: Tina Lindström Carlsson

DNB

DNB är idag Norges största bank och är en av de ledande nordiska aktörerna inom bank, finans och försäkring. På den svenska marknaden har vi i dag etablerat flera av DNBs verksamhetsområden; DNB Bank, DNB Finans, DNB Markets samt Autolease. Med ett team på cirka 400 motiverade medarbetare, representerade i Stockholm, Göteborg och Malmö, erbjuder vi en dynamisk arbetsmiljö med möjligheter att interagera nära med professionella kollegor över funktioner och geografiska områden. Läs mer: www.dnb.se

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Camilla Brandt och Tobias Bedinger i DNB:s ljusa lokaler.
DNB
Olikheter – en viktig resurs för DNB
Läs mer
DNB
En bra arbetsmiljö är i fokus på DNB
Läs mer
DNB
DNB är på frammarsch i Sverige
Läs mer
DNB
Jämställdhet och hållbarhet står i fokus på DNB
Läs mer