Nominerade 2022

Eskilstuna Strängnäs Energi & Miljö

Mod och vardagshjältar sätter ESEM på världskartan

2021-11-23

Estimerad lästid ca 2 min

Rikard och Helene sitter i varsin soffa. Framför står ett bord. De tittar in i kameran och ler.

Nominerad 2022

Årets HR-direktör

Foto: Patrik Lundin

Det är vardagshjältarna på ESEM som får Eskilstuna och Strängnäs att snurra. Men bakom dessa hjältar drivs ett modigt employer branding-arbete. Anna Linder är nominerad till Årets HR-direktör och hennes kollegor berättar.

Helen Lindhe är press- och medie-ansvarig på ESEM.
– Vi är doldisar som får samhället att fungera, säger hon.

 

Bolaget sköter driften och ser till att samhällsviktiga leveranser som elnät, vatten och avlopp, återvinning samt fjärrvärme fungerar – både i Eskilstuna och Strängnäs. I år är kollegan Anna Linder nominerad till Årets HR-direktör.
– Vi verkar i den expansiva regionen Mälardalen. Våra verksamheter är nycklar för att regionerna ska kunna växa och bakom det arbetet är vi många med Anna Linder i spetsen.

Helen Lindhe

Titel: Press- och medie-ansvarig.
Utbildning: Journalisthögskolan, Göteborgs universitet, examensår 2003.
Var hämtar du inspiration? ”När jag springer i skogen. Inspiration och problemlösning i ett!”

Rickard Eriksson

Titel: HR-utvecklare.
Utbildning: Personalvetare med inriktning på arbets- och organisationspsykologi, Högskolan Väst, examen 2010.
Var hämtar du inspiration? ”Jag får inspiration av smarta produkter, smart kommunikation och smarta kollegor.”

Rickard Eriksson är HR-utvecklare på ESEM. Han var från början egenföretagaren som en dag vaknade upp med insikten att värme, elnät och vatten var förutsättningar för morgonkaffet. Nästa insikt var viljan att det skulle vara möjligt – också i framtiden.
– För mig fyller det ett högre syfte att få vara en del av samhället. Men det går inte att EN ska förstå det – vi behöver vara 600 personer!

Årets HR-direktör – varför då?

På frågan varför de tror att Anna Linder är nominerad svarar Rickard att det handlar om att hon skapat ett landskap där man vågar vara ärlig och modig i kommunikationen. Att de är duktiga på att förmedla att de har ett ”gemensamt hus” under uppbyggnad och vikten av att jobba för att få det bra tillsammans.
– Världen förändras, den kommer inte att se likadan ut om tio år. Vi behöver därför skapa förutsättningar för el, vatten och värme på ett hållbart sätt. Mitt i denna förändring finns våra medarbetare och det försöker vi berätta. Vi vill säga att man här kan vara den pusselbit som får världen att snurra, säger Richard.
– Och det borde vara kö för att få jobba här! Vi har attraktiva och säkra jobb med bra villkor. Jag tycker att jag har dragit högvinsten som får jobba i en framtidsbransch och på ESEM, menar Helen.

Återbruksgallerian Retuna skapar stolthet

I Eskilstuna finns världens första återbruksgalleria. Allt som säljs är återbrukat, återanvänt, ekologiskt eller hållbart producerat. Gallerian har fått mycket uppmärksamhet och det har kommit journalister från världens alla hörn. Brittiska tidningen The Guardian kallar platsen för The world’s capital of recycling.
– Vi har byggt ett namn inom återvinning och det har spridit stolthet inom Eskilstuna. Om konceptet faller väl ut vill vi exportera det. Vi är progressiva och cirkulärt är ordet här – kanske är detta det mest spännande vi håller på med! berättar Rickard.

Magkänslan – schysst och modig

ESEM arbetar efter fyra kärnvärden som genomsyrar det dagliga arbetet, på alla nivåer: Nära, modiga, schyssta och pålitliga. Rickard menar att man inte ska söka sig till ESEM om man vill ha svartvita regler och svar att förhålla sig till. Här finns istället en stor tilltro till att alla medarbetare kan ta bra beslut.
– Vi litar på varandra och förväntar oss att medarbetare aktivt försöka lösa utmaningar de ställs inför. Det kallar vi Aktivt Medarbetarskap.
– Ordet modig är det viktigaste för mig. Hade vi inte varit modiga hade vi inte haft ett Retuna eller sophantering med färgsortering. Och man måste våga göra misstag ibland, man överlever det! avslutar Helen.

Eskilstuna Strängnäs Energi & Miljö

Vi på Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö ser till att vardagen fungerar för både invånare och företag i Eskilstuna och Strängnäs. Tillsammans levererar vi hållbara produkter och trygga tjänster med stor nytta och liten miljöpåverkan. Vi är en av Sörmlands största arbetsgivare. Här jobbar cirka 600 schyssta och modiga medarbetare som bygger framtidens smarta lösningar.

Dela det här inlägget

Artiklar du kanske gillar:

Josefine Stolt, Talent Acquisition Manager, WSP
WSP
Hos WSP möts olikheter för att framtidssäkra världen
Läs mer
DNB
En bra arbetsmiljö är i fokus på DNB
Läs mer
Frida på Sogeti står lutad mot en vägg. I bakgrunden skymtas en grön växt.
Sogeti
Sogeti i framsätet när världen ställer om
Läs mer
PostNord
PostNord behöver den nya generationen med på resan
Läs mer